Η ώρα της εφορίας: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέας προκαταβολής

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός αλλοδαπών στη Σάμο

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (08/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε και περισυνέλλεξε δύο (02) αλλοδαπούς, πλησίον της βραχώδους ακτής του Ακρωτηρίου Πράσσου βορειοανατολικά της Σάμου.

Τα αθλητικά σωματεία της Σάμου και Ικαρίας που εισπράττουν οικονομική ενίσχυση – αποζημίωση λόγω της πανδημίας

Μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, εντός του Απριλίου θα καταφθάσουν τα πιστοποιητικά του ΕΝΦΙΑ σε 6,2 υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι ξεκινά από 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 μηνιαίες δόσεις για όσους έλαβαν κρατικά δάνεια.

Συγκεκριμένα :

Φόρος εισοδήματος (Ιούλιος 2022 – Φεβρουάριος 2023): Η ΑΑΔΕ έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία προσυμπλήρωσης των εισοδημάτων, των φόρων που παρακρατήθηκαν και των φόρων που αναλογούν στα εισοδήματα στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Ο φόρος εισοδήματος θα μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως το Φεβρουάριο του 2023. Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις 29 Ιουλίου 2022 θα κερδίσουν έκπτωση 3%.

ΕΝΦΙΑ (Μάιος 2022 – Φεβρουάριος 2023): Τα ειδοποιητήρια φόρου ακινήτων πρόκειται να αναρτηθούν στο Taxinet μετά το Πάσχα. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023. Για 8 στους 10 φορολογούμενους ο λογαριασμός θα είναι χαμηλότερος καθώς στην ισχύουσα μείωση του 22% προστέθηκε νέα μεσοσταθμική μείωση 13%. Ορισμένοι ιδιοκτήτες με μεσαίες περιουσίες από 250.000 – 600.000 ευρώ μπορεί να δουν μείωση του φόρου έως και κατά 2/3 (σχεδόν 70%). Τη “νύφη” θα πληρώσουν 320.000 ιδιοκτήτες εκ των οποίων περίπου 150.000 θα δουν αυξήσεις στα εκκαθαριστικά τους από 51 ευρώ και πάνω –έως και εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ για ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας πάνω από 800.000 ή 1.000.000 ευρώ.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Όσοι πήραν ποσά από τα κρατικά δάνεια θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής ή θα την αποπληρώσουν σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις, δηλαδή σε 8 χρόνια. Συγκεκριμένα θα υπάρξει νέα δίμηνη παράταση μέχρι τον Μάιο, προκειμένου οι 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν σε δόσεις την οφειλή ή αν θα την καταβάλλουν εφάπαξ (μέχρι τέλος Μαΐου) ώστε να εξασφαλίσουν πρόσθετη έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού στο κράτος.

Θάνος Πασχάλης, Athena9,84.gr

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ