Μάνος Λογοθέτης (γιατρός ΚΕΕΛΠΝΟ): Κάνουμε το καλύτερο για να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών και την καλή εικόνα του νησιού

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στη Σάμο

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στη Σάμο

Κυριακή 28 Ιουλίου στις 21:30 Προαύλιος χώρος 1ου & 2ου Γυμνασίου – Βαθύ Σάμου Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης ένας από τους πιο εμπνευσμένους και επιτυχημένους συνθέτες

Τουρνουά πετοσφαίρισης «Αντρέας Βασιλάκης»

Συνέντευξη παραχώρησε ο βιοπαθολόγος και επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ στο ΚΥΤ Σάμου κ. Μάνος Λογοθέτης. Ο κ. Λογοθέτης αναφέρθηκε στα τελευταία κρούσματα της φυματίωσης που έχουν παρουσιαστεί στο νησί (επιβεβαιωμένα και μη), μίλησε για τα συμπτώματα της νόσου και πως θεραπεύεται. Επίσης ο κ. Μάνος Λογοθέτης ρωτήθηκε για τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ στο ΚΥΤ και τι ενέργειες γίνονται αν διαπιστωθεί κάποια σοβαρή ασθένεια.

Ρωτήθηκε για τα συγκεκριμένα περιστατικά φυματίωσης που έχουμε μέχρι στιγμής και πως προέκυψαν αυτά και σε ποιο στάδιο θεραπείας βρισκόμαστε. Πως μεταδόθηκε η νόσος στα δύο άτομα και αν συγκατοικούσαν.

Επίσης για το αν θα πρέπει να γίνουν ενημερώσεις σε προσωπικό που έρχεται άμεσα σε επαφή με τους μετανάστες, ποιες είναι οι σχέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ με το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.

Στη συνέντευξη που αξίζει ν’ αφιερώσετε λίγο χρόνο για να τη δείτε, θα βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα και νομίζουμε ότι θα σας λυθούν πολλές απορίες. Δίνονται απαντήσεις σε όλη την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί σχετικά με τα κρούσματα της φυματίωσης. Το video είναι διάρκειας περίπου 40 λεπτών.

Αποσπασματικά μερικά από τα σημεία της συνέντευξης που παρεχώρησε ο κ. Μάνος Λογοθέτης:

→ Κανείς δεν είναι ειδικός επάνω σε συγκεκριμένα θέματα υγείας. Υπάρχουν λίγοι άνθρωποι να δώσουν τις κατάλληλες απαντήσεις και αυτοί είναι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό.

→ Η φυματίωση θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια πολύ βαριά πνευμονία, γιατί φεύγει δύσκολα. Θέλει πολύ μεγάλο χρόνο θεραπείας. Θεραπεία υπάρχει ακόμα και τις πολυανθεκτικές περιπτώσεις της νόσου. Για κάποιον μπορεί όμως να αποβεί μοιραία επειδή μπορεί ν’ ανήκει σε ειδικές ευαίσθητες ομάδες.

→ Όλο αυτό που περάσαμε και περνάμε ίσως είναι ένα μάθημα για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε εμείς οι γιατροί, αλλά και η κοινωνία. Πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερη σύνεση και υπομονή. Δεν μπορούμε να μιλάμε εύκολα και πολύ γρήγορα.

→ Εμβόλιο πλέον για τη φυματίωση δεν γίνονται. Το Mantoux δεν είναι εμβόλιο. Είναι εξέταση.

→ Κάποιος που έχει λανθάνουσα φυματίωση δεν έχει κανένα σύμπτωμα. Κάποιος όμως που έχει ενεργό φυματίωση πρέπει να το προσέξει ο ίδιο. Έχει έναν πολύ έντονο βήχα, βγάζεις φλέματα και όχι σάλια, νυχτερινές και μόνο νυχτερινές εφιδρώσεις πολύ έντονες και δεν μιλάμε για αυτές όταν είναι υψηλές οι θερμοκρασίες. Υπάρχει περίπτωση να δει κάποιος και αίμα στα φλέματά του.

→ Κανόνες υγιεινής στην καθημερινότητα και ακόμα πιο πολύ για εμάς τους επαγγελματίες υγείας.

→ Τι προβλέπεται και τι γίνεται για την υγειονομική κατάσταση των προσφύγων – μεταναστών. Ποιες ενέργειες κάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Για περισσότερα μπορείτε ν’ ενημερωθείτε στο πολύ ενδιαφέρον video που ακολουθεί…

Αλέξης Κομνηνός

 

00Gefsi02

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ