Μ. Γ. Βαρβούνης: Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός και Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια αμφιβαλλόμενη σχέση (Αθήνα 2023, σσ. 156, εκδ. Γκόνη)

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός αλλοδαπών στη Σάμο

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (08/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε και περισυνέλλεξε δύο (02) αλλοδαπούς, πλησίον της βραχώδους ακτής του Ακρωτηρίου Πράσσου βορειοανατολικά της Σάμου.

Μανώλης Βαρβούνης: Αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Με ιδιαίτερη χαρά σας πληροφορούμε ότι μόλις εκδόθηκε και κυκλοφορεί το βιβλίο του Καθηγητή Μ. Γ. Βαρβούνη, Διευθυντή του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας και Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός και Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια αμφιβαλλόμενη σχέση (Αθήνα 2023, σσ. 156, εκδ. Γκόνη). 

Στις σελίδες του βιβλίου εξετάζονται θέματα όπως η διαχρονική εξέλιξη και οι ιστορικές προοπτικές του πολιτισμικού προβλήματος που σχετίζεται με την μελέτη του λαϊκού πολιτισμού και τις επιστημονικές πειθαρχίες που τον εξετάζουν, αλλά και τις σχέσεις του λαϊκού πολιτισμού με την πολιτιστική παγκοσμιοποίηση και τον σχηματισμό, την διαμόρφωση και την έκφραση των τοπικών και εθνικών–πολιτισμικών ταυτοτήτων.

Εξετάζεται επίσης η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώπιον του διλήμματος που σχετίζεται με τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις παράδοσης και νεωτερικότητας, ειδικότερα δε στην συμβολή της Λαογραφίας και της πρακτικής της καταγραφής και διάσωσης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και, τέλος, ο ρόλος των τεχνολογιών αιχμής στην πρακτική της πολιτισμικής διαχείρισης και η συνεισφορά του κλάδου της «Δημόσιας Λαογραφίας», ως όροι της διαμόρφωσης μιας νέας πολιτισμικής πραγματικότητας στον σύγχρονο ευρωπαϊκό χώρο.

Το βιβλίο στηρίζεται σε επιλογή από την ανάλογη τρέχουσα διεθνή βιβλιογραφία, καθώς τα ζητήματα που εξετάζει βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο ενός γόνιμου διεθνούς επιστημονικού διαλόγου μεταξύ ερευνητών που ασχολούνται με πτυχές του λαϊκού πολιτισμού.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ