Αποκαλυπτήρια και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην πόλη της Σάμου

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός αλλοδαπών στη Σάμο

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (08/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε και περισυνέλλεξε δύο (02) αλλοδαπούς, πλησίον της βραχώδους ακτής του Ακρωτηρίου Πράσσου βορειοανατολικά της Σάμου.

Αποκαλυπτήρια και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην πόλη της Σάμου

Υπό καταρρακτώδη βροχή και με ισχυρούς βόρειους ανέμους πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης. Στη Σάμο το πρωί της Κυριακής 26 Νοεμβρίου 2023 τελέσθηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό I.N Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Εθνικής Αντίστασης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο. Ν’ αναφέρουμε ότι το μνημείο βρίσκεται στο πάρκο (προς τη μεριά της θάλασσας) όπισθεν του Λιμεναρχείου Σάμου.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν ν’ αναφέρουμε ότι η δημιουργία του συγκεκριμένου μνημείου ήταν πρόταση της Δημοτικής παράταξης «η Σάμος αλλάΖΕΙ» και είχε λάβει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24-10-2022.

Όπως αναφέρει ο Δημοτικός συνδυασμός, «Είχαμε πει τότε ότι «κάθε λαός και τόπος με ιστορική συνείδηση κοσμεί τα λαμπρά του επιτεύγματα και τις ιστορικές του εξάρσεις με μνημεία. Είναι ιστορικό χρέος να υπάρχει Μνημείο προς τιμή της Εθνικής Αντίστασης στην πρωτεύουσα του Νομού μας, ώστε να τιμούμε και να μαθαίνουμε την νεότερη ιστορία μας, την Εθνική Αντίσταση και το ΕΑΜ, που με την δράση του κράτησε ψηλά τα λάβαρα της Ελευθερίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης τα δίσεκτα χρόνια 1941-44. Όταν μάλιστα πολλοί δεν γνωρίζουν ότι οι αντάρτες του ΕΑΜ το Σεπτέμβρη του 1943 απελευθέρωσαν τη Σάμο, μετά την συνθηκολόγηση των Ιταλών, και σχημάτισαν προσωρινή κυβέρνηση με επικεφαλής το Μητροπολίτη Ειρηναίο, ο οποίος είχε υποστηρίξει το αντάρτικο στο νησί».

Αποκαλυπτήρια και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην πόλη της Σάμου

Λίγους μήνες αργότερα και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ανατολικής Σάμου τον Μαϊου του 2023 είχε γίνει παρέμβαση της Δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» για τη χωροθέτηση του μνημείου.

Στην παρέμβασή του για το θέμα ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Κώστας Τζίχας επισήμανε ότι «έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, είναι θετικό το γεγονός ότι προχωράμε στη χωροθέτηση και ανέγερση μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην πρωτεύουσα του νησιού. Ένα αίτημα χρόνων του Παραρτήματος Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και δικό μας. Δυστυχώς, οι αγωνιστές δεν πρόλαβαν να το δουν. Υπάρχει ωστόσο το Παράρτημα Απογόνων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που προσπαθεί να κρατά άσβεστη την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και να προβάλλει στις νέες γενιές τις μεγάλες αξίες και τα υψηλά ιδανικά των αγωνιστών της».

Ο κ. Κώστας Τζίχας αναφέρθηκε στη δράση του ΕΑΜ στο Βαθύ, τονίζοντας ότι, «η πόλη της Σάμου, το Βαθύ, έχει τη δική του μεγάλη συμβολή στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης κατά του φασισμού – ναζισμού».

Αποκαλυπτήρια και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην πόλη της Σάμου

Στο χώρο της πρώην παιδικής χαράς απέναντι από το Λιμεναρχείο Σάμου, το πάρκο που ανακατασκευάσθηκε θα ονομαστεί «πάρκο Εθνικής Αντίστασης», ενώ το μνημείο που κατασκευάσθηκε  είναι μια λιτή γλυπτική σύνθεση στην οποία αναγράφεται ο πρώτος στίχος από την «Ωδήν εις Σάμον» του Ανδρέα Κάλβου που λέει: «Όσοι το χάλκειον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας, ας έχωσι· θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».

Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, προέκταση και ολοκλήρωση του έπους της Αλβανίας, των μακεδονικών οχυρών και της Μάχης της Κρήτης υπήρξε έργο όλων των Ελλήνων που, με τις όποιες δυνάμεις τους, αντιτάχθηκαν στους κατακτητές και πολέμησαν για το πανάκριβο αγαθό της Ελευθερίας, ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό.

Αποκαλυπτήρια και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην πόλη της Σάμου

Για να αποδοθεί έμπρακτα ο ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους – άντρες, γυναίκες και παιδιά που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια της κατοχής, η Ελληνική πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του Ν. 1285/1982 την επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης. Η μάχη αυτή, σταθμός της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα, αποτελεί ταυτόχρονα χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

 

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ