Πράσινο φως για τη νέα προσφυγική δομή σιη Χίο. Μάνος Λογοθέτης: «Με ικανοποίηση, αλλά χωρίς να επαναπαυόμαστε συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός αλλοδαπών στη Σάμο

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (08/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε και περισυνέλλεξε δύο (02) αλλοδαπούς, πλησίον της βραχώδους ακτής του Ακρωτηρίου Πράσσου βορειοανατολικά της Σάμου.

Επίσκεψη «express» Νότη Μηταράκη με την Υφυπουργό Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Serena Hoy, στη Σάμο

Μετά και την οριστική δικαστική απόφαση οι μπουλντόζες θα μπουν και θα αναλάβουν δράση στο κτήμα στη θέση Ακρα Παχύ (Θόλος), που βρίσκεται 11 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και περίπου 6 χιλιόμετρα από τον Βροντάδο.

Όταν ολοκληρωθεί, θα μπορεί να φιλοξενήσει d)s 1.800 πρόσφυγες και μετανάστες Ο αριθμός των συνολικά διαμενόντων στα νησιά τον Ιούνιο παρουσιάζει μείωση κατά 67% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στους διαμένοντες στη Λέσβο, όπου είναι της τάξης του 74%, και ακολουθεί η Xios με 68%

ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΣΑΛΤΟΥ

Το πράσινο φως έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας με την εγκριτική του απόφαση για την αδειοδότηση της νέας κλειστής δομής προσφυγών και μεταναστών στη Χίο, με την οποία ξεκλειδώνουν σταδιακά οι εργασίες για την κατασκευή της. Η νέα ελεγχόμενη δομή για πρόσφυγες και μετανάστες στη Χίο έχει περάσει από… 40 κύματα, καθώς την αρχική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για κατασκευή νέου κέντρου στο νησί διαδέχθηκαν έντονες αντιδράσεις τόσο από τη δημοτική Αρχή όσο και από φορείς και κατοίκους της περιοχής. Μήλον της Έριδος, η τοποθεσία στην οποία θα σηκωνόταν το κέντρο.

Τελικά, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ενέκρινε την αδειοδότηση της δομής, απορρίπτοντας την αίτηση ακύρωσης του Δήμου Χίου για την κατασκευή κλειστής ελεγχόμενης δομής και συγκεκριμένα εντός του δημόσιου κτήματος με ΑΒΚ 210. Μάλιστα, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χίου, απορρίφθηκε και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της δημοτικής Αρχής και η πρόσθετη παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου του νησιού, εγκρίνοντας πως το συγκεκριμένο γεωτεμάχιο, όπου πρόκειται να εγκατασταθεί η δομή, ανήκει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου. Επιπλέον, για την ευρύτερη έκταση που ο Δήμος ισχυρίζεται πως του ανήκει, το δικαστήριο έκρινε πως κανένα αποδεικτικό στοιχείο για το ιδιοκτησιακό δεν προσκομίστηκε από τον τελευταίο.

ΠΗΓΕΣ TOY ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ανέφεραν πως η αναγκαιότητα της κατασκευής της νέας δομής πρώτης υποδοχής στο νησί είναι μεγάλη, στο πλαίσιο της γενικής προσπάθειας που γίνεται για μείωση των ροών στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και την αξιοπρεπή διαβίωση όσων τελικά φτάνουν στη χώρα, κάτι που θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν και να αναγνωρίσουν. Μετά και την οριστική δικαστική απόφαση, λοιπόν, οι μπουλντόζες θα μπουν και θα αναλάβουν δράση στο κτήμα στη θέση Ακρα Παχύ (Θόλος), που βρίσκεται 11 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και περίπου 6 χιλιόμετρα από τον Βροντάδο. Οταν ολοκληρωθεί, θα μπορεί να φιλοξενήσει έως 1.800 πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια στιγμή, οι εργασίες προχωρούν για την κατασκευή της νέας υπερδομής στη Λέσβο, στη θέση Βάστρια (Πλάτη), 32 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη, χωρητικότητας 3.000 ατόμων. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τα δύο νέα ελεγχόμενα κέντρα υποδοχής στη Χίο και στη Λέσβο είναι και τα τελευταία από την αρχική λίστα κατασκευής δομών που είχε προγραμματίσει το υπουργείο. Με την ολοκλήρωσή τους που βάσει του χρονοδιαγράμματος αναμένεται μέχρι το τέλος του 2022, το αργότερο αρχές του 2023 θα κλείσουν οι υφιστάμενες δομές στη ΒΙΑΛ της Χίου και στο Καρά Τεπέ της Λέσβου.

Είναι ενδεικτικό πως στην τελευταία φιλοξενούνται υπήκοοι τρίτων χωρών μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του καταυλισμού στη Μόρια. Νωρίτερα, πάντως, θα έχει παραδοθεί, όπως φαίνεται, η επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στο Φυλάκιο Εβρου, σε μια έκταση 33 στρεμμάτων, που θα περιλαμβάνει επιπλέον 240 θέσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο τελευταίες προς κατασκευή δομές σε Χίο και Λέσβο όπως και η αναβάθμιση της δομής στο Φυλάκιο Εβρου είναι έργα χρηματοδοτούμενα εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εν τω μεταξύ, σήμερα στη Λέσβο φιλοξενούνται 1.468 πρόσφυγες και μετανάστες, με τους 1.306 να βρίσκονται στο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ. Αντίστοιχα, στη Χίο οι υπήκοοι τρίτων χωρών φτάνουν τους 244, εκ των οποίων οι 234 φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ. Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του Ιουνίου που δημοσιεύθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, ο αριθμός των συνολικά διαμενόντων στα νησιά τον Ιούνιο παρουσιάζει μείωση κατά 67% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στους διαμένοντες στη Λέσβο, όπου είναι της τάξης του 74%, και ακολουθεί η Χίος με 68%.

Πράσινο φως για τη νέα προσφυγική δομή σιη Χίο. Μάνος Λογοθέτης: «Με ικανοποίηση, αλλά χωρίς να επαναπαυόμαστε συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο»

ΓΙΑ TON ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ Των κλειστών ελεγχόμενων δομών στα δύο νησιά, οι υπεύθυνοι χρησιμοποίησαν ως πιλότο το αντίστοιχο

στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνουν πως τα νέα κέντρα περιλαμβάνουν όλες εκείνες τις υποδομές που καθιστούν τις δομές ασφαλείς κι ελεγχόμενης πρόσβασης εγκαταστάσεις. Έτσι, πέρα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης καθώς και τους χώρους φιλοξενίας, οι νέες δομές θα περιλαμβάνουν τους χώρους της Διοίκησης αλλά και ειδικά τμήματα, όπου θα φιλοξενούνται τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Έχει προβλεφθεί, μάλιστα, ξεχωριστή πτέρυγα για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Τα νέα υγειονομικά δεδομένα, άλλωστε, έχουν επιβάλει και τη δημιουργία ειδικού χώρου για τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, σε γειτονιές θα είναι χωρισμένες οι δομές και σε αυτές θα φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες ανάλογα με την εθνικότητά τους. Βάσει, λοιπόν, του σχεδιασμού, σε κάθε γειτονιά θα λειτουργούν χώροι εστιατορίων με πρόσθετη χρήση ως χώροι κοινόχρηστων δραστηριοτήτων και χώροι διανομής μη εδώδιμων αγαθών, χώροι άθλησης και αναψυχής, παιδικές χαρές, κοινόχρηστα πλυντήρια, κοινόχρηστες κουζίνες, κυλικεία αλλά και χώροι άσκησης θρησκευτικών καθηκόντων. Παράλληλα, προβλέπονται χώροι στέγασης διαφόρων υπηρεσιών, όπως είναι τα ιατρεία, οι σχολικές αίθουσες αλλά και το γραφείο ψυχοκοινωνικών και νομικών υπηρεσιών.

ΣΤΟΙΧΗΜΑ, πάντως, για το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι σε όλες τις δομές να υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες δεν θα επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες μία δυνατή βροχή, το τσουχτερό κρύο ή τον καύσωνα. Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ασφάλεια και για τον λόγο αυτό θα λειτουργούν Κλειστά Κυκλώματα Τηλεόρασης για τον πλήρη έλεγχό τους, με τις συνολικές εκτάσεις τους να περιβάλλονται από διπλή περίφραξη ασφαλείας.

Ταυτόχρονα, τουρνικέ, μαγνητικές πύλες και σύστημα access control θα εξασφαλίζουν, συμφωνά με τους υπεύθυνους, την ασφαλή και ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο των διαμενόντων. Ωστόσο, περίφραξη καθώς και τουρνικέ με καρταναγνώστες θα τοποθετηθούν και σε διάφορες διακριτές ενότητες των δομών, με στόχο την προστασία όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και των ευάλωτων ομάδων, όπως είναι τα ασυνόδευτα παιδιά και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Στοίχημα γιο το υπουργείο Μετανάστευση s και Ασύλου είναι σε όλες τις δομές να υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες δεν θα επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες μία δυνατή βροχή, το τσουχτερό κρύο ή τον καύσωνα.

Πράσινο φως για τη νέα προσφυγική δομή σιη Χίο. Μάνος Λογοθέτης: «Με ικανοποίηση, αλλά χωρίς να επαναπαυόμαστε συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο»

ΜΑΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ (ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ)

«Ένα χρόνο πριν, όταν εγκαινιάζαμε την πρώτη νέα δομή στο νησί της Σάμου δεν εγκαινιάζαμε απλώς ένα σύγχρονο κέντρο που ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά και ένα εντελώς νέο μοντέλο υποδοχής για τα ελληνικά δεδομένα.

Ένα μοντέλο καινοτόμο και ολόπλευρο, που εγγυάται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, σέβεται τα δικαιώματα, αξιοποιεί αποτελεσματικά την τεχνολογία και αυξάνει τη διαχειριστική επάρκεια.

Μετά το στοίχημα της μείωσης των ροών και της αποσυμφόρησης, η κυβέρνηση, όπως είχε δεσμευθεί, κερδίζει και το στοίχημα της υποδοχής. Νέες σύγχρονες δομές λειτουργούν ήδη στη Σάμο, τη Λέρο και τη Κω, ενώ υπό κατασκευή είναι δυο ακόμα στη Χίο και τη Λέσβο, που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν εντός του 2022, με πολλαπλό όφελος για όλους: φιλοξενούμενους, εργαζόμενους, και κατοίκους των νησιών.

Οι νέες δομές, κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου με ευρωπαϊκά κονδύλια, ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών. Μας επιτρέπουν να στεκόμαστε απέναντι στις προκλήσεις του 21ου αιώνα με νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα.

Η κυβέρνηση κάνει το χρέος της απέναντι στα νησιά της πρώτης γραμμής που σήκωσαν δυσανάλογο βάρος τα προηγούμενα χρόνια, με βαριές συνέπειες που βίωσαν από πρώτο χέρι οι τοπικές κοινωνίες. Και το κάνει συνδυάζοντας την ασφάλεια με την αξιοπρέπεια, με σταθερούς άξονες τη νομιμότητα, τη θωράκιση της χώρας, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την ευρωπαϊκή συνεργασία.

Δημιουργούμε αναβαθμισμένες συνθήκες διαμονής και εργασίας, και εγγυόμαστε την απρόσκοπτη λειτουργία των δομών. Αφήνουμε οριστικά πίσω μας τους πολιτικούς αυτοσχεδιασμούς και τις άναρχες δομές, τις μεγαλοστομίες και τις ρητορικές διακηρύξεις που, παρά τον θόρυβο που κάνουν, μένουν κενό γράμμα, αδιαφορώντας για την πραγματικότητα και τους συγκεκριμένους ανθρώπους.

Με ικανοποίηση, αλλά χωρίς να επαναπαυόμαστε συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο: σχεδιασμένα, με υπευθυνότητα και δίνοντας λύσεις. Οι νέες δομές στα νησιά, αποτελούν ένα σπουδαίο βήμα προς τα μπρος, ένα καινοτόμο εγχείρημα που αποδίδει καρπούς. Και νιώθουμε πολιτική και εθνική υπερηφάνεια για την κατάκτηση αυτή – μια κατάκτηση όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη.”

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ