Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση του Δημάρχου Αν. Σάμου για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της πόλης της Σάμου

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός αλλοδαπών στη Σάμο

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (08/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε και περισυνέλλεξε δύο (02) αλλοδαπούς, πλησίον της βραχώδους ακτής του Ακρωτηρίου Πράσσου βορειοανατολικά της Σάμου.

Εμπορικός Σύλλογος Σάμου: Ανοιχτά τα καταστήματα με click away
Ψηφίσθηκε η πρόταση του δημάρχου Αν. Σάμου, κατά πλειοψηφία, για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της πρωτεύουσας.
“Ο Βιολογικός Καθαρισμός, αφορά στην επεξεργασία λυμάτων. Δηλαδή τη διαδικασία μέσω της οποίας διαχωρίζονται οι μολυσματικές ουσίες από το νερό των λυμάτων. Ο σκοπός είναι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο περιβάλλον χωρίς να το επιβαρύνει και να περιορίζεται η σπατάλη των υδάτων”.
Για μας ως πολίτες της Σάμου είναι όνειρο δεκαετιών και πραγματικότητα ταλαιπωρίας και μόνο. Το έργο αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας για την ανάπτυξη και το μέλλον της πόλης της Σάμου και τη βιωσιμότητα της ως τουριστικό προορισμό είναι ένα έργο το οποίο ταλανίζει την πόλης μας για πάρα πολλά χρόνια χωρίς ουσιαστικά να μπορεί να λειτουργήσει μέχρι και σήμερα.
Ένα έργο για το οποίο η κοινωνία έχει υποστεί μεγάλη και πολυετής ταλαιπωρία δίχως να της έχει δοθεί η δυνατότητα να « απολαύσει» τα θετικά της περιβαλλοντικής αναβάθμισης και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής της. Ο επαγγελματικός της κόσμος έχει υποστεί επί σειρά ετών μεγάλη οικονομική ζημία και απαξίωση.
Οι δημοτικές αρχές που προηγήθηκαν από εμάς- ως πολιτική αυτοδιοικητική ηγεσία -προσπάθησαν να πράξουν το καλύτερο για την επιτυχία του συγκεκριμένου έργου . Φανταστείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η πόλη μας, η πρωτεύουσα της Σάμου αν λειτουργούσε ήδη ο Βιολογικός και απέδιδε τα μέγιστα στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος ενός από τους μεγαλύτερους φυσικούς κόλπους της χώρας.
Δυστυχώς, κληρονομήσαμε ένα πρόβλημα και μόνο, στο οποίο καλούμαστε να δώσουμε λύση και πρέπει να δώσουμε την καλύτερη και ασφαλέστερη λύση για το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας μας και μόνο. Κοινωνία που έχει πολλαπλώς δοκιμαστεί και πρωτόγνωρα πληγεί από τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού, της πανδημίας και του καταστροφικού σεισμού των 7 R.
Η τεχνική λύση που προτείνεται τελικά, έχω την πίστη ότι θα μπορέσει να κάνει το έργο να λειτουργήσει στο τμήμα που αφορά η συγκεκριμένη μελέτη. Εν τέλει όμως βρισκόμαστε μπροστά σε μια δυσάρεστη πραγματικότητα με πολλές αβεβαιότητες, απρόβλεπτα και ιστορικό σημαντικών κακοτεχνιών όπως επί λέξει διετύπωσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο μας οι Διευθυντές των Τ.Υ.
Καλούμαστε να θεραπεύσουμε ως δημοτική αρχή τμήματα του έργου που έχουν ήδη πραγματωθεί χωρίς να γνωρίζουμε και αν η τμηματική αποκατάσταση εν τέλει θα έχει ως αποτέλεσμα τη λειτουργία του έργου την οποία επ’ ουδενί δεν θα βεβαιώσουμε αν δεν υπάρξει. Η άρτια παράδοση του συγκεκριμένου τμήματος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αναγκαστούμε να παρέμβουμε σε άλλα τμήματα του έργου τα οποία θα παρουσιάσουν ενδεχόμενα μελλοντικά πρόβλημα. Δεν πρέπει επίσης να αγνοηθούν οι τυχόν επιπτώσεις του σεισμού , οι ελλείψεις του αποχετευτικού δικτύου όπως έχουν αναφέρει δημόσια οι αρμόδιοι μηχανικοί , τα προβληματικά αντλιοστάσια και η πολυετής απαξία τμημάτων των εγκαταστάσεων. Πέρα όμως από τη λειτουργία του έργου έχουμε την υποχρέωση να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου στη δημόσια διοίκηση αλλά και στο δήμο μας. Δεν πρέπει να είναι ανεκτό να γίνονται έργα, και μάλιστα αυτού του μεγέθους και σημασίας, τα οποία εν τέλει να μη λειτουργούν ,όχι να μη λειτουργούν εν μέρει αλλά να μη λειτουργούν. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αποκατασταθεί το “κοινό περί δικαίου αίσθημα” το οποίο είναι σύμφωνο με τις αρχές της ηθικής και της δικαιοσύνης. Ο δημότης μέσα από αυτές τις μεγάλες αποτυχίες χάνει την εμπιστοσύνη του απέναντι στο Δήμο, στις ίδιες τις υπηρεσίες του Δήμου και εν τέλει στην ίδια την Ελληνική Πολιτεία. Έχουμε την ηθική υποχρέωση να δίνουμε καθημερινά τον αγώνα μας να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης.
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να κινήσουμε διαδικασία για αυτό που δεν έχει γίνει έως τώρα , το αυτονόητο δηλαδή , ένα έργο τέτοιας ζωτικής σημασίας για το δήμο μας να το κάνουμε να λειτουργήσει.
Γνωρίζω πολύ καλά ποιοί ποντάρουν στην αποτυχία, αυτοί που αποτέλεσαν μέρος του προβλήματος και ποιοί θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, η τοπική μας κοινωνία και όσοι ενεργά αυτοδιοικητικοί πάλεψαν αυτά τα χρόνια για την υλοποίηση του έργου.
Θεωρώ λοιπόν ότι δεν μπορεί ένα τέτοιο έργο να ταλαιπωρεί επί τόσα χρόνια χωρίς αποτέλεσμα την τοπική κοινωνία και τους δημότες μας.
Προτείνω :
1. Να επιλέξουμε τη βέβαιη, απλή και ασφαλή από τεχνικής άποψης 2η λύση η οποία αφορά στην αντικατάσταση με συμβατικές μεθόδους του καταθλιπτικού αγωγού μετά και την εισήγηση της Τ. Υ. του δήμου. Η διακήρυξη του σχετικού διαγωνισμού να περιλαμβάνει αυστηρές ρήτρες διασφάλισης της ποιότητας του έργου. Να εγκριθεί από το Δ.Σ. και να υποβληθεί η σχετική μελέτη στο πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί.
2. Σε περίπτωση όμως που και η τελική μας προσπάθεια για τη λειτουργία του Βιολογικού δεν τελεσφορήσει να απευθυνθούμε με αίτημα μας στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) ώστε να πραγματοποιηθεί έλεγχος όλου του έργου- από την αρχή έως και την εκτέλεση της θεραπείας του καταθλιπτικού αγωγού – τόσο σε επίπεδο γραφειοκρατικής, οικονομικής άλλα και τεχνικής ολοκλήρωσης.
Με τα πορίσματα αυτά αφενός θα βοηθηθούν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα μελλοντικά προβλήματα και αφετέρου θα βάλουμε ένα λιθαράκι στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του δημότη στη δημόσια διοίκηση, ώστε να μπορέσουμε αφενός να εξηγήσουμε τι έχει γίνει και αν τυχόν προκύψουν ευθύνες να αποδοθούν.
Η παραπάνω πρόταση ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ