Ενεργειακή συνείδηση – Καταναλωτές

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός αλλοδαπών στη Σάμο

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (08/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε και περισυνέλλεξε δύο (02) αλλοδαπούς, πλησίον της βραχώδους ακτής του Ακρωτηρίου Πράσσου βορειοανατολικά της Σάμου.

Ενεργειακή συνείδηση - Καταναλωτές

Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό μεταβατικό σημείο, που ως πολίτες συμμετέχουμε πλέον ενεργά στην Παγκόσμια Ενεργειακή Μετάβαση και το κίνημα #Allazo Revma είναι αληθινό. Οι εποχές που λειτουργούσαμε ως παθητικοί αποδέκτες των εξελίξεων πέρασαν ανεπιστρεπτί. Πλέον χρειάζεται να αποκτήσουμε ενεργειακή συνείδηση και γνώση, στο πώς να διαχειριζόμαστε τις ενεργειακές μας ανάγκες, συνειδητοποιώντας τις πρωτίστως. Όμως για να μπορέσουμε κάτι να το διαχειριστούμε, πρέπει πρώτα να το κατανοήσουμε, προκειμένου να το εκτιμήσουμε σωστά.

Καταρχήν, θα πρέπει να κατανοήσουμε εννοείς και ορολογίες που εμπεριέχονται στους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουμε. Ποιο προϊόν μας ταιριάζει, και κυρίως ποιο είναι το ενεργειακό μας προφίλ.

Επίσης ποιος φορέας ορίζει την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας;

Ποιος προστατεύει τα δικαιώματα και οριοθετεί τις υποχρεώσεις μας;

Όσον αφορά τα δικαιώματα των καταναλωτών, υπάρχει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο συστάθηκε από το κράτος, για να εξισορροπήσει προς όφελος των καταναλωτών ,τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των μη βιώσιμων μεταβολών της αγοράς. Το μεγαλύτερο ποσό που συγκεντρώνεται στο ταμείο, για την επιδότηση των καταναλωτών, ανεξαρτήτως παρόχους, προέρχεται από την  ΔΕΗ.

Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, καθορίζει το ποσό επιδότησης, στην αρχική χρώση προμήθειας της ενέργειας, η οποία δεν είναι σταθερή, διότι μεταβάλλεται κάθε μηνά η Ενεργειακή Αγορά Πανευρωπαϊκά. Τα έσοδα του ταμείου αυτού, προέρχονται κυρίως από τους μεγάλους παράγωγους ενέργειας, από τους οποίους το κράτος παίρνει τα χρήματα, μέσω φορολόγησης των υπέρσοφων, για να τα δώσει στους καταναλωτές, μέσω των επιδοτήσεων.

Ένας σύγχρονος καταναλωτής, πρέπει να έχει ο ίδιος συνειδητή παρουσία στον έλεγχο της καταναλωτικής συμπεριφοράς του, και πλέον έχει στη διάθεση του τα εργαλεία και τους φορείς, για να το πέτυχει αυτό.

Ηλεκτρονικές Πιστοποιημένες Δεξαμενές Πληροφοριών, όπως η ΡΑΕ (ρυθμιστική αρχή ενέργειας) είναι στην διάθεση των πολίτων, από την οποία μπορούν να πληροφορηθούν έγκυρα για τις κρατικές πριμοδοτήσεις που ισχύουν την εκάστοτε εποχή.

Με αρχικό μπουσουλά τις τιμολογήσεις του κράτους, ο ενδιαφερόμενος καταναλωτής, θα πρέπει να θυμάται ότι οι προσφορές του κάθε παρόχους θα πρέπει να είναι διακριτές σε σχέση με τις κρατικές.

Πριν αποφασίσει εν τελεί ο καταναλωτής ,σε ποιον παροχή θα καταλήξει, θα πρέπει να μελετήσει προσεκτικά κάθε λεπτομέρεια, έτσι ώστε να πέτυχει μια καλή συμφωνία, βιώσιμη και με προοπτικές δημιουργικής αλληλεπίδρασης, ανάλογα με τις ανάγκες του.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναπτύσσουν οικολογική συνείδηση και καταφεύγουν στις Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας, που για την χωρά μας είναι το μέλλον, κυρίως λόγω γεωγραφικής θέσης και κλιματικών συνθήκων, αφού η  Ηλιακή Ενέργεια είναι το εθνικό αγαθό μας.

Κάπως έτσι γεννήθηκε ο θεσμός του Καταναλωτή –Παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας, ένα προϊόν, στο οποίο ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα και πρόσβαση. Συνεπώς, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολιτισμική και συνειδησιακή αναβάθμιση, με πρωταγωνιστή τον ενεργό πολίτη και έπεται συνέχεια.

Μπορείτε να κάνετε την αλλαγή ονόματος ΔΕΗ ηλεκτρονικά άμεσα μέσα από το fthinorevma.gr

 

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ