Γιάννης Μανδουραράκης: «Συγκλονιστική η Θεατρική Ομάδα Σάμου στην Σύρο

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός αλλοδαπών στη Σάμο

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (08/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε και περισυνέλλεξε δύο (02) αλλοδαπούς, πλησίον της βραχώδους ακτής του Ακρωτηρίου Πράσσου βορειοανατολικά της Σάμου.

Γιάννης Μανδουραράκης: «Συγκλονιστική η Θεατρική Ομάδα Σάμου στην Σύρο

Στο Radio Cafe 102.4 και στην εκπομπή του Μάνου Στεφανάκη «Ημερολόγιο Ερτζιανών», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο πρόεδρος της Θεατρικής Ομάδας Σάμου, σκηνοθέτης και εκπαιδευτικός κ. Γιάννης Μανδουραράκης με αφορμή τη διεξαγωγή της 34ης συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου η οποία διεξάγεται στην Σύρο από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι η παράσταση της Θεατρικής Ομάδας «Φυλακισμένες» παρουσιάστηκε την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από όσους είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν.

Ο κ. Μανδουραράκης είπε ότι από τις 30 συμμετέχουσες ομάδες είχαν επιλεγεί 2 οι οποίες μεταδόθηκαν μέσω διαδικτύου με live streaming δίνοντας την δυνατότητα σε όλους να τις παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο.

Γιάννης Μανδουραράκης: «Συγκλονιστική η Θεατρική Ομάδα Σάμου στην Σύρο

«Όταν κάποιος παρουσιάζει την δουλειά του σε ένα τόσο εμβληματικό θέατρο όπως είναι το θέατρο «Απόλλων» – για όσους δεν το γνωρίζουν είναι  έργο του Τσίλερ και παραπέμπει σε μικρογραφία της σκάλας του Μιλάνου – είναι μια εμπειρία που δεν μπορεί να περιγραφεί τόσο για τους θεατές όσο και για τους ανθρώπους που είναι πάνω στη σκηνή.

Η παράστασή μας ήταν αντικειμενικά εκπληκτική, δώσαμε όλη μας την ψυχή. Η διαφορά είναι ότι το κοινό το οποίο απαρτίζεται από τις ομάδες που συμμετέχουν, είναι ένα κοινό το οποίο γνωρίζει ίσως και κάτι παραπάνω από το καθημερινό κοινό μας. Αυτό όμως πυροδοτεί τον υγιή ανταγωνισμό, σε βάζει στην διαδικασία να δώσεις όλο σου τον εαυτό για να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα και χθες το πετύχαμε. Σύσσωμο το θέατρο μας χειροκροτούσε για αρκετή ώρα και μετά την λήξη της παράστασης σχεδόν όλοι ανέβηκαν πάνω στην σκηνή για να μας χαιρετίσουν. Ήταν απ` ότι λένε οι άνθρωποι που το είδαν κάτι παραπάνω από συγκλονιστικό» ανέφερε ο κ. Μανδουραράκης.

Πρόσθεσε ότι στα πρώτα χρόνια των συναντήσεων των ερασιτεχνικών θιάσων η διοργάνωση είχε και διαγωνιστικό χαρακτήρα και δίνονταν βραβεία αλλά αργότερα καταργήθηκε αυτή η διάσταση.

Γιάννης Μανδουραράκης: «Συγκλονιστική η Θεατρική Ομάδα Σάμου στην Σύρο

«Το βραβείο είναι αυτά που ακούμε και εισπράττουμε από τον κόσμο και μας δίνει  δύναμη να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε για πάρα πολλά χρόνια» είπε ο κ. Μανδουραράκης επισημαίνοντας ότι η Θεατρική Ομάδα Σάμου το 2025 συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής και ότι θα γίνει μια προσπάθεια εκείνη την χρονιά η Συνάντηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου να φιλοξενηθεί στην Σάμο ενώ το 2024 θα φιλοξενηθεί στην Κω. Επεσήμανε δε ότι υπάρχει η προσδοκία ότι το 2025 θα είναι σε λειτουργία το Επικούρειο ώστε να προστεθεί άλλη μια θεατρική σκηνή στο δυναμικό του νησιού και να γίνει δυνατόν να ανταποκριθεί η Σάμος στις μεγάλες απαιτήσεις που έχει η συνάντηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων.

Ακόμη επεσήμανε την τεράστια συμβολή που έχει μια τέτοια συνάντηση στον τόπο που κάθε φορά την φιλοξενεί. «Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για 500 με 600 συμμετέχοντες και αν αυτό το πολλαπλασιάσετε με 5 διανυκτερεύσεις κατ` άτομο, καταλαβαίνετε τι όφελος υπάρχει για τον τόπο που φιλοξενεί την συνάντηση» είπε και πρόσθεσε ότι οι εντυπώσεις από την προηγούμενη φορά που η συνάντηση φιλοξενήθηκε στο νησί μας προ έντεκα ετών είναι εξαιρετικές.

Τέλος, ο  κ. Μανδουραράκης μιλώντας για το θεατρικό έργο που παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα Σάμου ανέφερε τα εξής: «Οι Φυλακισμένες είναι ένα θεατρικό έργο που γράφτηκε το 2007 και διαπραγματεύεται γεγονότα αληθινά τα οποία συνέβησαν στην Ισπανία την περίοδο της Φρανκικής Δικτατορίας τη δεκαετία του 1950 όταν για λόγους καθαρά πολιτικούς γυναίκες με παραπτώματα που στη σημερινή εποχή δεν θα τα βλέπαμε καν, βρίσκονται φυλακισμένες σε μοναστηριακές φυλακές με ισόβια, περιμένοντας μια φορά τη δεκαετία όταν ο Επίσκοπος αποφάσιζε την απελευθέρωση μίας εξ αυτών.

Είναι ένα έργο που καταπιάνεται με πάρα πολλές θεματικές, κυρίως με το θέμα της ελευθερίας, της κρατικής εξουσίας, της εκκλησιαστικής εξουσίας, και πώς αυτά μεταφράζονται στην καθημερινότητα και πώς κάποιοι τις εκμεταλλεύονται. Είναι τόσα πολλά αυτά που προσφέρει το συγκεκριμένο έργο που εμείς, όταν το πρωτοδιαβάσαμε, ενθουσιαστήκαμε και θεωρήσαμε ότι είναι πολύ σύγχρονο γιατί δυστυχώς κακοποιητικές συμπεριφορές εναντίον γυναικών συμβαίνουν ακόμη και στις μέρες μας. Τον ίδιο ενθουσιασμό εισπράξαμε και από το κοινό της Σύρου».

Φωτοφραφίες: Δημήτρης Βαμβακούσης

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ