«Μοναδική» θεατρική παράσταση από μαθητές και μαθήτριες του Πυθαγορείου ΓΕΛ Σάμου

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός αλλοδαπών στη Σάμο

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (08/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε και περισυνέλλεξε δύο (02) αλλοδαπούς, πλησίον της βραχώδους ακτής του Ακρωτηρίου Πράσσου βορειοανατολικά της Σάμου.

«Μοναδική» θεατρική παράσταση από μαθητές και μαθήτριες του Πυθαγορείου ΓΕΛ Σάμου

Μια πολύ όμορφη θεατρική παράσταση παρακολουθήσαμε την Παρασκευή βράδυ (26/04), στο αμφιθέατρο του Πυθαγορείου Γενικού Λυκείου Σάμου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Πυθαγορείου ΓΕΛ Σάμου, ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχη και ξεδίπλωσαν τις θεατρικές τους ικανότητες στο σανίδι. Παρουσίασαν το «Παραμύθι χωρίς όνομα» που γράφτηκε από την Πηνελόπη Δέλτα και απευθυνόταν σε παιδιά.

«Μοναδική» θεατρική παράσταση από μαθητές και μαθήτριες του Πυθαγορείου ΓΕΛ Σάμου

Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» γράφτηκε από την Πηνελόπη Δέλτα και απευθυνόταν σε παιδιά.

Δημοσιεύτηκε το 1910, σε μια περίοδο που η Ελλάδα βρισκόταν σε φάση αναδιοργάνωσης μετά τον ταπεινωτικό Πόλεμο του 1897.

Όταν πολλά χρόνια αργότερα ο Ιάκωβος Καμπανέλλης συνάντησε την υπέροχη γραφή της Π. Δέλτα, συνειδητοποίησε πόσο αυτό το υπαινικτικό «παραμύθι» μπορούσε να απευθυνθεί σε όλες τις ηλικίες.

«Μοναδική» θεατρική παράσταση από μαθητές και μαθήτριες του Πυθαγορείου ΓΕΛ Σάμου

Ζήτησε την άδεια από τις κόρες της συγγραφέως για να διασκευάσει το αφήγημα κι έτσι δημιούργησε αυτό το εξαιρετικά διαχρονικό θεατρικό έργο για μικρούς και μεγάλους.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε από το θίασο του Βασίλη Διαμαντόπουλου και της Μαρίας Αλκαίου το φθινόπωρο του 1959 στο «Νέο Θέατρο», με μουσική επένδυση του Μάνου Χατζιδάκι. Έκτοτε παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα θεατρικά έργα.

Η νέα γενιά στη σκηνή. Εκεί όπου η τέχνη του θεάτρου αναδύεται μέσα από τη φλόγα της φαντασίας και της δημιουργικότητας. Όταν αυτή η φλόγα φωτίζει τους νέους μαθητές λυκείου, το αποτέλεσμα μιας θεατρικής παράστασης γίνεται πολλαπλά ενδιαφέρον και συναρπαστικό. Μια επιτυχημένη θεατρική παράσταση από παιδιά λυκείου δεν είναι απλώς μια παράσταση. Είναι μια ευκαιρία για αυτοανακάλυψη, συνεργασία και ανάπτυξη προσωπικών και καλλιτεχνικών δεξιοτήτων.

«Μοναδική» θεατρική παράσταση από μαθητές και μαθήτριες του Πυθαγορείου ΓΕΛ Σάμου

Ακούσαμε μια ενδιαφέρουσα ερώτηση θεατή που βρίσκονταν στην αίθουσα. «Μα καλά τόσο νέα παιδιά, χωρίς καμία σπουδή, πως μπορούν και παίζουν τόσο όμορφα;»

Απατώντας λέμε ότι η πραγματική δοκιμασία έρχεται κατά την παρουσίαση της παράστασης στο κοινό. Οι μαθητές αντιμετωπίζουν την πρόκληση να εκφράσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες τους με δύναμη και πειθώ. Μέσα από τις ερμηνείες τους, τη φωνή τους και την κίνησή τους, επικοινωνούν με το κοινό και μεταφέρουν το μήνυμα του έργου με ζωντάνια και πάθος.

Η εμπειρία της συμμετοχής σε μια θεατρική παράσταση είναι πολύτιμη για τους μαθητές. Πέρα από τις τεχνικές δεξιότητες που αποκτούν, μαθαίνουν τη σημασία της συνεργασίας, της αφοσίωσης και της αυτοέκφρασης. Ανακαλύπτουν τη δύναμη της φωνής τους και τη σημασία της παρουσίας τους στη σκηνή. Πέρα από όλα αυτά, βιώνουν τη χαρά και την ικανοποίηση της παρουσίασης ενός έργου που έχουν δημιουργήσει με αγάπη και δέσμευση.

Τελικά, η επιτυχία μιας θεατρικής παράστασης από παιδιά λυκείου δεν μετριέται μόνο με τα χειροκροτήματα του κοινού ή την αναγνώριση από τους εκπαιδευτικούς. Αποτελεί επίσης μια προσωπική επιτυχία για κάθε μαθητή που συμμετέχει, καθώς ανακαλύπτει τη δύναμη και την έκφρασή του μέσα από την τέχνη και τη θεατρική εμπειρία.

«Μοναδική» θεατρική παράσταση από μαθητές και μαθήτριες του Πυθαγορείου ΓΕΛ Σάμου

Μοναδική μαέστρος σε όλη αυτήν την προσπάθεια η εκπαιδευτικός κ. Αλίκη Μαμουλή (με βοηθό σκηνοθέτη φέτος τον εκπαιδευτικό κ. Στρατή Βασίλενα), όπου χρόνια τώρα, έχει αναλάβει την παρουσίαση θεατρικού έργου από μαθητές και μαθήτριες. Η προσπάθεια αυτή γίνεται πολύ σημαντική, επειδή τα παιδιά πρέπει ν’ αφιερώσουν πολλές ώρες στις πρόβες και ας μην ξεχνάμε ότι πολλά από αυτά δίνουν σε λίγο καιρό πανελλαδικές εξετάσεις.

Συγχαρητήρια σε όλους!!!

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

«Μοναδική» θεατρική παράσταση από μαθητές και μαθήτριες του Πυθαγορείου ΓΕΛ Σάμου

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ