Γεμάτο μυστήριο και αγωνία το Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας-AGATHA

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός αλλοδαπών στη Σάμο

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (08/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε και περισυνέλλεξε δύο (02) αλλοδαπούς, πλησίον της βραχώδους ακτής του Ακρωτηρίου Πράσσου βορειοανατολικά της Σάμου.

Γεμάτο μυστήριο και αγωνία το Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας-AGATHA

Ένα μαγευτικό τριήμερο(22-24/09), είχαν την ευκαιρία να ζήσουν στη Σάμο, οι λάτρεις της αστυνομικής ιστορίας, στο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας-AGATHA της Δημόσιας Κεντρικής και Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σάμου. Μυστήριο, βιβλία, εκπλήξεις, μουσική χορό, απαγγελίες, αλλά κυρίως ενθουσιασμό, για τις όμορφες ιδέες, που κυριάρχησαν σε όλη την διάρκεια του τριημέρου.

Η πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας, στην Βιβλιοθήκη Σάμου, γέμισε με την χειμαρρώδη παρουσία του σπουδαίου συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας Πέτρου Μάρκαρη. Ο Έλληνας συγγραφέας μίλησε αρχικά για το τελευταίο του βιβλίο «Η εξέγερση των Καρυάτιδων» και στην συνέχεια για την αστυνομική λογοτεχνία γενικότερα, την ιστορία και μετεξέλιξη του είδους, τη σημερινή του φυσιογνωμία. Επίσης απάντησε με χιούμορ και εμβρίθεια στις ερωτήσεις του κοινού. Όμορφες στιγμές της βραδιάς ήταν οι δύο εκπλήξεις που είχαν ετοιμαστεί για τον Πέτρο Μάρκαρη.

Γεμάτο μυστήριο και αγωνία το Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας-AGATHA

Η απαγγελία από την Παρθενόπη Αρμενάκη ενός αποσπάσματος από το βιβλίο του «Η εξέγερση των Καρυάτιδων» η οποία συνοδεύτηκε από την εξαιρετική χορογραφία μαθητριών από την  Σχολή χορού Samos School of Dance και την μουσική του Δημήτρη Πράπα. Επίσης,  με αφορμή ερώτηση για την σχέση της μεσογειακής αστυνομικής λογοτεχνίας και του φαγητού, η ομάδα της βιβλιοθήκης Σάμου έκανε έκπληξη στον συγγραφέα παρουσιάζοντας το αγαπημένο φαγητό του ήρωά του, Αστυνόμου Χαρίτου που είναι τα γεμιστά. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μουσική από τον Δημήτρη Πράπα και όμορφες συζητήσεις του Πέτρου Μάρκαρη με όλους όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Γεμάτο μυστήριο και αγωνία το Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας-AGATHA

Απολαυστικός, εμβριθής, με χιούμορ ο Μίνως Ευσταθιάδης μας ταξίδεψε στα «Σχέδια του Χάους», το τελευταίο του βιβλίο και όχι μόνο την δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας στην Βιβλιοθήκη μας.  Μιλήσαμε για το χτίσιμο των ηρώων, για την έννοια του δικαίου, για τους τόπους και πώς διαμορφώνουν την λογοτεχνική γεωγραφία, για το πολυεπίπεδο των θεματικών που ένα αστυνομικό μυθιστόρημα μπορεί να κρύβει και πολλά άλλα. Μιλήσαμε όμως και για την σχέση του με την θάλασσα με μια μικρή έκπληξη που του κάναμε με τον φίλο του Μπάμπη Σακαντάρη, γνώριμο από παλιά και «συνένοχο» στο σέρφινγκ!

Γεμάτο μυστήριο και αγωνία το Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας-AGATHA

Με κέφι, νεανικό ενθουσιασμό και πολύ όμορφες ιδέες έγινε η τρίτη μέρα του Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας της Βιβλιοθήκης Σάμου, ο περίπατος μυστηρίου στο Βαθύ με ξεναγό και πάλι τον Κώστα Στοφόρο. Τα παιδιά περιηγήθηκαν σε εμβληματικά κτίρια και σημεία της πόλης, έλυσαν γρίφους και καταλήγοντας στην αφετηρία έγραψαν ιστορίες για ένα «Έγκλημα στην Βιβλιοθήκη».

Γεμάτο μυστήριο και αγωνία το Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας-AGATHA

Τελευταία μέρα του Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας,  Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης, οι Γιάννης Ράγκος και Κώστας Στοφόρος συνομίλησαν με θέμα “Truecrime: Το ντοκουμέντο ως μυθοπλασία: Τα αστυνομικά non-fiction μυθιστορήματα στην Ελλάδα”. Πώς ένα πραγματικό έγκλημα μπορεί να γίνει μυθοπλασία; Ποιό ήταν το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα που στηρίχθηκε σε ιστορία πραγματικού εγκλήματος αλλά και ποιά ασχολήθηκαν με εμβληματικά εγκλήματα της σύγχρονης και παλαιότερης ελληνικής ιστορίας. Ο Χρίστος Λάνδρος έκανε αναφορά σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο νησί της Σάμου ενώ οι μουσικοί Βαγγέλης Μαλάκης και Άννα Λουκαδάκη ερμήνευσαν ελληνικά τραγούδια εμπνευσμένα από εγκλήματα και παραβατικές συμπεριφορές.

Με ενορχηστρωτή τον Κώστα Στοφόρο και την ενθουσιώδη συμμετοχή μικρών και μεγάλων πραγματοποιήθηκε και ο περίπατος μυστηρίου στο Καρλόβασι που ολοκληρώθηκε με την συγγραφή από τις ομάδες των αστυνομικών ιστοριών τους! Μια πολύ όμορφη δράση που την χάρηκαν όσοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν.

Στον χώρο της βιβλιοθήκης φιλοξενήθηκε καθ΄όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ η έκθεση της Φωτογραφικής Ομάδας Σάμου με θέμα “Noir”.

Φωτογραφίες, Τάσος Σαραντίδης και Βαγγέλης Λεοντίδης.

Χρήση κειμένων από Έλενα Χουσνή

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ