Στράτος Καπώλης: «Από 704 θέσεις ιατρών πανελλαδικά καταφέραμε και πήραμε… μία. Κάποιοι θα πρέπει να απολογηθούν». Τι απαντά ο Βουλευτής κ. Στεφανάδης…

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Στο Radio Cafe 102.4 και στην εκπομπή του Μάνου Στεφανάκη «Ημερολόγιο Ερτζιανών», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου κ. Στράτος Καπώλης, με αφορμή την απόφαση έγκρισης προκήρυξης θέσεων γιατρών του ΕΣΥ, στην οποία για το Νοσοκομείο Σάμου και παρά τις τεράστιες ελλείψεις, προκηρύσσεται μόνο μία θέση, σε αντίθεση με άλλα νοσοκομεία όπου οι προκηρυσσόμενες θέσεις είναι κατά πολύ περισσότερες όπως για παράδειγμα στο Βοστάνειο όπου είναι 7 και στο Νοσοκομείο της Λήμνου όπου είναι 5. Επίσης προκηρύσσονται 3 θέσεις διευθυντή, ακτινολογίας, αναισθησιολογίας και χειρουργικής στο Νοσοκομείο Ικαρίας

Ο κ. Καπώλης είπε ότι προκηρύχθηκε μία μόνο θέση παιδιάτρου και αυτή έγινε λάθος και προκηρύσσεται σαν επιμελητής Β΄.

«Από 704 θέσεις πανελλαδικά, καταφέραμε και πήραμε μία. Κάποιοι έχουν αποτύχει πολιτικά και διοικητικά. Θα πρέπει να απολογηθούν» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Είμαστε 42 θέσεις,  μείον συν πέντε γιατροί που ετοιμάζονται να φύγουν. Υπάρχει ο νόμος στην πενταετία που μπορείς να κάνεις τα χαρτιά σου και σε ένα χρόνο θα πρέπει οπωσδήποτε να σε διώξουν. Με όλες αυτές τις ελλείψεις και μιλάμε για οργανόγραμμα του 2011, με βασικές ειδικότητες να λείπουνε όπως ΩΡΛ, πνευμονολόγος, οφθαλμίατρος, οι αναισθησιολόγοι είναι οριακά, τα ΤΕΠ (σ.σ. Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) αυτό το μήνα πάλι θα έχουν εφτά κενά, κάποιοι θα πρέπει να βγουν να απολογηθούν».

«Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Εγώ από αυτούς που περίμενα παραπάνω δραστηριότητα είναι από τη Διοικήτρια και από το Βουλευτή που προέρχεται από το χώρο της υγείας. Αν μη τι άλλο στον χώρο της υγείας θα έπρεπε να έχουν δώσει παραπάνω. Έπρεπε όχι σήμερα, πέρυσι, πρόπερσι, να έχουν καλυφθεί οι θέσεις. Όταν δουλεύουμε κάτι οριακά, υπάρχει ο κίνδυνος του λάθους. Θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν ή αλλιώς, αν δεν μπορούνε, δεν ξέρουνε, είναι ανεπαρκείς, δεν έχουν την διάθεση, υπάρχει η παραίτηση» είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

Συγκρίνοντας δε την κατάσταση με την αντίστοιχη του Βοστανείου Νοσοκομείου Μυτιλήνης όπου, με μικρότερες ελλείψεις, προκηρύσσονται επτά θέσεις είπε: «Κάποιοι πίεσαν παραπάνω προφανώς. Θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια, γιατί πρέπει να λέγονται και τα καλά, στην κ. Ανεζινιώ Σταμούλη, την αναπληρώτρια Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ικαρίας. Από την στιγμή που έχει πάει, έχει προσπαθήσει να καλύψει τις ανάγκες και σε μεγάλο βαθμό το έχει καταφέρει».

Επεσήμανε ακόμη ότι «οι θέσεις προκηρύσσονται είτε σαν Α΄ και ακόμη καλύτερα ως θέσεις διευθυντή για να δώσει και κάποιο οικονομικό κίνητρο εφόσον έχουμε το μειονέκτημα της απόστασης. Γι` αυτό σας είπα ότι και τη μία θέση που βγάλαμε, τη βγάλαμε λάθος».

Ο κ. Καπώλης τόνισε πως όταν βάζεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί, κάποια στιγμή θα βγούνε.

«Δεν είναι λύση να κρύβονται κάποιοι. Αντί να βγω να απολογούμαι, σε εισαγωγικά, εγώ για τη μία θέση, θα έπρεπε να βγει η Διοικήτρια. Καλές οι φωτογραφίες, καλές οι πίτες αλλά να κάνουμε και καμιά δουλειά» είπε κλείνοντας, προσθέτοντας ότι η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει και είναι ήδη οριακή.

Στράτος Καπώλης: «Από 704 θέσεις ιατρών πανελλαδικά καταφέραμε και πήραμε… μία. Κάποιοι θα πρέπει να απολογηθούν». Τι απαντά ο Βουλευτής κ. Στεφανάδης…

Από τη μεριά του ο Βουλευτής Σάμου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα:

«ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ ( Συνέχεια)

Σχετικά με την καλόπιστη ανακοίνωση των αγαπητών Συναδέλφων ιατρών, που αφορά το Νοσοκομείο μας και μας καταλογίζει ολιγωρία στις διεκδικήσεις μας για αύξηση του αριθμού των ιατρών, ζήτησα ξανά λεπτομερέστερα στοιχεία από την άξια Διοικήτρια κ. Αφροδίτη Αγγέλη και άμεσα μου τα απέστειλε:

“Το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου «Άγιος Παντελεήμων» αναπτύσσεται σε 120 κλίνες για τον παθολογικό και χειρουργικό τομέα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί και κοινοποιηθεί συνολικά υπηρετούν τριάντα επτά (37) μόνιμοι ιατροί ΕΣΥ, πέντε (5) επικουρικοί ιατροί, μια (1) ΠΕ ιατρών και μία (1) ιατρός με σύμβαση μίσθωσης έργου (μπλοκάκι).

Συγκεκριμένα για το περασμένο έτος 2023 συνολικά η πληρότητα της κάθε κλινικής και οι υπηρετούντες ιατροί αναφέρονται παρακάτω:

– Η Παθολογική κλινική αναπτύσσεται σε 42 κλίνες, υπηρετούν 4 μόνιμοι ιατροί ΕΣΥ (1 Διευθύντρια, 2 Επιμελήτριες Α, 1 Επιμελήτρια Β) και είχε πληρότητα 61,21% με Μέσο Όρο ημερών νοσηλείας 6,68.

– Η ΜΕΘ αναπτύσσεται σε 6 κλίνες, υπηρετούν 2 μόνιμοι ιατροί ΕΣΥ και 1 επικουρικός (1 Διευθυντής, 1 Επιμελητής Α, 1 επικουρικός ιατρός) και είχε πληρότητα 66,82% με Μέσο Όρο ημερών νοσηλείας 9,22.

– Η Καρδιολογική κλινική αναπτύσσεται σε 11 κλίνες, υπηρετούν 3 μόνιμοι ιατροί ΕΣΥ (1 Διευθυντής, 1 Επιμελητής Α, 1 Επιμελητής Β) και είχε πληρότητα 31,01% με Μέσο Όρο ημερών νοσηλείας 3,41.

– Η Παιδιατρική κλινική αναπτύσσεται σε 6 κλίνες, υπηρετούν 1 μόνιμη ΠΕ ιατρός με ειδικότητα παιδιατρικής, 1 ιατρός με σύμβαση μίσθωσης έργου (μπλοκάκι) ειδικότητας παιδιατρικής, 1 Γενική Ιατρός που δεν ανήκει στο ΓΝ Σάμου και καλύπτει εφημερίες στην παιδιατρική κλινική , 1 ειδικευόμενος Γενικής ιατρικής και αναμένεται η αποδοχή διορισμού από 1 μόνιμη επιμελήτρια Α και είχε πληρότητα 35,48% με Μέσο Όρο ημερών νοσηλείας 2,86.

– Η Χειρουργική κλινική αναπτύσσεται σε 19 κλίνες, υπηρετούν 3 μόνιμοι ιατροί ΕΣΥ και 1 ειδικευόμενος Γενικής χειρουργικής (1 Επιμελητής Α, 1 Επιμελητής Β και 1 επικουρικός ιατρός) και είχε πληρότητα 44,97% με Μέσο Όρο ημερών νοσηλείας 4,6.

– Η Ορθοπεδική κλινική αναπτύσσεται σε 13 κλίνες, υπηρετούν 3 μόνιμοι ιατροί ΕΣΥ και 1 επικουρικός και (1 Διευθυντής, 1 Επιμελητής Α, 1 Επιμελητής Β και 1 επικουρικός ιατρός) και είχε πληρότητα 24,93% με Μέσο Όρο ημερών νοσηλείας 8,4.

– Η Μαιευτική- Γυναικολογική κλινική αναπτύσσεται σε 14 κλίνες, υπηρετούν 2 μόνιμοι ιατροί ΕΣΥ και 1 επικουρικός (1 Διευθυντής, 1 Επιμελήτρια Β και 1 επικουρικός ιατρός) και είχε πληρότητα 23,6% με Μέσο Όρο ημερών νοσηλείας 3,71.

– Η Ουρολογική κλινική αναπτύσσεται σε 4 κλίνες, υπηρετούν 1 μόνιμος ιατρός ΕΣΥ Διευθυντής και 1 στρατιωτικός ιατρός που δεν ανήκει στο προσωπικό του νοσοκομείου και είχε πληρότητα 30,14% με Μέσο Όρο ημερών νοσηλείας 2,94.

– Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού διαθέτει 16 έδρες, υπηρετούν 3 μόνιμοι ιατροί ΕΣΥ (1 Διευθυντής και 2 Επιμελητές Α) και εξυπηρετήθηκαν 493 ασθενείς.

– Αναισθησιολογικό τμήμα υπηρετούν 2 μόνιμοι ιατροί ΕΣΥ (1 Διευθύντρια και 1 Επιμελητής Α) και διενεργήθηκαν 648 επεμβάσεις συνολικά.

Για τα εργαστηριακά τμήματα τα στοιχεία για το 2023 είναι τα κάτωθι:

-Ακτινολογικό τμήμα υπηρετούν 3 μόνιμοι ιατροί (1Διευθύντρια, 1 Επιμελήτρια Α και 1 Επιμελήτρια Β) ενώ μετακινείται για διενέργεια εφημεριών 1 ιατρός με ειδικότητα ακτινολογίας από ΚΥ Καρλοβάσου. Έχουν διενεργηθεί συνολικά 21.284 ακτινογραφίες, 4.113 υπέρηχοι, 313 μαστογραφίες, 4.289 αξονικές απεικονίσεις, 267 τρίπλεξ. Στο ακτινολογικό τμήμα υπάγεται ένας αξονικός τομογράφος και 1 ψηφιακός μαστογράφος ενώ αναμένεται και η εγκατάσταση μαγνητικού τομογράφου.

-Βιοπαθολογικό τμήμα/ Αιμοδοσία υπηρετούν 4 μόνιμοι ιατροί ΕΣΥ (1 Διευθύντρια, 3 Επιμελήτριες Α). Έχουν διενεργηθεί συνολικά 26.017 αιματολογικές εξετάσεις, 431.376 βιοχημικές εξετάσεις, 44.227 ανοσολογικές εξετάσεις και 53.625 πράξεις που αφορούν την αιμοδοσία.

Οι μονήρεις ειδικότητες που στελεχώνουν το ΓΝ Σάμου είναι οι παρακάτω:

– Ένας (1) μόνιμος ιατρός ΕΣΥ ειδικότητας Νευρολογίας

– Μία (1) μόνιμη ιατρός ΕΣΥ ειδικότητας Πνευμονολογίας

– Ένας (1) μόνιμος ιατρός ΕΣΥ ειδικότητας Νευροχειρουργικής

– Μια (1) μόνιμη οδοντίατρος

– Μία (1) επικουρική ιατρός ειδικότητας Ρευματολογίας

Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας υπηρετούν 2 μόνιμοι ιατροί ΕΣΥ ειδικότητας Ψυχιατρικής.

Επίσης στο ΓΝ Σάμου διενεργήθηκαν 849 χημειοθεραπείες από στρατιωτικό ιατρό ειδικότητας παθολογίας.”

Από τα στοιχεία αυτά, μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ιδιαίτερα όσον αφορά τον αριθμό των υπηρετούντων ιατρών ανά κλινική, σε σχέση με την πληρότητα της κάθε Κλινικής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αμετακίνητα δεν θα διεκδικούμε πάντα το καλύτερο.

Αλλά τα στοιχεία αυτά, αιτιολογούν εν μέρει την πρόσφατη κατανομή των ιατρών στα νοσοκομεία της χώρας».

Στράτος Καπώλης: «Από 704 θέσεις ιατρών πανελλαδικά καταφέραμε και πήραμε… μία. Κάποιοι θα πρέπει να απολογηθούν». Τι απαντά ο Βουλευτής κ. Στεφανάδης…

Από τη μεριά του ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου αναφέρει με δελτίο τύπου:

«Οι επανειλημμένες συναντήσεις στον ιατρών με τον Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη, τον Βουλευτή και Ιατρό κ. Στεφανάδη και την Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου κ. Αγγέλη στους οποίους εκθέσαμε τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος όσο και η ΕΝΙΣ και ο Σύλλογος Εργαζομένων τα σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου, τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό (Αναισθησιολογικό, ΜΕΘ, ΤΕΠ, Οφθαλμίατρο, ΩΡΛ) δυστυχώς προς έκπληξή μας απέβησαν άκαρπες.

Δυστυχώς λόγω των ανεπαρκών πιέσεων – κινήσεων τόσο του Βουλευτή όσο και τις Διοικήτριας το αποτέλεσμα είναι από τις 42 κενές θέσεις του Νοσοκομείου μας να προκηρυχθεί μόνο μία Επιμελητή Β Παιδιάτρου σε σύνολο 794 πανελλαδικά.

Θα πρέπει λοιπόν η Διοικήτρια να καταλάβει ότι με αυτά τα τεράστια κενά, ουσιαστικά υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο το Νοσοκομείο!

Για το καλό όλων πρέπει οι ενέργειες των υπευθύνων να είναι πιο ουσιαστικές και αποτελεσματικές».

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ