Γιάννης Κατσούλης: ««Ο θηλασμός προσφέρει μια μορφή αντισύλληψης μέχρι να έχει η μητέρα ξανά τον κανονικό της κύκλο»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός αλλοδαπών στη Σάμο

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (08/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε και περισυνέλλεξε δύο (02) αλλοδαπούς, πλησίον της βραχώδους ακτής του Ακρωτηρίου Πράσσου βορειοανατολικά της Σάμου.

Αποχωρεί με δική του επιθυμία ο Μαιευτήρας –Γυναικολόγος, Ιωάννης Κατσούλης από το Νοσοκομείο Σάμου

Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού. Γράφει η Αλεξάνδρα Χαροχέρη

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της ικανότητας των φορέων που πρέπει να προστατεύουν, να προωθούν και να υποστηρίζουν τον μητρικό θηλασμό σε διάφορα επίπεδα της κοινωνίας. Οι φορείς αυτοί αποτελούν τη Θερμή Αλυσίδα υποστήριξης του μητρικού θηλασμού.

Το κοινό στο οποίο στοχεύουν, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, των συστημάτων υγείας, των χώρων εργασίας και των κοινοτήτων αφορά στην  ενημέρωση εκπαίδευση και ενδυνάμωση ώστε να ενισχύσουν την ικανότητά τους να παρέχουν και να διατηρούν περιβάλλοντα φιλικά προς τον θηλασμό για τις οικογένειες στον κόσμο μετά την πανδημία.

Ο μητρικός θηλασμός είναι σημείο κλειδί για τις στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης μετά την πανδημία, καθώς βελτιώνει τη διατροφή, διασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια και μειώνει τις ανισότητες μεταξύ και εντός των χωρών. Το θέμα υπογραμμίζει τους δεσμούς ανάμεσα στον μητρικό θηλασμό και την καλή διατροφή, την επισιτιστική ασφάλεια και τη μείωση των ανισοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα η θεματική Ενότητα για το 2022 αφορά:

Διατροφή: Ο θηλασμός προσφέρει στα μωρά βέλτιστη τροφή και προστασία ενάντια στις λοιμώξεις.

Επισιτιστική ασφάλεια: Το μητρικό γάλα είναι ασφαλής και προστατευμένη πηγή τροφής ακόμη και σε περιόδους ανθρωπιστικών κρίσεων.

Μείωση φτώχιας: Ο θηλασμός είναι ένας οικονομικός τρόπος σίτισης των βρεφών που δεν επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Σύνθημα-Θέμα 2022

«Προάγουμε το Θηλασμό: Εκπαιδευόμαστε και Υποστηρίζουμε»

Γιάννης Κατσούλης: ««Ο θηλασμός προσφέρει μια μορφή αντισύλληψης μέχρι να έχει η μητέρα ξανά τον κανονικό της κύκλο»

Ο Μαιευτήρ – Χειρουργός – Γυναικολόγος κ. Ιωάννης Κατσούλης μίλησε στην εκπομπή του Radio Café 102.4 «ΑΡΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ» με την Αλεξάνδρα Χαροχέρη για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού σε μητέρα και παιδί.

«Ο θηλασμός προσφέρει μια μορφή αντισύλληψης μέχρι να έχει η μητέρα ξανά τον κανονικό της κύκλο». Ο θηλασμός μπορεί κυριολεκτικά να βοηθήσει το μωρό να αναπνέει πιο εύκολα, σύμφωνα με νέα έρευνα που διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο ένα βρέφος τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες του μωρού να αναπτύξει άσθμα.

Επίσης το μωρό έχει μεγαλύτερη άμυνα σε λοιμώξεις ενώ μεγαλώνοντας έχει λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει παχυσαρκία.

Τα παιδιά γίνονται εξυπνότερα με αυξημένο το δείκτη νοημοσύνης και με μεγαλύτερο βαθμό συναίσθησης.

Οι ορμόνες που περιέχει το μητρικό γάλα έχουν θετική επίδραση στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους.

Πιο συγκεκριμένα, η μελατονίνη ή αλλιώς «ορμόνη του ύπνου» εκκρίνεται από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέσω του θηλασμού φθάνει στο βρέφος ή νήπιο, επιτυγχάνοντας μια αναλγητική και ηρεμιστική κατάσταση για αυτό.

Ακόμη, αυξάνονται και οι ορμόνες της ευτυχίας, οι ενδορφίνες που επίσης ασκούν κατασταλτική δράση, ενώ η ωκυτοκίνη- «η ορμόνη της αγάπης»-προάγει τον συναισθηματικό δεσμό μητέρας – βρέφους αμέσως μετά τον τοκετό με τον πρώτο κιόλας θηλασμό.

«Ο θηλασμός για τουλάχιστον έξι μήνες είναι ο πιο προστατευτικός, αλλά, είναι πιθανόν ότι μικρότερες ποσότητες επίσης παρέχουν σημαντική προστασία στο παιδί.».

«Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά, ο θηλασμός περιέχει πολλούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι πνεύμονες και το ανοσοποιητικό σύστημα», σημείωσε ο κ. Κατσούλης.

Όσο περισσότερο θήλαζει μια μαμά αποκλειστικά, τόσο λιγότερο πιθανό είναι το παιδί της να παρουσιάσει αποτελέσματα που σχετίζονται με το άσθμα, τους κωλικούς του εντέρου και άλλα πεπτικά προβλήματα.

Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού η καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Έχουν μεγαλύτερη ψυχική ισορροπία γαλήνη και άγχος ,ενώ κερδίζουν χρόνο από τον ύπνο και τις άλλες υποχρεώσεις τους αφού δεν υπάρχει η προετοιμασία και η σχετική αποστείρωση των αντικειμένων παρασκευής έτυμου γάλακτος.

Τέλος ο κ. Κατσούλης επεσήμανε την ανάγκη τήρησης του νόμου περί δημόσιου θηλασμού και ιδιαιτέρως σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους  όπου θα επιτρέπετε στην εργαζόμενη μητέρα να έχει αυτή την δραστηριότητα με σκοπό  να μην στερηθεί αυτό το  μοναδικό προνόμιο τόσο η ίδια όσο και το παιδί.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ