Ομαλοποιείται η κατάσταση στο χώρο του ΧΥΤΑ

Θεατρική Παράσταση για παιδιά από το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Σάμου "Φάρος"

Σε συνέχεια της έκτακτης χθεσινής σύσκεψης αλλά και της σημερινής του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο χώρο του ΧΥΤΑ Ανατολικής Σάμου, όπου οι αρμόδιοι ενημερώθηκαν από τους τρείς Αντιδημάρχους του Δήμου Σάμου για την κατάσταση στο ΧΥΤΑ.

Η κατάσταση σιγά σιγά δείχνει να ομαλοποιείται και στο συγκεκριμένο χώρο δουλεύουν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο φώς της ημέρας 7 χωματουργικά μηχανήματα και 7 φορτηγά, μεταφέροντας χώμα ώστε να γίνει η απαραίτητη επιχωμάτωση των αδρανών υλικών και να σταματήσει η έκκληση αερίων που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα.

Στο χώρο του ΧΥΤΑ βρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Κυριαζής, οι τρείς Αντιδήμαρχοι του Δήμου Σάμου, κ.κ. Πάρης Παπαγεωργίου, Χριστόδουλος Σεβαστάκης, Βασίλης Βαλκαμλής, ο Διοικητής της ΠΥ Σάμου κ. Δημοσθένης Ραγκαβάς, Αξιωματικός σύνδεσμος της 79 ΑΔΤΕ, ο κ. Γιώργος Στάντζος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ο κ. Αλέξανδρος Τατούρης, προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Σάμου.

00StoXyta02

Ο Διοικητής της ΠΥ Σάμου ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς για την εξέλιξη της πυρκαγιάς από τη στιγμή που ξέσπασε μέχρι και σήμερα. Μια δύσκολη πυρκαγιά όπως είπε, λόγω της ιδιαιτερότητας του εδάφους (πυκνή βλάστηση, νυχτερινές ώρες, δυνατός αέρας). Πλην όμως αποφύγαμε τα χειρότερα λόγω της καλής συνεργασίας όλων των δυνάμεων και φορέων και φυσικά των εθελοντών που για άλλη μια φορά υπερέβαλαν εαυτούς, αλλά και των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Στη Σάμο βρέθηκαν και πυροσβεστικές δυνάμεις που ήρθαν προς ενίσχυση. Περίπου 100 πυροσβέστες από διάφορα σημεία της Χώρας με 10 οχήματα. Ήδη αναχώρησαν σήμερα στις 15:00 περίπου με C-130 (ανθρώπινο δυναμικό) και με το πλοίο της γραμμής τα 10 οχήματα.

Όπως τονίσθηκε από τους φορείς στο χώρο του ΧΥΤΑ, θα πρέπει να γίνει ένας εκ νέου σχεδιασμός για το χώρο, ένας νέος επανακαθορισμός. Που θα πρέπει να πηγαίνει το κάθε υλικό και να μην αφήνεται στην τύχη του για μεγάλη χρονική περίοδο. Ο ΧΥΤΑ που όπως όλοι γνωρίζουμε ένα αρκετά επιβαρυμένος, λόγω ότι δέχεται σκουπίδια και αδρανή υλικά απ’ όλες τις περιοχές της Σάμου. Και ο ΧΥΤΑ της Δυτικής Σάμου στη θέση «Βυθίσματα» που πλέον δεν υπάρχει.

Εκτιμήθηκε ότι με τις εργασίες επιχωμάτωσης που γίνονται, τα αδρανή υλικά που σιγοκαίουν, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (13/09) θα έχουν σκεπαστεί και θα σταματήσει η έκκληση αερίων που δεν είναι και ότι καλύτερο.

00StoXyta03

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Κατρακάζος από το χώρο του ΧΥΤΑ δήλωσε:

«Συνεχίζοντας τη χθεσινή σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ήρθαμε επί τόπου να συνεχίσουμε τη συνεδρίαση στο χώρο του ΧΥΤΑ Σάμου όπου υπάρχει το πρόβλημα της συνέχισης της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το περασμένο Σάββατο. Έγινε μια αναλυτική ενημέρωση για τις δυνάμεις, για τα μηχανήματα που ενεργούν. Θεωρώ ότι πρέπει να ενταθούν οι ρυθμοί, πρέπει να έχουμε ακόμα πιο μεγάλη προσπάθεια, όμως είμαστε σ’ ένα καλό δρόμο».

Το θέμα του ΧΥΤΑ και όταν με το καλό τελειώσει η δύσκολη αυτή κατάσταση, θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι από τους αρμόδιους και να παρθούν γενναίες αποφάσεις και μέτρα. Προτάσεις από ανθρώπους και επιστήμονες που έχουν σχέση με το αντικείμενο, σοβαρές μελέτες και απ’ ευθείας υποβολή στην ΕΕ, που τουλάχιστον γνωρίζουμε ότι είναι πιο ευαίσθητοι σε θέματα περιβαλλοντικά.

Terpsis

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ο Αρχιπύραρχος Παναγιώτης Κοτρίδης νέος Περιφερειακός Διοικητής Ν. Αιγαίου της Πυροσβεστικής. Αποστρατεύθηκε ο Πύραρχος Απόστολος Νταχμίρης

Ο Αρχιπύραρχος Παναγιώτης Κοτρίδης νέος Περιφερειακός Διοικητής Ν. Αιγαίου της Πυροσβεστικής. Αποστρατεύθηκε ο Πύραρχος Απόστολος Νταχμίρης

Νέος Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει Αρχιπύραχος Παναγιώτης Κοτρίδης, μετά την αποχώρηση του Αρχιπύραχου Βασίλη Κοκμοτού. Ο κ. Κοτρίδης προήχθη πρόσφατα στο βαθμό

Περισσότερα »
Η «Ονειρούπολη» Δράμας γέμισε τα βαγόνια της με ευχές και παιχνίδια και τα έστειλε στα παιδιά του Δήμου Δυτ. Σάμου

Η «Ονειρούπολη» Δράμας γέμισε τα βαγόνια της με ευχές και παιχνίδια και τα έστειλε στα παιδιά του Δήμου Δυτ. Σάμου

Η «Ονειρούπολη» Δράμας γέμισε τα βαγόνια της με συναισθήματα, συγκινητικές ευχές και πολλά παιχνίδια και στέλνοντάς τα με το τρένο της αγάπης, κατάφερε να ενθουσιάσει

Περισσότερα »