Μητροπολίτης Ευσέβιος: Θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε οι Ι.Ν. μας ν’ αποκτήσουν την αίγλη που είχαν πριν τον σεισμό

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός αλλοδαπών στη Σάμο

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (08/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε και περισυνέλλεξε δύο (02) αλλοδαπούς, πλησίον της βραχώδους ακτής του Ακρωτηρίου Πράσσου βορειοανατολικά της Σάμου.

Μητροπολίτης Ευσέβιος: Θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε οι Ι.Ν. μας ν’ αποκτήσουν την αίγλη που είχαν πριν τον σεισμό

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος.

Μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν και οι Ιεροί Ναοί της Σάμου μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών εξ αυτών.

«Δυστυχώς κάθε μέρα έχουμε και κάποιο άσχημο νέο από κάποια εκκλησία, καθότι συνεχίζονται να αποκαλύπτονται ρωγμές και να αυξάνεται ο αριθμός των Ιερών Ναών μας που έχουν υποστεί ζημιές. Αυτή την στιγμή περιμένω να τελειώσει και η δευτεροβάθμια επιτροπή στον έλεγχο των Ιερών Ναών μας για να αποτιμήσουμε πλέον και να καταγράψουμε στο σύνολό τους όλους τους Ιερούς Ναούς και να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να πιέσουμε τα πράγματα, γιατί φοβάμαι ότι «κάθε θαύμα τρεις μέρες».

Μητροπολίτης Ευσέβιος: Θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε οι Ι.Ν. μας ν’ αποκτήσουν την αίγλη που είχαν πριν τον σεισμό

Πρέπει να είμαστε ενωμένοι ώστε να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε να διεκδικήσουμε για όλους τους Ιερούς Ναούς. Το καταλαβαίνω ότι είναι πάρα πολλοί οι ναοί μας και πολύ δύσκολα να διεκδικήσεις για 70 ναούς, όμως θα πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο ώστε να αποκαταστήσουμε τους Ιερούς Ναούς μας και να έρθουν και πάλι, ίσως και μετά από αρκετά χρόνια, στην αίγλη την οποία είχαν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου».

Μετά τον σεισμό, επίσκεψη πραγματοποίησαν ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Πολιτισμού στο νησί της Σάμου, όπου ενημερώθηκαν και υποσχέθηκαν στήριξη για τους πολίτες, για τον πολιτιστικό πλούτο και την Εκκλησία.

«Προσδοκώ ότι όλα αυτά θα γίνουν και πρέπει να γίνουν, ιδιαίτερα βέβαια για τον Ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Μετά την αναχώρηση του κ. Πρωθυπουργού, ένα τηλεφώνημα που έλαβα από τον κ. Παπαευαγγέλου μας έδωσε την ελπίδα που μπορούμε να στηριχτούμε τουλάχιστον για αυτόν τον Ιερό Ναό που είναι χειροπιαστή, γιατί αυτές τις ημέρες υπέγραψα ιδιωτικό συμφωνητικό με την εταιρεία που θα αναλάβει όσα αναφέρονται στην απόφαση την οποία πήρε το Υπουργείο Πολιτισμού για τον Ιερό Ναό της Παναγίας.

Μητροπολίτης Ευσέβιος: Θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε οι Ι.Ν. μας ν’ αποκτήσουν την αίγλη που είχαν πριν τον σεισμό

Στους Φούρνους δεν έχουμε πολλές ζημιές, έχουμε κάποιες μικρές σε μερικούς ναούς, αλλά το μεγαλύτερο φορτίο το πήρε ο Ιερός Ναός της Αγίας Ειρήνης στον κάμπο όπου είναι και διατηρητέο μνημείο και άρα απευθείας από την πρώτη στιγμή το ανέλαβε η υπηρεσία των μνημείων και πιστεύω με αυτό τον τρόπο θα πάρει τον δρόμο του».

Η Μητρόπολη Σάμου έχει κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, έχει στείλει επιστολές σε όσους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναστύλωση των Ιερών Ναών, αλλά πρώτα πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες μελέτες για το κόστος κάθε Ναού. Σύμφωνα με τον Σεβασμιότατο αναμένεται επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης, που έχει υπογράψει με την Εκκλησία της Ελλάδας σύμβαση για τις μελέτες που χρειάζονται.

Σημαντική βοήθεια σε αυτή την κατάσταση πρόσφεραν οι εθελοντές και οι πυροσβέστες, ο Στρατός, η Αστυνομία, που ανέλαβαν την απομάκρυνση των Ιερών κειμηλίων από τους ναούς που επλήγησαν.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ