Δέσποινα Κάϊλα: 543.000€ περίπου μέχρι στιγμής το κόστος οφειλής σε ξενοδοχεία, για τις διαμονές ατόμων που έχουν πρόβλημα με τις οικίες τους λόγω σεισμού

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός αλλοδαπών στη Σάμο

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (08/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε και περισυνέλλεξε δύο (02) αλλοδαπούς, πλησίον της βραχώδους ακτής του Ακρωτηρίου Πράσσου βορειοανατολικά της Σάμου.

Προγραμματισμένες συναντήσεις της Αντιδημάρχου Τουρισμού και Πολιτισμού κας Κάϊλα στην Αθήνα

Την Τρίτη 26 Ιανουαρίου συνήλθε η 5η συνεδρίαση της επιτροπής εποπτείας του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου για τη διάθεση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς επίσης και για την στέγαση και την σίτιση των πληγέντων του καταστροφικού σεισμού της 30ης Οκτωβρίου 2020.

Το ένα και μοναδικό θέμα που υπήρχε ήταν οι μέχρι τώρα ενέργειες του Δήμου, όσον αφορά τη στέγαση και τη σίτιση των πληγέντων καθώς και η περαιτέρω διαχείριση του όλου θέματος όσον αφορά τα ξενοδοχεία.

«Όπως ξέρετε από την πρώτη στιγμή ο Δήμος στάθηκε δίπλα στους συνανθρώπους μας που είχαν τρομερά προβλήματα, δημιουργήθηκαν τα πρώτα καμπ κι εκεί βρέθηκαν όσοι είχαν πρόβλημα, αλλά βλέποντας πραγματικά το πόσο δύσκολο ήταν, μέσα στο χειμώνα, οι άνθρωποι αυτοί να ζήσουν σε τέτοιες συνθήκες όσο καλά και οργανωμένα να είναι και σύμφωνα και με την υπόδειξη του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι μετακινήθηκαν σε ξενοδοχεία και θεωρήσαμε ότι είναι η καλύτερη λύση για να αισθανθούν καλύτερα, σε σχέση με το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν.

Αυτή την στιγμή οι διαμένοντες είναι 98 άτομα, ξεκινήσαμε από 280 άτομα αν δεν κάνω λάθος. Σήμερα είναι 98 άτομα και καταλαμβάνουν 53 δωμάτια σε σύνολο 8 ξενοδοχείων. Όλοι προσπαθήσαμε να είμαστε δίπλα τους και με το Κοινωνικό Παντοπωλείο και προσπαθώντας τις γιορτές να κάνουμε κάτι παραπάνω, δίνοντας ιδιαίτερα γεύματα, να νιώσουν οι άνθρωποι ζεστασιά, νιώθαμε όλοι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ξεσπιτωμένοι και νιώθαμε άβολα, όμως κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Αυτή την στιγμή και μετά το ΦΕΚ επιδότησης ενοικίου που ανακοινώθηκε στις 9 Δεκέμβρη, υπάρχουν κάποια πρακτικά προβλήματα, όσον αφορά την διαμονή τους.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 6 επιτόπιοι έλεγχοι, από τον κ. Μανώλη Καρλοβασίτη, τον σύμβουλο σε θέματα πολιτικής προστασίας, μαζί με την πρόνοια και την κοινωνική λειτουργό κα Τρεμούλη, τους οποίους ευχαριστώ γιατί στάθηκαν δίπλα στους ανθρώπους αυτούς και κοίταξαν ένα-ένα τα προβλήματα, μίλησαν στον καθένα ξεχωριστά, για να συγκεντρώσουμε τα προβλήματα και το γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να πάνε σε σπίτι και να περάσουν στην επόμενη κατάσταση. Βρισκόμαστε δηλαδή αυτή την στιγμή λίγο μετέωροι μετά από όλες αυτές τις συναντήσεις με τους συνανθρώπους μας.

Βλέπουμε ότι υπήρχε δυσκολία εύρεσης οικίας, υπερτιμημένα μηνιαία μισθώματα, αδυναμία ιδιοκτητών για μίσθωση μέσω ηλεκτρονικού συμβολαίου, οικονομική αδυναμία, ηλικιωμένοι δίχως υποστηρικτικό περιβάλλον με αδυναμία διεκπεραίωσης των απαραίτητων ενεργειών, κατοικίες χαρακτηρισμένες ως πράσινες που βρίσκονται όμως εντός εκκενωθέντων περιοχών και οι ιδιοκτήτες – ενοικιαστές αδυνατούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια. Περιμένουμε απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία αν οι παραπάνω δικαιούνται την επιδότηση στεγαστικής συνδρομής, άρα και αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να μένουν και να περιμένουν. Τέλος, πολλοί διαμένοντες ρωτούν αν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία διάθεσης του καταλύματός τους από τον Δήμο.

Εδώ είναι το ζητούμενο, γιατί νομίζουμε ότι πρέπει να δοθεί καταληκτική ημερομηνία, παρόλο που δεν το θέλουμε, αλλά ο όγκος της οφειλής του δήμου προς τα ξενοδοχεία συνεχώς μεγαλώνει. Με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Διονυσίου βλέπουμε ότι παρά που υπάρχει, το ποσό του 1.000.000€ που έχει εγκριθεί απολογιστικά από το Υπουργείο αφορά έργα υποδομών και μόνο το 10-15% μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή δαπανών και σίτισης. Βλέπουμε ένα πρόβλημα που πρέπει να το λύσουμε εγκαίρως, γιατί και ο Δήμος έρχεται σε δύσκολη θέση την στιγμή που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά, αλλά από την άλλη πρέπει γλυκά και ωραία, τους ανθρώπους αυτούς που έχουν ακόμα πρόβλημα, να δούμε πως θα τους βοηθήσουμε ώστε να περάσουν στην επόμενη φάση.

Αποφασίσαμε ομόφωνα, να αποστείλουμε νέο ερώτημα στην ΔΑΕΦΚ για την εξέταση των περιπτώσεων επιδότησης ενοικίου σε σεισμόπληκτους των οποίων ενώ οι κατοικίες είναι κατοικήσιμες, πράσινες, βρίσκονται εντός αποκλεισμένων περιοχών.

Να ζητήσουμε εγγράφως κλειστές προσφορές από όλα τα ξενοδοχεία που έχουν έδρα τον δήμο Ανατολικής Σάμου, για διαμονή και σίτιση τον μέχρι και σήμερα 98 ατόμων, ώστε να επιλεγεί ένα και μόνο ξενοδοχείο το οποίο να φιλοξενούνται οι πληγέντες με όσον το δυνατόν χαμηλότερη τιμή, αυτό είναι το ζητούμενο τώρα και συγκεντρωμένοι όλοι σε ένα γιατί είναι πλέον αδύνατο να καλύψουμε τον μεγάλο όγκο που πρέπει να καλύψουμε για τα ξενοδοχεία.

Να αποστείλουμε στο Υπουργείο την αναλυτική κατάσταση των εξόδων, όπως κατατέθηκε σήμερα στην επιτροπή και αφού λάβουμε απάντηση από το υπουργείο να δώσουμε τελική προθεσμία με την κατάσταση στους σεισμοπλήκτους.

Το τελικό ποσό που έχει υπολογιστεί για τις διαμονές είναι 543.242€ και είναι ανάλογα το ξενοδοχείο και τις παροχές το ποσό που αντιστοιχεί στο κάθε ξενοδοχείο.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ