Οι Απόκριες…προ Covid και με Covid στο Radio Café 102,4

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός αλλοδαπών στη Σάμο

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (08/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε και περισυνέλλεξε δύο (02) αλλοδαπούς, πλησίον της βραχώδους ακτής του Ακρωτηρίου Πράσσου βορειοανατολικά της Σάμου.

Οι Απόκριες…προ Covid και με Covid στο Radio Café 102,4

Απόκριες, κάτω από άλλες συνθήκες, ημέρες χαράς, γέλιου και μουσικής. Έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρέματος», της μεταμφίεσης, που έχει παραμείνει από τις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί και το κέφι έφτανε στο κατακόρυφο προς τιμή του Διόνυσου.

Θέλοντας να προσφέρουμε μία νότα αισιοδοξίας και χαράς , αλλά και τους ήχους της παραδοσιακής τσαμπούνας και το τυμπάκι, μέσα από τη ραδιοφωνική συχνότητα του Radio Café 102,4 φιλοξενήθηκαν, με όλα τα μέτρα κατά του Covid-19, την Παρασκευή (12/03) ο πρόεδρος του « Καπετάν Λαχανά» κ. Μανώλης Φρατζής, ο τσαμπουνιέρης Γιάννης Αμυρσώνης και ο κ. Στέλιος Βαρβάκης(παραδοσιακό τυμπάκι). Και οι τρεις είναι συνεχιστές της παράδοσης, οι οποίοι έδωσαν στους ακροατές μία γεύση εθίμων με τον δικό τους ιδιαίτερο σκωπτικό τρόπο. Ο κ. Φρατζής περιέγραψε τα έθιμα της Σάμου, στιγμές μεγάλων αποκριάτικων ξεφαντωμάτων ενώ στη συνέχεια οι ακροατές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν σκωπτικά, ακατάλληλα για πολλούς, τραγούδια των ημερών με την βοήθεια του κ. Αμυρσώνη και του κ. Βαρβάκη.

Για την ιστορία, κατά την διάρκεια των Απόκρεων εδώ στη Σάμο, πραγματοποιούνταν (προ Covid-19) το μεγάλο καρναβάλι στο Καρλόβασι. Οι κάτοικοι μεταμφιέζονταν και ξεχύνονταν στους δρόμους έτοιμοι για τρελό ξεφάντωμα, με τη συμμετοχή συλλόγων, φορέων και σχολείων. Μασκαράδες συναντούσαμε και στον Δήμο Μαραθόκαμπου, τα λεγόμενα «Φρατζόλια» οι οποίοι συγκεντρώνονταν την Κυριακή της Αποκριάς και διασκέδαζαν με χορούς και τραγούδια. Το έθιμο του Καδή στους Σπαθαραίους αλλά και στο Άνω Βαθύ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος Σάμου ο « Καπετάν Λαχανάς» συμπλήρωναν το αποκριάτικο σκηνικό.

Ένα ιδιαίτερο έθιμο που ξαναζωντάνεψε τα τελευταία χρόνια από τον Καπετάν Λαχανά, εκτός από τον Καδή στο Άνω Βαθύ, είναι η λεγόμενη αποκριάτικη περαντζάδα, κατά την διάρκεια της οποίας μασκαράδες κάθε ηλικίας τριγυρίζουν τα στενά της πόλης κάνοντας φασαρία, τραγουδώντας σκωπτικά τραγούδια με την συνοδεία παραδοσιακής τσαμπούνας ενώ ο κόσμος από σπίτια και μαγαζιά κερνάει την φασαριόζικη κομπανία. Σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι ήταν η τσαμπουνοσύναξη. Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος Σάμου ο «Καπετάν Λαχανάς» διοργάνωσαν «Τσαμπουνοσύναξη» με Σαμιώτες Τσαμπουνιέρηδες καθώς και με 50 ακόμη μουσικούς από όλο το Αιγαίο και την υπόλοιπη Ελλάδα, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020. Μια πραγματικά ξεχωριστή εκδήλωση που προβλήθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Βέβαια όλα αυτά υπό κανονικές συνθήκες…προ Covid-19.

Καλή Σαρακοστή….και του χρόνου καλύτερα!

Κείμενο- φωτογραφίες Ελένη Χατζηγεωργίου.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ