Ένα μήνα χωρίς καράβι το Αγαθονήσι. Σταμάτησαν τα δρομολόγια του πλοίου που το συνδέει με τη Σάμο – Με το σταγονόμετρο τρόφιμα και εμπορεύματα…

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός αλλοδαπών στη Σάμο

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (08/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε και περισυνέλλεξε δύο (02) αλλοδαπούς, πλησίον της βραχώδους ακτής του Ακρωτηρίου Πράσσου βορειοανατολικά της Σάμου.

Ένα μήνα χωρίς καράβι το Αγαθονήσι. Σταμάτησαν τα δρομολόγια του πλοίου που το συνδέει με τη Σάμο – Με το σταγονόμετρο τρόφιμα και εμπορεύματα…

Έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από όταν η Βούλα Μιχελή και οι ηλικιωμένοι γονείς της έφυγαν από το Αγαθονήσι. Κανείς από τους τρεις τους δεν ήθελε να φύγει. Αλλά, όπως λέει στην «Κ» η κ. Μιχελή, δεν είχαν άλλη επιλογή. Η ίδια έχει ρήξη μηνίσκου και πρέπει να πηγαίνει κάθε εβδομάδα στη Σάμο για φυσικοθεραπείες. Στις 14 Οκτωβρίου όμως, η σύνδεση του Αγαθονησίου με τη Σάμο σταμάτησε.

Από τότε μέχρι σήμερα, κάτοικοι του νησιού δηλώνουν ότι έχουν περάσει δύο με τρία έκτακτα μικρά πλοία, ένα εκ των οποίων πήρε και η κ. Μιχελή με τους γονείς της.

«Δεν μπορούσα να τους αφήσω σε ένα νησί που δεν υπάρχουν υποδομές ιατρικής περίθαλψης», επισημαίνει.

«Αν υπήρχε το καράβι, θα μπορούσα να είμαι τρεις μέρες στη Σάμο για τη θεραπεία, και τις άλλες στο νησί μου», συμπληρώνει. «Τώρα», τονίζει, «έχουμε ξεσπιτωθεί».

Μπορεί το νησί να μην είναι πλήρως αποκομμένο, καθώς διατηρεί ακόμα τη σύνδεση με κάποια Δωδεκάνησα, αλλά το πλοίο που συνδέει το Αγαθονήσι με τη Ρόδο είναι τόσο μικρό που χωράει μόνο ένα, στην κυριολεξία, αυτοκίνητο.

Η «Παναγία Σκιαδενή»

«Στο καταμαράν δεν έρχονται φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα και εμπορεύματα και άρχισαν να τελειώνουν στο νησί τα εφόδια γιατί το μεγάλο πλοίο, η «Παναγιά Σκιαδενή» (σ.σ. της εταιρείας Dodekanisos Seaways), έχει να έρθει εδώ και πάνω από ένα μήνα καθώς έληξε η σύμβασή του», δηλώνει στην «Κ» ο δήμαρχος του Αγαθονησίου, Ευάγγελος Κόττορος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ανανέωση της σύμβασης δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας προβλημάτων της εταιρείας. Το καταμαράν όμως φέρνει μικρές ποσότητες τροφίμων, μόνο τα απαραίτητα. «Ας πούμε φρούτα αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στο νησί», λέει. Έχουν σταματήσει τα έργα στις οικοδομές, τονίζει, γιατί δεν μπορούν να έρθουν τα υλικά.

Δυσκόλεψε κι άλλο η ιατρική περίθαλψη, τα έργα στις οικοδομές διακόπηκαν, τα ψάρια στα ιχθυοτροφεία υποσιτίζονται, κάτοικοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

«Όλη η εξυπηρέτηση των κατοίκων, για τους γιατρούς τους ας πούμε, γίνεται από τη Σάμο. Αυτή η σύνδεση έχει σταματήσει, κι αν πάει κάποιος στον γιατρό του με το έκτακτο, μετά πώς θα γυρίσει;», αναρωτιέται ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας πόσο σοβαρό πρόβλημα είναι για το νησί η αποκοπή από τη Σάμο. «Είναι πρόβλημα επιβίωσης», υπογραμμίζει.

«Όλοι είναι απελπισμένοι, όλοι διαμαρτύρονται και προσπαθούν να εξυπηρετηθούν με ψαροκάικα», λέει στην «Κ» ο 31χρονος Νίκος Κατσουλιέρης, ένας από τους ελάχιστους νεαρούς κατοίκους του νησιού, το οποίο κατοικείται μόνιμα από περίπου 100 άτομα. Ο 63χρονος Γιάννης Καρύδης μένει στο Αγαθονήσι, όμως έχει σκοπό σε λίγους μήνες να το εγκαταλείψει μαζί με την οικογένειά του. Δουλεύει στις ιχθυοκαλλιέργειες του νησιού, αλλά η μονάδα αναμένεται μες στο 2024 να κλείσει. «Θα κλείσει λόγω της συγκοινωνίας», λέει στην «Κ» ο υπεύθυνός της, Βασίλης Γκασμάς. Το πρόβλημα, εξηγεί, δεν είναι τωρινό.

«Τα τελευταία χρόνια, όταν το πλοίο “Νήσος Κάλυμνος” σταματούσε για συντήρηση, στη σύμβαση προβλεπόταν να αντικαθίσταται από κάποιο άλλο πλοίο. Αυτό δεν έγινε ποτέ», τονίζει. Όταν η μονάδα μένει για 1,5-2 μήνες χωρίς πλοίο στο οποίο μπορούν να μπουν φορτηγά, οι επιπτώσεις είναι καταστροφικές. «Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τις τροφές, υποσιτίζονται τα ψάρια. Σήμερα είναι η πέμπτη μέρα που τα ψάρια δεν έχουν φάει ίχνος τροφής», δηλώνει ο κ. Γκασμάς.

Επίσης, δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην ώρα τους.

«Το πρόβλημα όχι μόνο συνεχίζεται αλλά δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι, κι εγώ ως υπεύθυνος φοβάμαι κι από θέμα ασφαλείας, αν χτυπήσει εργαζόμενος τι θα κάνουμε; Δεν υπάρχει κάτι εδώ, τον τελευταίο μήνα έρχεται εκτάκτως ένα πλοιάριο που δεν μεταφέρει αυτοκίνητα, φέρνει τα υποτυπώδη για τα σούπερ μάρκετ», τονίζει. Η μονάδα έχει αποφασιστεί πως θα μεταφερθεί στη Στερεά Ελλάδα, λέει, σημειώνοντας ότι ήδη από τον περασμένο Μάρτιο έχουν απολυθεί 14 εργαζόμενοι από τους, έως τότε, 33.

 «Θα φύγω, τι να κάνω;»

«Μέχρι τον Ιούνιο του 2024, βλέπω να έχουμε κλείσει τελείως», συμπληρώνει ο κ. Γκασμάς. Ετσι και ο κ. Καρύδης, εργαζόμενος στις ιχθυοκαλλιέργειες, θα φύγει. «Θα γίνουμε πάλι οικονομικοί μετανάστες», λέει στην «Κ». Η τωρινή κατάσταση είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Νιώθουμε εγκαταλελειμμένοι, θα φύγω, τι να κάνω;», αναφέρει. «Να κουνάω τη σημαία και να φυλάω Θερμοπύλες;».

Λύση στο πρόβλημα προσπαθεί όλο αυτό το διάστημα να δώσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. «Προσπαθήσαμε να το λύσουμε με κάθε τρόπο», αναφέρει στην «Κ» ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι η ουσία είναι να βρεθούν βιώσιμες λύσεις. «Μιλάω κάθε μέρα με τον δήμαρχο», δηλώνει. «Θα επανέλθει η κανονικότητα τις επόμενες ημέρες, θα ξεκινήσει ξανά το δρομολόγιο».

kathimerini.gr (Ηλιάνα Μάγρα)

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ