Συνέντευξη: Το γυναικείο συγκρότημα Smyrna στο Samostoday

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στη Σάμο

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στη Σάμο

Κυριακή 28 Ιουλίου στις 21:30 Προαύλιος χώρος 1ου & 2ου Γυμνασίου – Βαθύ Σάμου Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης ένας από τους πιο εμπνευσμένους και επιτυχημένους συνθέτες

Μιχάλης Αγγελόπουλος: Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για δημιουργία 2ου Hοt spot και μαχόμαστε όλοι μαζί για αποσυμφόρηση των νησιών πριν την τουριστική σεζόν

Το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018 θα πραγματοποιηθεί στο Κοκκάρι η 1η μουσικοχορευτική παράσταση, στο χώρο του πάρκινγκ πίσω από τον Ι.Ν Αγίου Νικολάου και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Η ώρα έναρξης στις 20:30.

Σ’ αυτή τη μουσικοχορευτική παράσταση εκτός της εμφάνισης των χορευτικών τμημάτων από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους: «Η Πηγή της Μάννας» «Ο Καπετάν Λαχανάς» και «Ιωνικός Καρλοβάσου», θα εμφανισθεί και το γυναικείο συγκρότημα Smyrna. Μια μουσική ομάδα, που αποτελείται από έξι κορίτσια. Μιλήσαμε, μάθαμε, ρωτήσαμε, ενημερωθήκαμε! Η Πένυ Παπακωνσταντίνου, η οποία είναι επικεφαλής του παραδοσιακού μουσικού σχήματος, μας σκιαγράφησε την ιστορία και τα όνειρα αυτής της ομάδας.

Samostoday: Πως δημιουργήθηκε και πότε το συγκρότημα Smyrna και γιατί μόνο από γυναίκες;

Smyrna: Η ορχήστρα ξεκίνησε το 2010 μετά από προτροπή του μαέστρου και φίλου Ανδρέα Τσεκούρα στην Πένυ Παπακωνσταντίνου να συσταθεί μια ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής από γυναίκες που παίζουν μουσικά όργανα και τραγουδούν, αφενός γιατί δεν υπάρχει άλλη αντίστοιχη ορχήστρα στην Ελλάδα αφετέρου για να εδραιωθεί ο ρόλος της γυναίκας ως μουσικού-τραγουδίστριας καθώς μέσα στα χρόνια  η θέση της στην παραδοσιακή μουσική ήταν μόνο ως τραγουδίστρια.

Samostoday: Γιατί «Smyrna»;

Smyrna: Ψάχνοντας να βρω ένα όνομα για την ορχήστρα που να είναι περιεκτικό, να γίνεται αναφορά στη γυναικεία υπόσταση και να αναδεικνύει το είδος της μουσικής που παίζουμε, έπεσα πάνω σ’ ένα βιβλίο με τον τίτλο «Smyrna».

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, με το όνομα Σμύρνα είναι γνωστά τα παρακάτω δύο διαφορετικά πρόσωπα:

1. Μία από τις Αμαζόνες, η οποία αναφέρεται ότι ίδρυσε τη Σμύρνη.

2. Κόρη του Θείαντα, βασιλιά των Ασσυρίων, ή του Κινύρα της Κύπρου. Ο Θείας ερωτεύθηκε τη Νύμφη Ωρείθυια και μαζί απέκτησαν τη Σμύρνα ή Μύρρα, όπως είναι γνωστή σε άλλη εκδοχή. Η Σμύρνα φιλονίκησε για κάποιαν άγνωστη αφορμή με την Αστάρτη, τη θεά της ομορφιάς (αντίστοιχη της Αφροδίτης). Η Αστάρτη, για να την εκδικηθεί, της προκάλεσε ένα ακατανίκητο ερωτικό πάθος για τον πατέρα της, τον Θείαντα. Μια μέρα η Σμύρνα μεταμφιέσθηκε σε σκλάβα του παλατιού και παρέσυρε τον Θείαντα, έμεινε έγκυος και γέννησε τον Άδωνι. Ο Θείας έμαθε την αλήθεια και τότε θέλησε να σφάξει την κόρη του. Αλλά η Σμύρνα ζήτησε την επέμβαση των θεών, οι οποίοι τη μεταμόρφωσαν σε δέντρο που ευωδιάζει, τη σμύρνα.

00Smyrna02

Samostoday: Ποια τα μέλη του συγκροτήματος και τι όργανο παίζει η κάθε μία από εσάς;

Smyrna: Η ορχήστρα αποτελείται από τις Μαίη Αγγελάκη (λαούτο, τραγούδι), Σταυρούλα Βλασοπούλου (τσέλο), Κάλια Καμπούρη (κανονάκι, τραγούδι), Ειρήνη Νικολακοπούλου (βιολί, τραγούδι), Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο, κρουστά, τραγούδι) και Έλσα Στουρνάρα (ακορντεόν, τραγούδι).

Samostoday: Είστε μια αμιγώς γυναικεία ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής, πολυφωνική. Πόσο σημαντικό είναι να συνεχίζεται η παράδοση στις μέρες μας από νέους καλλιτέχνες;

Smyrna: Η παράδοσή μας, σε όλες τις μορφές της, όπως και στη μουσική, δεν είναι τίποτα άλλο από παρακαταθήκη και κληρονομιά που ταιριάζει και προσαρμόζεται σε κάθε εποχή και ηλικία. Οι νέοι άνθρωποι λοιπόν είναι αυτοί που παίρνουν τη σκυτάλη, είτε ως ακροατές είτε ως μουσικοί και χορευτές για να συνεχιστεί αυτή η εξέλιξη.

samostoday logo big

Samostoday: Μέχρι τώρα 3 άλμπουμ δισκογραφίας. Τι έχετε παρουσιάσει μέχρι τώρα δισκογραφικά (έτος και θέμα άλμπουμ) και αν πρόκειται σύντομα ν’ ακούσουμε νέα δισκογραφική δουλειά.

Smyrna: Το 2012 κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η πρώτη μας ομότιτλη δισκογραφική δουλειά. Το 2014 κυκλοφόρησε το cd με τίτλο «Θα τραγουδήσω αγαληνά», το οποίο έχει πλέον εξαντληθεί και τον Φεβρουάριο του 2017 κυκλοφόρησε η τρίτη μας δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Τι καλά το λέει τ’ αηδόνι» από την εταιρεία CosmosArte η οποία επίσης έχει σχεδόν εξαντληθεί.

Όλη μας η δισκογραφία περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια και οργανικούς σκοπούς απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ στην τελευταία προσθέσαμε μια ορχηστρική σύνθεση δική μας αλλά και το κομμάτι «Συνάντησα την άνοιξη» για το οποίο ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την κα Βάσω Αλλαγιάννη (μουσική), τον Αλέξανδρο Στεφόπουλο (στίχους) για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και την Ερωφίλη για την υπέροχη ερμηνεία της.

Όλα τα cd μας είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο στις επίσημες σελίδες της ορχήστρας.

Όσον αφορά το μέλλον είμαστε σε συζητήσεις για τη νέα μας δισκογραφική δουλειά…

00Smyrna03

Samostoday: Το Σάββατο θα βρίσκεστε στη Σάμο. Θα θέλατε να μας πείτε τι πρόκειται να παρουσιάσετε; Αν θα συμπεριλάβετε και κάτι καινούργιο από τις μέχρι τώρα εμφανίσεις σας.

Smyrna: Έχουμε μεγάλη χαρά που μας δίνεται η ευκαιρία να επιστρέψουμε στη Σάμο για συναυλία μετά από αρκετά χρόνια έπειτα από πρόσκληση του πολιτιστικού –μορφωτικού και λαογραφικού συλλόγου Κοκκαρίου «Η Πηγή της Μάννας» και τους ευχαριστούμε για την εξαίρετη διοργάνωση. Θα είναι μια ιδιαίτερη παράσταση με τραγούδια και χορούς απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων του νησιού. Φυσικά ο κόσμος στο τέλος της συναυλίας θα έχει τη δυνατότητα να χορέψει με γνώριμες μελωδίες.

Samostoday: Ο λαός μας αγαπάει το παραδοσιακό τραγούδι; Η νομίζετε ότι έχουμε «παγκοσμιοποιηθεί» όσο αφορά τη μουσική και τα τραγούδια;

Smyrna: Ο κόσμος στις παραστάσεις μας δείχνει την ανάγκη να έρθει σ’ επαφή μ’ ένα είδος μουσικής που τους είναι αν όχι γνώριμο, τουλάχιστον οικείο, αυθεντικό και πηγαία αληθινό. Η μουσική σαν τέχνη θεωρούμε ότι μόνο να ενώσει τους ανθρώπους μπορεί, να δημιουργήσει έναν «κοινό τόπο» συνεύρεσης, στον οποίο όλοι μπορούν να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Μπορεί το συγκεκριμένο είδος μουσικής να μην προβάλλεται τόσο από την τηλεόραση και τα ραδιόφωνα βρίσκει όμως συνεχώς νέους αποδέκτες.

Αλέξης Κομνηνός

00Smyrna04

samostoday logo big

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ