Άρωμα Αρχαίας Ελλάδας στα 17α «Ηραία – Πυθαγόρεια»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός αλλοδαπών στη Σάμο

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (08/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε και περισυνέλλεξε δύο (02) αλλοδαπούς, πλησίον της βραχώδους ακτής του Ακρωτηρίου Πράσσου βορειοανατολικά της Σάμου.

Άρωμα Αρχαίας Ελλάδας στα 17α «Ηραία – Πυθαγόρεια»

Άρωμα αρχαίας Ελλάδας, υπό το φώς των κεριών, έδωσαν σε εκατοντάδες τουρίστες αλλά και κατοίκους της Σάμου που τις παρακολούθησαν, οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια 2023», το οποίο διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία για δέκατη έβδομη συνεχόμενη χρονιά στη Σάμο. Περισσότεροι από 250 εθελοντές πήραν μέρος στην αναπαράσταση των αρχαίων γυναικείων αγώνων που γίνονταν πριν από 2.200 χρόνια στο νησί προς τιμήν της θεάς Ήρας.

Κατά την αρχαιότητα, οι εκδηλώσεις προς τιμήν της Ήρας γίνονταν σε πολλές πόλεις της αρχαίας Ελλάδας και ονομάζονταν «Ηραία». Τα λαμπρότερα Ηραία γίνονταν στο Αργος, στη Σάμο και την Ολυμπία. Οι ναοί προς τιμήν της Ήρας είχαν το όνομα «Ηραίο», με πιο σημαντικό στον Ελλαδικό χώρο να είναι το Ηραίον της Σάμου.

Άρωμα Αρχαίας Ελλάδας στα 17α «Ηραία – Πυθαγόρεια»

Πρόκειται για γιορτές οι οποίες συγκέντρωναν πλήθος επισκεπτών απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, με επίκεντρο του εορτασμού τον ναό της Ήρας, και περιλάμβαναν νυχτερινούς αγώνες γυναικών με δάδες, μουσικούς και ποιητικούς αγώνες και σειρά άλλων καλλιτεχνικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων. Οι δράσεις των φετινών «Ηραίων» ξεκίνησαν το Σάββατο στις 19 Αυγούστου με τη θεατρική αναπαράσταση της αρχαίας γιορτής στις όχθες του Ίμβρασου ποταμού με θεατρικά, χορευτικά και μουσικά δρώμενα στην πλατεία του οικισμού Ηραίον και τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών και εθελοντριών.

Η υψίφωνος Ζαφειρώ Χατζηφωτίου και η ηθοποιός Τίνα Αλεξοπούλου, με τις μοναδικές τους φωνές, μετέφεραν το ηχόχρωμα της εποχής, σε σύμπραξη με τη χορευτική διάσταση, που έδωσε η Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου. Στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία στην κεντρική πλατεία του Ηραίου με το συγκρότημα «Lyre ‘n’ Rapsody».

Άρωμα Αρχαίας Ελλάδας στα 17α «Ηραία – Πυθαγόρεια»

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την επόμενη μέρα Κυριακή (20/08) με τη μεγάλη πομπή των Ηραίων στον κεντρικό δρόμο του Πυθαγορείου και στο λιμάνι. Είχαν προηγηθεί το άναμμα της φλόγας στον αρχαίο ναό της Ήρας και οι γυναικείοι αγώνες δρόμου από το ναό έως το Πυθαγόρειο, όπου έλαβαν μέρος αθλήτριες διανύοντας απόσταση 5,7 χιλιομέτρων περίπου.

Ήδη στα 17 χρόνια της λειτουργίας του, έχει καταφέρει να στρέψει τα «φώτα» των επιστημόνων, των καλλιτεχνών, των φιλοσόφων και πολλών ενδιαφερόμενων για τον πολιτισμό πολιτών πάνω του, καθώς έχουν διοργανωθεί σημαντικά συνέδρια παγκόσμιας εμβέλειας, με τη συμμετοχή πνευματικών ανθρώπων από πολλά μέρη της γης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Σάμος είναι ο τόπος στον οποίο κάθε χρόνο συγκεντρώνονται τα νέα ρεύματα της σκέψης στη φιλοσοφία, στα μαθηματικά, την αστρονομία και την φυσική από τη μια, αλλά και ένας τόπος όπου η ποίηση διαλέγεται με τις μουσικές του κόσμου, καθώς στο φεστιβάλ πραγματοποιούνται σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα.

Άρωμα Αρχαίας Ελλάδας στα 17α «Ηραία – Πυθαγόρεια»

Τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα της τεχνολογίας δημιουργούν γέφυρες με τις πιο μακρινές φωτεινές πτυχές της ιστορικής μας κληρονομιάς. Δημιουργούμε ένα αρμονικό πολυπολιτισμικό προφίλ που προτείνει τις οικουμενικές αξίες της Ελλάδας, που είναι και πανανθρώπινες. Η Σάμος βρίσκεται έτσι στο επίκεντρο των πιο σύγχρονων ενδιαφερόντων του πολιτισμένου κόσμου και το φεστιβάλ αναφέρεται με τον καλύτερο τρόπο στα μεγαλύτερα διεθνή website και τα Μ.Μ.Ε. Το φεστιβάλ συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες εθελοντές, πολλούς φίλους αλλά και ένα αρκετά μεγάλο κοινό που το παρακολουθεί.

Άρωμα Αρχαίας Ελλάδας στα 17α «Ηραία – Πυθαγόρεια»

Με το πέρας των εκδηλώσεων η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Δέσποινα Κάϊλα δήλωσε:

«Δεκαεπτά (17) χρόνια «Ηραία-Πυθαγόρεια», η Σάμος κοιτίδα πολιτισμού ενώνει το χθες με το σήμερα. Η αρχαία σκέψη της Ιωνίας και η φιλοσοφική προσέγγιση των μεγάλων ανδρών, που πέρασαν από τη Σάμο, ξανάρχεται κοντά μας και ενώνεται με τη σύγχρονη Σάμο του σήμερα και βλέπουμε με μεγάλη χαρά πόσο ο κόσμος πλαισιώνει όλη αυτή την όμορφη πομπή και όχι μόνο.

Μην ξεχνάμε ότι τα «Ηραία-Πυθαγόρεια» είναι ένα φεστιβάλ πάρα πολύ μεγάλο. Ξεκινά από τον Ιούνιο και τελειώνουμε Σεπτέμβριο και είμαστε δίπλα όχι μόνο στους ανθρώπους που έρχονται να μας δουν, αλλά και στα παιδιά μας, στη νεολαία μας.

Τα «Ηραία-Πυθαγόρεια» είναι θεσμός και θα τον στηρίζουμε πάντα, γιατί θεωρούμε ότι είναι οι ρίζες, η πηγή, η φιλοσοφία μας.

Άρωμα Αρχαίας Ελλάδας στα 17α «Ηραία – Πυθαγόρεια»

Αμέσως μετά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια» δημοσιογράφος κ. Σωτήρης Μαργιωρής δήλωσε:

«Πιστεύω ότι έχει επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα, που προβάλει τη Σάμο στα πέρατα της οικουμένης. Κάνει γνωστή την ιστορία της και τον πολιτισμό της και όλες αυτές οι δράσεις, καλλιτεχνικές, θεατρικές, πνευματικές, συμβάλλουν στην ενιαία παρουσίαση της κουλτούρας της Σάμου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Είναι πολύ σημαντικό πιστεύω, ότι υπάρχει όλη αυτή η ανταπόκριση και στην τοπική κοινωνία, με τη συμμετοχή τόσων εθελοντών στις εκδηλώσεις των Ηραίων αλλά και στους ξένους επισκέπτες, που έρχονται κατά χιλιάδες να τη δουν. Πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμα καλύτερα».

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ