Σταματία Θωμασούλη: Να δημιουργηθεί μια διαφορετική δομή, όπου τα προσφυγόπουλα για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται στη Σάμο να έχουν την απαραίτητη φροντίδα και εκπαίδευση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κάτω από τα γραφεία της Α΄ Βάθμιας εκπαίδευσης Σάμου, πραγματοποίησαν την Πέμπτη (07/03), γονείς του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος με συμμετοχή γονέων από τα σχολεία Σάμου, Παλαιοκάστρου και Μυτιληνιών, με σκοπό την παράδοση ψηφίσματος στην αρμόδια διεύθυνση.

Το ψήφισμα παρέδωσε στη Διευθύντρια Α΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης, η πρόεδρος Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος κα Σταματία Θωμασούλη. Ειδικότερα:

«Θέλουμε να σας καταθέσουμε το ψήφισμά μας, να πρωτοκολληθεί και να κοινοποιηθεί στον περιφερειακό διευθυντή και μετά στο Υπουργείο, για να ξέρετε ότι όλοι οι γονείς της πόλης της Σάμου είναι υπέρ στο να δημιουργηθεί μια διαφορετική δομή, εκτός των σχολικών κτιρίων. Για τους λόγους που αναφέρονται μέσα στο ψήφισμα, γιατί υπάρχει ένα ΚΥΤ που αποτελεί υγειονομική βόμβα και υπάρχουν παιδιά που φιλοξενούνται μέσα σε αυτό που ζουν σε σκηνές, δίπλα από τρωκτικά, μέσα στις λάσπες και αυτά τα παιδιά που δεν ξέρουμε με τι κριτήρια επιλέγηκαν, γιατί από τα 1.500 παιδιά που ζουν και διαβιώνουν μέσα στο ΚΥΤ, μόνο 23 επιλέχθηκαν και μπήκαν μέσα στο ΔΥΕΠ και θέλουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί να αναρωτηθούν γιατί επιλέχθηκαν μόνο τα 23.

Εμείς σήμερα σας καταθέτουμε το ψήφισμά μας, είναι με τις επιχειρηματολογίες μας και απαιτούμε αυτό που έγινε στην Κω. Μια διαφορετική δομή να δημιουργηθεί, που θα μπορέσουν αυτά τα παιδιά για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται μέσα στη Σάμο να έχουν την απαραίτητη φροντίδα και εκπαίδευση. Είναι άνθρωποι δίπλα τους που μπορούν να τους στηρίξουν στα βιώματά τους και αυτά μετά να προωθηθούν στην ενδοχώρα. Εμείς δεν είμαστε ούτε ρατσιστές ,ούτε ξενοφοβικοί, πάνω από όλα σημαία μας έχουμε ότι η εκπαίδευση είναι για όλα τα παιδιά είμαστε 13 σύλλογοι που με γενικές συνελεύσεις ομόφωνα έχουμε στηρίξει αυτό το αίτημά μας και το διεκδικούμε 6 ολόκληρους μήνες. Έξι μήνες μας έχετε αφήσει στο περιθώριο, δεν έχουμε εισακουστεί ποτέ.

Η κα Κατριβάνου μας είπε ότι είναι νόμος του κράτους και όταν μιλάει το κράτος πρέπει όλοι οι άλλοι να υπακούν. Μας απείλησε πως όποιος γονιός αντισταθεί θα φτάσει στον εισαγγελέα, όποιος εκπαιδευτικός αντισταθεί θα βρει πειθαρχικό έλεγχο μπροστά του. Εμείς λοιπόν αυτό δεν το ανεχόμαστε και υψώνουμε το ανάστημά μας».

Παρέμβαση υπήρξε από τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Αντώνη Σίμο, ο οποίος έθεσε το εξής ερώτημα:

«Υπάρχει μια οδηγία της Ε.Ε. που εκδόθηκε για τον συγκεκριμένο λόγο και λέει ότι τα κράτη μέλη έχουν την δυνατότητα να παρέχουν εκπαίδευση και εντός των χώρων προσωρινής φιλοξενίας. Τι κάνατε γι αυτό το θέμα; ζητήσατε από την κυβέρνηση να το εφαρμόσει;»

Η διευθύντρια Α΄Βάθμιας κα Αλεξία Εμμανουηλίδου απευθυνόμενη προς τους γονείς είπε:

«Ο αγώνας των γονέων είναι σεβαστός, εφόσον γίνεται μέσα στα πλαίσια που προβλέπονται από το νόμο. Η απαγόρευση και η παρεμπόδιση της φοίτησης των παιδιών στην εκπαίδευση δεν είναι νόμιμη. Τα παιδιά θα πρέπει να ξεκινήσουν καθώς, η θέση όλων των παιδιών είναι μέσα στις τάξεις. Ο νόμος του κράτους λέει πως η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική, η φοίτηση των παιδιών στο σχολείο είτε αυτά είναι ελληνόπουλα , είτε είναι προσφυγόπουλα».

00DiamartyriaGoneon02

Ένα γενικό παράπονο των γονέων είναι πως δεν τους ακούει κανείς αρμόδιος τόσους μήνες, ενώ σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε για τον τρόπο επιλογής των παιδιών που φοιτούν στα ΔΥΕΠ , δόθηκε η απάντηση πως η επιλογή των παιδιών γίνεται μέσω πρόσκλησης σε γονείς που επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους και γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν . Ένα άλλο θέμα που αναφέρθηκε είναι στην καταλληλότητα των σχολικών κτιρίων που υπάρχουν στην πόλη της Σάμου και κατά πόσο τηρούν τους κανόνες πυρασφαλείας.

Μιλώντας στην εκπομπή της Βιολέτας Τριπόδη «Ραδιοφωνικές αναζητήσεις» στο Radio Cafe 102.4, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Βαθέος κα Σταματία Θωμασούλη, τόνισε τις άθλιες συνθήκες που υπάρχουν στο ΚΥΤ Σάμου, το οποίο ζουν αυτά τα παιδιά. Μέγιστο θέμα και το ότι δεν υπάρχει ένα ουσιαστικό εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς κατά την ώρα του μαθήματος δεν υπάρχει διερμηνέας γι αυτά τα παιδιά. Θεωρεί ότι υπάρχει μια μεθόδευση και ότι πρώτα θα έπρεπε να ξεκινήσουν από τις συνθήκες που ζουν αυτοί οι άνθρωποι. Τόνισε επίσης και τη γενικότερη άσχημη κτιριακή κατάσταση των σχολείων της Σάμου και τα θέματα πυρασφάλειας που έχουν προκύψει, καθώς και το θέμα της υγιεινής στα σχολεία. Η αποχή ήταν μια κίνηση για να εισακουστούν τα αιτήματά τους, για τα οποία παλεύουν 6 μήνες, ενώ οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν στο άμεσο χρονικό διάστημα.

dreams3

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κορονοϊός: 411 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 1 κρούσμα στη Σάμο

Ραγδαία η εξάπλωση της πανδημίας. Ρεκόρ θετικών κρουσμάτων. 1 κρούσμα στη Σάμο

Σήμερα ανακοινώνουμε 935 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός

Περισσότερα »