Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας: «Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας: «Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία»

Με την εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Σάμου και Ικαρίας «Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία», ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής επετείου για την έναρξη της επανάστασης του 1821.

Η εκδήλωση που ομολογουμένως ήταν πολύ προσεγμένη πραγματοποιήθηκε στο Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο πόλεως Σάμου.

Στην εκδήλωση ζωντάνεψαν ένδοξες στιγμές, πρόσωπα και γεγονότα του 1821 με το λόγο, τα θεατρικά δρώμενα και τα τραγούδια από την παιδική και νεανική χορωδία «ΕυΩΔΗα».

Η αίθουσα πολύ πριν την προγραμματισμένη έναρξη της εκδήλωσης είχε γεμίσει, ώστε οι θεατές να τιμήσουν την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στην ΕυΩΔΗα».

Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας: «Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία»

Στη σύντομη εισαγωγή του ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίας Ζώνης Βλαμαρής π. Αμφιλόχιος είπε:

«Ας μην ξεχνάμε ότι η ψυχή του ανθρώπου είναι και παντοδύναμη όταν συνταυτιστεί με τη μεγάλη ιδέα. Οι άνθρωποι αυτοί έγιναν πύρινες φλόγες, ψυχές που ζητούσαν το αδύνατο. Όμως αυτό σημαίνει να ζεί κανείς. Να έχει οράματα, να μην τα παρατά, να ζητάει το αδύνατο, να πιστεύει πως θα το φτάσει, να πολεμάει γι’ αυτό. Με κάθε ανάσα, με κάθε σκέψη του, με κάθε πόνο και δάκρυ του, πέρα από κάθε λογική, πέρα από κάθε όριο, με πίστη και πείσμα. Με πείσμα και πίστη τότε γίνεται το θαύμα. Το αδύνατο γίνεται δυνατό.  Το όνειρο, απτή πραγματικότητα».

Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας: «Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου κ.κ. Ευσέβιος είπε: «Σε αυτό το σημείο χρειάζεται σιωπή από τον Δεσπότη. Τα μηνύματα που θα έπρεπε να σας απευθύνει, τα πήρατε από την εθνικοχριστιανική γιορτή μας, από τα παιδιά μας, τα παιδιά σας. Και γι’ αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να είστε υπερήφανοι, καθότι η σημερινή γιορτή είναι μια μαρτυρία των νέων Σαμίων, για να δώσουν ακριβώς τη μαρτυρία , η οποία μας χρειάζεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, της ομόνοιας και όχι αυτό το οποίο παρακολουθήσαμε, των εσωτερικών μικροτήτων και αδυναμιών μας, που δυστυχώς έχει πολλές τέτοιες ο τόπος μας. Σήμερα, η αποψινή γιορτή είναι η αφετηρία, θα μου επιτρέψετε να πω, να εγκαινιάσουμε με αυτή τη γιορτή, όλες τις εορταστικές, πνευματικές και ιεροαποστολικές εκδηλώσεις που θα γίνουν φέτος για την επέτειο των 200 ετών από τη μάχη των στενών της Μυκάλης, όπου «Χριστός Σάμον έσωσεν τη 6η Αυγούστου 1824».

Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας: «Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία»

Το χορωδιακό σχήμα αποτελούνταν από τις κ.κ. Μαρίλη Λυμπέρη, Ευαγγελία Τσερέπα και Ελένη Χατζηγεωργίου. Τη σκηνοθεσία και την επιμέλεια των θεατρικών είχε η κ. Ιουλία Βαλεοντή, την κατασκευή των σκηνικών είχε ο κ. Γιάννης Μητσός, ενώ την επιμέλεια και διεύθυνση της χορωδίας «ΕυΩΔΗα» η κ. Άννα Κωσταρά.

Όσο για τον Αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο Φλεβάρη, είναι ο υπεύθυνος της χορωδίας «ΕυΩΔΗα».

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτεΕΔΩ

Η Εκκλησία είχε έναν σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821 στην Ελλάδα. Αυτός ο ρόλος ήταν πολυδιάστατος και περιλάμβανε τόσο πνευματικές όσο και πρακτικές πτυχές.

Η Εκκλησία αποτέλεσε έναν σημαντικό παράγοντα στην κινητοποίηση του Ελληνικού λαού εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι Ιερείς και οι Μοναχοί ενέπνευσαν το πνεύμα αντίστασης με τις ομιλίες τους και τη διάδοση της ιδέας της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Η Εκκλησία παρείχε υποστήριξη και οργανωτική δομή στους επαναστάτες. Με πρωτοβουλίες Ιερέων και Μοναχών, δημιουργήθηκαν σημαντικοί πυρήνες αντίστασης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι Εκκλησιαστικές περιουσίες διατέθηκαν για την εξοπλιστική ενίσχυση των αγώνων.

Η Εκκλησία αναδείχθηκε ως σύμβολο της εθνικής ταυτότητας και της ανεξαρτησίας. Οι επαναστάτες συχνά επικαλούνταν την πίστη τους στον Ελληνικό θεό και τη στήριξη της Εκκλησίας στον αγώνα τους κατά των Οθωμανών.

Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας: «Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία»

Οι Ιερείς και οι Μοναχοί παρείχαν ψυχική και πνευματική υποστήριξη στους αγωνιστές και στον Ελληνικό λαό γενικότερα. Η Εκκλησία λειτούργησε ως κέντρο ενότητας και αλληλεγγύης σε μια περίοδο που η χώρα βρισκόταν σε συνεχή αναταραχή.

Συνολικά, η Εκκλησία συνέβαλε σημαντικά στην επανάσταση του 1821, τόσο με τη θρησκευτική της επιρροή, όσο και με την οργανωτική και πρακτική συμβολή της. Η παρουσία της στον αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδας είχε μακροχρόνιες επιδράσεις στην εθνική συνείδηση και στην κατεύθυνση της Ελληνικής κοινωνίας.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ