Η πρόταση του SamosToday και της Ρένας Κώστογλου για το Πάσχα « Κατσικίσια πλάτη γεμιστή»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός αλλοδαπών στη Σάμο

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (08/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε και περισυνέλλεξε δύο (02) αλλοδαπούς, πλησίον της βραχώδους ακτής του Ακρωτηρίου Πράσσου βορειοανατολικά της Σάμου.

Η πρόταση του SamosToday και της Ρένας Κώστογλου για το Πάσχα « Κατσικίσια πλάτη γεμιστή»

Μία νέα ενότητα ανοίγουμε από σήμερα στο SamosToday, κάθε εβδομάδα θα σας παρουσιάζουμε μία μαγειρική πρόταση από την Σαμιώτισσα Ρένα Κώστογλου και το https://koykoycook.gr/.

Η πασχαλιάτικη γαστριμαργική παράδοση δεν περιλαμβάνει  μόνο σούβλα. Η Σάμος μας διαθέτει εκτός της μακραίωνης και σημαντικής ιστορίας, μια αξιοθαύμαστη ποικιλία εξαιρετικών διατροφικών προϊόντων και μια κουζίνα με νησιώτικα χαρακτηριστικά, πλούσια σε γεύση και μεγάλη θρεπτική αξία. Ειδικά το Πάσχα το σήμα κατατεθέν της Σαμιώτικης κουζίνας όσον αφορά το κυρίως γεύμα είναι η κατσικίσια πλάτη γεμιστή. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό φαγητό που μαγειρεύεται στις χαρές και τους γάμους και ενώ θέλει αρκετή προετοιμασία, τελικά η πλούσια γεύση του αποζημιώνει τον κόπο της ενασχόλησης. Η κατσικίσια πλάτη γεμίζεται με γέμιση η οποία αποτελείται κυρίως από ρύζι, λεπτοκομμένη συκωταριά και μυρωδικά ενώ μαγειρεύεται για 3-4 ώρες στο φούρνο. Το αποτέλεσμα είναι τόσο νόστιμο που κάνει όλες τις αισθήσεις να είναι σε υπερδιέγερση καθώς συνοδεύεται από το περίφημο σαμιώτικο κρασί.

Δείτε παρακάτω την πατροπαράδοτη συνταγή από την Σαμιώτισα Μαγείρισσα Ρένα Κώστογλου.

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η πρόταση του SamosToday και της Ρένας Κώστογλου για το Πάσχα « Κατσικίσια πλάτη γεμιστή»1 κατσικίσια πλάτη( περίπου 4 κιλά), 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μισή συκωταριά ζεματισμένη και ψιλοκομμένη, 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 1 ποτήρι λευκό κρασί ( όχι ρετσίνα), 1 φλιτζάνι ρύζι, αλάτι- πιπέρι, 1 μπόλια κατσικίσια, 4 φρέσκιες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες σε τρίφτη, ελαιόλαδο, Τοματοπελτέ.

Η πρόταση του SamosToday και της Ρένας Κώστογλου για το Πάσχα « Κατσικίσια πλάτη γεμιστή»Πλένουμε καλά την πλάτη και προσέχουμε να μην μείνει καμμιά τριχούλα πάνω. Την ανοίγουμε από την κάτω μεριά με μαχαίρι προσεχτικά να μην μας σκιστεί. Το άνοιγμα γίνεται ανάμεσα στα πλευρά και το κρέας  και την χονδρή πέτσα από πάνω. Μετά βάζουμε το χέρι μας μέσα και σιγά-σιγά σπρώχνοντας την ανοίγουμε και άλλο . Συνεχίζουμε μέχρι να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Ζεματάμε την μισή συκωταριά(εκτός από τα γλυκάδια)δηλ.πνευμόνι,συκώτι,νεφρά, καρδιά.

Η πρόταση του SamosToday και της Ρένας Κώστογλου για το Πάσχα « Κατσικίσια πλάτη γεμιστή»Ψιλοκόβουμε τα ζεματισμένα εντόσθια. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό. Τα σοτάρουμε με ελαιόλαδο.Ρίχνουμε μέσα τα εντόσθια. Προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση . Περιμένουμε να πιει τα ζουμιά του,και το κατεβάζουμε από την φωτιά . Το αφήνουμε να κρυώσει προτού γεμίσουμε την πλάτη.Η πρόταση του SamosToday και της Ρένας Κώστογλου για το Πάσχα « Κατσικίσια πλάτη γεμιστή»Αρχίζουμε γεμίζουμε προσεκτικά με μια κουτάλα. Την σηκώνουμε όρθια για να κατεβεί πρός τα κάτω η γέμιση. Όταν τελειώσουμε το γέμισμα ,αρχίζουμε το ράψιμο( με σακοράφα και κλωστή που δεν καίγεται).

Η πρόταση του SamosToday και της Ρένας Κώστογλου για το Πάσχα « Κατσικίσια πλάτη γεμιστή» Την ξαπλώνουμε κάτω και την πιέζουμε ελαφρά για να μοιραστεί η γέμιση ομοιόμορφα παντού. Ρίχνουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι (την γυρίζουμε και την αλατοπιπερώνουμε και από την κάτω μεριά.

Η πρόταση του SamosToday και της Ρένας Κώστογλου για το Πάσχα « Κατσικίσια πλάτη γεμιστή»Την σκεπάζουμε με την μπόλια για να μην μας στεγνώσει στο ψήσιμο (η μπόλια βοηθάει να κάνει η πλάτη μας ωραία πετσούλα). Ρίχνουμε στο ταψί ελαιόλαδο και την φρέσκια ντομάτα…Συμπληρώνουμε με νερό και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο .. Ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς για 4 ώρες περίπου .. Τσεκάρουμε ενδιάμεσα να μην στεγνώσει η σάλτσα της ..

Η πρόταση του SamosToday και της Ρένας Κώστογλου για το Πάσχα « Κατσικίσια πλάτη γεμιστή»Όταν είναι έτοιμη και πιρουνιάζεται , ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες ( στα 4) . Συμπληρώνουμε με νερό για να τις χώνει και προσθετουμε και λίγο τοματοπελτέ για να γίνουν πιο κόκκινες ..Βάζουμε ξανά στον φούρνο για να ροδίσει η πλάτη μας και να ροδοκοκκινίσουν και οι πατατούλες μας ..

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ!!

Η πρόταση του SamosToday και της Ρένας Κώστογλου για το Πάσχα « Κατσικίσια πλάτη γεμιστή»(Εκτέλεση συνταγής-Επιμέλεια : Ρένα Κώστογλου) (Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)

Όλες τις συνταγές της Chef Ρένας Κώστογλου στο: https://koykoycook.gr/

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ