Ομιλία ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσα κατά την 69η Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR) στη Γενεύη

Μεγάλη επιτυχία είχαν οι εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ στη Σάμο

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μίλησε σήμερα στην 69η Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Γενεύη.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η χώρα μας από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης μέχρι και σήμερα λειτουργεί με πυξίδα και οδηγό τις προβλέψεις της Συνθήκης της Γενεύης, παρέχοντας διεθνή προστασία σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες.

Αναφερόμενος στην Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του Μαρτίου 2016, ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε ότι παρά την δραστική μείωση, οι ροές ουσιαστικά δεν σταμάτησαν, ενώ από την αρχή του 2018 έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση. Σημειώνοντας ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν καταγραφεί περισσότερες από 17.400 νέες αφίξεις, ο ΥΜΕΠΟ υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη και διαρκή εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, με στόχο τον μηδενισμό των ροών, όπως άλλωστε ορίζει η ίδια η δήλωση.

Αφού εξήρε την ήδη εμπεδωμένη στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, λόγω των αυξημένων ροών, σε ορισμένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποσυμφόρησή τους. Συνεχίζουμε να μεταφέρουμε ανθρώπους που πληρούν τις προϋποθέσεις από τα νησιά στην ενδοχώρα, δημιουργώντας περισσότερες θέσεις φιλοξενίας για την υποδοχή τους, τόνισε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για την εξέταση του Ασύλου αποδίδει ήδη καρπούς ως προς την επιτάχυνση των διαδικασιών, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Είναι προφανές ότι ένα νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ αποτελεί επιτακτική ανάγκη, υπογράμμισε ο Δημήτρης Βίτσας, προσθέτοντας ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για εξεύρεση συλλογικών λύσεων στο πλαίσιο της ΕΕ, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης.

Ο Δημήτρης Βίτσας εξέφρασε την ελπίδα ότι το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες που προωθεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα αποτελέσει μια ισχυρή βάση για την εμπλοκή ολόκληρης της Διεθνούς Κοινότητας στον σκοπό της προστασίας και της υποστήριξης των προσφύγων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα παγκόσμιο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.  

Η Ελλάδα, έχοντας αποδείξει ότι εκτελεί στο ακέραιο τις διεθνείς της υποχρεώσεις σε σχέση με την προστασία των προσφύγων, τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει προκλήσεις τόσο μεγάλες, που λαμβάνουν σαφή παγκόσμιο ή περιφερειακό χαρακτήρα και απαιτούν δίκαιη κατανομή της ευθύνης, τόνισε ο Υπουργός .

Ακόμη, ο ΥΜΕΠΟ αναφέρθηκε στην Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη, η οποία θεσμοθετεί τον συντονισμό όλων των κρατικών φορέων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την διευκόλυνση της ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Εκτός από τα προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και ανάδειξης και ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων με στόχο την ένταξη στην αγορά εργασίας, ο Δ. Βίτσας έκανε λόγο για την ελεύθερη πρόσβαση των παιδιών των προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος περισσότερα από 8.000 προσφυγόπουλα παρακολούθησαν μαθήματα σε ελληνικά δημόσια σχολεία, ενώ για φέτος ο αριθμός ανήλθε στα 9.500 παιδιά περίπου, ανέφερε ο Υπουργός.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, έχει προγραμματίσει διμερείς συναντήσεις με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi και τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Manuel de Carvalho Ferreira Vitorino.

00Elia

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Έντεκα Έλληνες ανάμεσα στους επιστήμονες με την μεγαλύτερη επιρροή. Ανάμεσά τους ο Σαμιώτης κ. Γιώργος Καραγιαννίδης και η Σαμιώτισσα κα Άρτεμις Χατζηγεωργίου

Έντεκα Έλληνες ανάμεσα στους επιστήμονες με την μεγαλύτερη επιρροή. Ανάμεσά τους ο Σαμιώτης κ. Γιώργος Καραγιαννίδης και η Σαμιώτισσα κα Άρτεμις Χατζηγεωργίου

Έντεκα Έλληνες πανεπιστημιακοί και ερευνητές, οι οποίοι εργάζονται σε ελληνικά τριτοβάθμια ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς, περιλαμβάνονται στη λίστα των 6.400 επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή,

Περισσότερα »
Γιώργος Διονυσίου: Κάνουμε άμεσες ενέργειες ώστε να εγκριθούν και οι υπόλοιπες αιτήσεις για το επίδομα βιοτικών αναγκών

Γιώργος Διονυσίου: Κάνουμε άμεσες ενέργειες ώστε να εγκριθούν και οι υπόλοιπες αιτήσεις για το επίδομα βιοτικών αναγκών

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Aντιδήμαρχος του Δήμου Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Διονυσίου. Η Σάμος μετράει τις πληγές της μετά

Περισσότερα »