Πόσες Θερμίδες πρέπει να καταναλώνω

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Πλακιωτάκης στον εορτασμό της Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Πλακιωτάκης στον εορτασμό της Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821

Ο εορτασμός της επετείου Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821από τον Μητροπολίτη Σάμου Κύριλλο και τον αρχηγό της Σαμιακής Επανάστασης Λυκούργο Λογοθέτη

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Πόσες Θερμίδες πρέπει να καταναλώνω

Όταν οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε τις θερμίδες, σκεφτόμαστε πόσο παχυντικό είναι ένα τρόφιμο. Από διατροφική άποψη, οι θερμίδες είναι η ποσότητα ενέργειας που παρέχει ένα τρόφιμο.

Εάν λαμβάνουμε συστηματικά περισσότερη ενέργεια από όση χρειαζόμαστε, θα πάρουμε βάρος. Αν προσλαμβάνουμε πολύ λίγη ενέργεια, θα χάσουμε βάρος, λίπος και τελικά μυϊκή μάζα.

Ο ορισμός της θερμίδας είναι η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την αύξηση της θερμοκρασίας 1 γραμμαρίου (g) νερού κατά 1° Κελσίου.

Το είδος και η ποσότητα της τροφής που τρώμε καθορίζουν πόσες θερμίδες καταναλώνουμε. Για πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται σε δίαιτα απώλειας βάρους, ο αριθμός των θερμίδων που περιέχει ένα τρόφιμο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή του αν θα το φάνε ή όχι.

Το πώς και πότε τρώμε μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά, καθώς το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια με διαφορετικό τρόπο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η χρήση ενέργειας από το σώμα μας εξαρτάται από το πόσο δραστήριοι είμαστε, πόσο αποτελεσματικά χρησιμοποιεί το σώμα μας την ενέργεια και από την ηλικία μας. Διαβάστε για την δίαιτα Κετο

Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Ευρωπαίους 2015-2020, οι γυναίκες είναι πιθανό να χρειάζονται από 1.600 έως 2.400 θερμίδες την ημέρα και οι άνδρες από 2.000 έως 3.000. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από την ηλικία, το μέγεθος, το ύψος, τον τρόπο ζωής, τη γενική υγεία και το επίπεδο δραστηριότητας.

Οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Έλληνες 2015-2020 συνιστούν πρόσληψη θερμίδων που κυμαίνεται από 1.000 θερμίδες την ημέρα για ένα βρέφος 2 ετών έως 3.200 θερμίδες για έναν δραστήριο άνδρα ηλικίας 16 έως 18 ετών.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, ο μεταβολικός τους ρυθμός επιβραδύνεται.

Αυτό μειώνει την ανάγκη τους για ενέργεια. Από την ηλικία των 19 έως 25 ετών, η συνιστώμενη πρόσληψη για τις γυναίκες είναι 2.000 θερμίδες την ημέρα, αλλά μετά τα 51 έτη, αυτή πέφτει στις 1.600.

Διαβάστε επίσης :Τι να κάνετε αν διαγνωστείτε με Covid-19

Πως καίγονται οι θερμίδες

Για να παραμείνει ζωντανό το ανθρώπινο σώμα, χρειάζεται ενέργεια.

Περίπου το 20 τοις εκατό της ενέργειας που προσλαμβάνουμε χρησιμοποιείται για τον μεταβολισμό του εγκεφάλου. Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου χρησιμοποιείται στον βασικό μεταβολισμό, την ενέργεια που χρειαζόμαστε όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας, για λειτουργίες όπως η κυκλοφορία του αίματος, η πέψη και η αναπνοή.

Σε ένα ψυχρό περιβάλλον, χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσουμε σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος, καθώς ο μεταβολισμός μας αυξάνεται για να παράγουμε περισσότερη θερμότητα. Σε ένα θερμό περιβάλλον, χρειαζόμαστε λιγότερη ενέργεια.

Χρειαζόμαστε επίσης μηχανική ενέργεια για τους σκελετικούς μας μύες, για να διατηρούμε τη στάση του σώματος και να κινούμαστε.

Η κυτταρική αναπνοή είναι η μεταβολική διαδικασία με την οποία τα κύτταρα παίρνουν ενέργεια αντιδρώντας το οξυγόνο με τη γλυκόζη για να παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, νερό και ενέργεια.

Το πόσο αποτελεσματικά η ενέργεια από την αναπνοή μετατρέπεται σε φυσική -ή μηχανική- ενέργεια εξαρτάται από το είδος της τροφής που καταναλώνεται, το είδος της φυσικής ενέργειας και από το αν οι μύες χρησιμοποιούνται αερόβια ή αναερόβια.

Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε θερμίδες για να τροφοδοτήσουμε τις σωματικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή και η σκέψη, για να διατηρήσουμε τη στάση του σώματός μας και για να κινηθούμε.

Διαβάστε επίσης : Πίνετε νερό με άδειο στομάχι, αμέσως μόλις ξυπνάτε το πρωί!

Συμβουλές

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να καίτε ενέργεια και να χάνετε βάρος πιο αποτελεσματικά.

  1. Φάτε πρωινό

Ένα πρωινό με πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερο χρόνο και να σας βοηθήσει να αποφύγετε το τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  1. Τρώτε τακτικά γεύματα

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες πιο αποτελεσματικά και βοηθά στην πρόληψη του άσκοπου τσιμπολογήματος.

  1. Να θυμάστε τα “πέντε γεύματα την ημέρα”

Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να είναι ένα νόστιμο σνακ και μπορούν να γεμίσουν τα γεύματά σας. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες και χαμηλά σε θερμίδες και λίπος.

  1. Τρώτε θερμίδες που καίνε αργά

Οι υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα όσπρια, και τα υγιεινά λίπη, όπως το αβοκάντο, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να απελευθερώσουν ενέργεια, οπότε δεν θα πεινάσετε τόσο γρήγορα.

  1. Ασκηθείτε

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε τις επιπλέον θερμίδες και μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλά. Ένας γρήγορος καθημερινός περίπατος είναι εύκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να τον κάνουν και δεν κοστίζει τίποτα. Προκαλέστε τον εαυτό σας με ένα βηματόμετρο. Για τα άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο, υπάρχουν ασκήσεις που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία και τη δύναμη της καρδιάς.

  1. Πίνετε νερό

Είναι υγιεινό, δεν έχει θερμίδες και μπορεί να σας γεμίσει. Αποφύγετε το αλκοόλ και τα αναψυκτικά, καθώς αυτά μπορούν εύκολα να παρέχουν πάρα πολλές θερμίδες. Αν επιθυμείτε γλυκά ποτά, επιλέξτε χυμούς φρούτων χωρίς ζάχαρη ή, ακόμα καλύτερα, προμηθευτείτε μια χυμομηχανή.

  1. Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες, που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι και να ενθαρρύνουν την υγιή πέψη.

  1. Ελέγξτε τις ετικέτες

Ορισμένα προϊόντα έχουν κρυμμένα λίπη ή σάκχαρα. “Δέκα τοις εκατό λιγότερα λιπαρά”, μπορεί στην πραγματικότητα να μην σημαίνει πολύ λιγότερα λιπαρά και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορείτε να φάτε περισσότερα από αυτά ή ότι είναι πραγματικά πιο υγιεινά. Εάν μετράτε θερμίδες, η ετικέτα θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε.

Διαβάστε περισσότερα στο misswebbie.gr : πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ