Ύπατη Αρμοστεία: Το πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο ξεκινά στην Κρήτη

Σε Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα, 25 Απριλίου, στο Δημαρχείο Ηρακλείου επισημοποιήθηκε η σύμβαση μεταξύ της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), για το Πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα στην Κρήτη, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο της Υ.Α., που έχει μέχρι στιγμής φιλοξενήσει σχεδόν 30.000 αιτούντες άσυλο σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας σε όλη τη χώρα, περιλαμβάνει τη σταδιακή φιλοξενία συνολικά 750 αιτούντων άσυλο σε 125 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Κρήτη. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Μανόλης Κοκοσάλης, ανοίγοντας τη Συνέντευξη Τύπου, υπάρχει ήδη πολύ ικανοποιητικό ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στην περιοχή, καθώς έχουν δημοσιευτεί οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση κατοικιών στις πόλεις του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου και του Λασιθίου και σε όμορες περιοχές.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αξιοπρέπειας για όλους, καθώς διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη και ασφάλεια των αιτούντων ασύλου και των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση. Έκανε λόγο επίσης για την ανοιχτή καρδιά και την ευρύτητα πνεύματος των Κρητικών, καθώς και για ένα μεγάλο κίνημα εθελοντών που είναι έτοιμο να προσφέρει. «Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφοντας σήμερα στο νησί της Κρήτης βλέπω πόσο έχουν προχωρήσει οι προετοιμασίες για την υλοποίηση του προγράμματος», πρόσθεσε ο Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος της Y.Α. στην Ελλάδα. «Στόχος όλων μας είναι όχι μόνο να προσφέρουμε ασφαλή στέγαση σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά ένα πακέτο σημαντικών υποστηρικτών υπηρεσιών, που θα ενισχύσουν τις προοπτικές ομαλής ένταξης για όσους από αυτούς θα μείνουν στη χώρα μας».

 Ο Δήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλης Λαμπρινός επισήμανε ότι η ΠΕΔ  συμφώνησε η Κρήτη να ενταχθεί στο πρόγραμμα στέγασης της Υ.Α. με αίσθημα ομοψυχίας και ευθύνης απέναντι σε ένα εθνικό ζήτημα. Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους ανθρώπους που θα φτάσουν στο νησί είναι πολύ σημαντική η συνεργασία όλων των φορέων της Κρήτης, η οποία αναδεικνύει επίσης τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζουν οι Αναπτυξιακές Εταιρείες του νησιού.

Στο πρόγραμμα, που έχει περίοδο υλοποίησης μέχρι το τέλος του 2017, θα απασχοληθούν σε πρώτη φάση 45 άτομα σε όλη την Κρήτη. Φορέας υλοποίησης είναι η Αναπτυξιακή Ηρακλείου μέσω συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο με την ΑΜΚΕ Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή Πλοηγός, το ΑΚΟΜΜ – ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ, την ΑΜΚΕ Σύμπραξη Φορέων Χανίων για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση και την Αναπτυξιακή Λασιθίου, τις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης, αρμόδιους φορείς και την κοινωνία των πολιτών. 

Η προσέλευση των προσφύγων θα αρχίσει σταδιακά μέσα στον Μάιο και οι ωφελούμενοι θα είναι κυρίως οικογένειες.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »