Επίσκεψη στον Ουρολόγο. Μύθοι και Αλήθειες

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός αλλοδαπών στη Σάμο

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (08/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε και περισυνέλλεξε δύο (02) αλλοδαπούς, πλησίον της βραχώδους ακτής του Ακρωτηρίου Πράσσου βορειοανατολικά της Σάμου.

Επίσκεψη στον Ουρολόγο. Μύθοι και Αλήθειες

Μύθος Νο1 Ο Ουρολόγος είναι γιατρός μόνο των ανδρών

Ο περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο Ουρολόγος εξετάζει μόνο άνδρες και μόνο αν αυτοί παρουσιάσουν κάποιο σύμπτωμα από το ουροποιητικό. Είναι όμως έτσι; Για να απαντήσουμε θα πρέπει καταρχάς να γνωρίζουμε από τι αποτελείται το ουροποιητικό σύστημα. Το σύστημα λοιπόν αυτό ξεκινάει από τον νεφρό όπου στην συνέχεια μέσω των ουρητήρων (σωληνάκια που μεταφέρουν τα ούρα από τα νεφρά) καταλήγουν στην ουροδόχο κύστη. Στην συνέχεια τα ούρα αποβάλλονται μέσω της ουρήθρας κατά την ούρηση.

Στον άνδρα μετά την κύστη βρίσκεται και ο προστάτης ο οποίος δεν προστατεύει απλά προΐσταται της κύστης και έτσι έλαβε καταχρηστικά το όνομά του. Επειδή λοιπόν τα παραπάνω όργανα και δομές (εκτός του προστάτη) υπάρχουν και στους άνδρες και στις γυναίκες και επειδή οι παθήσεις τους αντιμετωπίζονται από τον ουρολόγο γίνεται σαφές ότι η επίσκεψη στον Ουρολόγο είναι απαραίτητη και για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Μύθος Νο2 Αφού δεν έχω συμπτώματα δεν χρειάζεται να πάω σε Ουρολόγο

Ένα μεγάλο ποσοστό σοβαρών παθήσεων του ουροποιητικού δεν δίνουν συμπτώματα παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά. Παθήσεις όπως ο καρκίνος του προστάτη και του νεφρού αν εμφανίσουν συμπτώματα συνήθως είναι αρκετά προχωρημένοι ενώ οι πέτρες του νεφρού μπορεί να χρειαστεί να μεγαλώσουν πάρα πολύ για να γίνουν αντιληπτές από τον ασθενή. Όλες αυτές οι καταστάσεις και πολλές άλλες μπορούν να αντιμετωπιστούν με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας και ίασης αν ανευρεθούν νωρίς. Αντίθετα αν οι καρκίνοι ή οι πέτρες ή η υπερπλασία του προστάτη αφεθεί χωρίς παρακολούθηση μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρά προβλήματα όπως απώλεια νεφρού, μεταστάσεις σε άλλα όργανα ή πολλές ημέρες στο νοσοκομείο ακόμα και στον θάνατο. Ο μόνος λοιπόν τρόπος για να βρεθούν αυτές νωρίς είναι η επίσκεψη στον Ουρολόγο ο οποίος και είμαι υπεύθυνος για την πρόληψη των παθήσεων. Άλλωστε τα λόγια του Ιπποκράτη είναι πιο επίκαιρα από ποτέ  «Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις»

Μύθος Νο 3 Η εξέταση από τον Ουρολόγο είναι επώδυνη και ντροπιαστική. Μπορώ να βλέπω τα πορίσματα των εξετάσεων και αν κάτι δεν είναι καλό τότε θα πάω.

Οι νέοι Ουρολόγοι πλέον έχουν ως κύριο στόχο να μην πονάει ο ασθενής αλλά και να διατηρείται η αξιοπρέπεια του ασθενούς σε όλα τα βήματα της θεραπείας του ξεκινώντας πάντα από την πρώτη επίσκεψη. Οι εποχές έχουν αλλάξει το ίδιο και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται ο ασθενής από τον ιατρό. Πριν από κάθε πράξη απαιτείται η συναίνεση του ασθενούς αφού φυσικά προηγηθεί πλήρης ενημέρωση από την πλευρά του ιατρού.  Επίσης έχουμε πλέον διαθέσιμα όλα τα νέα επιτεύγματα της τεχνολογίας που βοηθούν στους παραπάνω στόχους. Ωστόσο θα πρέπει να τονίζεται ότι μια ή δύο εξετάσεις από μόνες τους (ακόμα και αν φαίνονται λόγω του πορίσματος φυσιολογικές) δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου αναφέρονται φυσιολογικές (για το εργαστήριο) τιμές του PSA (ουσία που παράγεται κυρίως από τον προστάτη) και τελικά ο ασθενής πάσχει από καρκίνο του προστάτη όπως και περιπτώσεις με αυξημένες πολύ τιμές PSA και ο ασθενής δεν έχει καρκίνο. Πρέπει λοιπόν να εκτιμώνται όλες οι εξετάσεις από τον ειδικό Ουρολόγο για να είμαστε σίγουροι ότι το τελικό συμπέρασμα είναι σωστό. Τέλος καλό θα είναι οι εξετάσεις να ορίζονται από τον Ουρολόγο και όχι από τον ασθενή γιατί αρκετές φορές γίνονται περιττές εξετάσεις που αυξάνουν το άγχος του ασθενή.

Παναγιώτης Μουρμούρης

Ο ιατρός δέχεται κατόπιν ραντεβού στο Διαγνωστικό Κέντρο Παπαϊωάννου

Τα τηλέφωνα του ιατρού είναι

Σάμος: 22730 23030

Αθήνα: 2106664324

Κινητό: 6947564319

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ