ΚΙΝΑΛ: «Ανθρωπιστικό σκάνδαλο η εγκατάλειψη των προσφύγων στα νησιά»

ΚΙΝΑΛ: «Ανθρωπιστικό σκάνδαλο η εγκατάλειψη των προσφύγων στα νησιά»

Με αφορμή το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID 19 στη ΒΙΑΛ της Χίου η ομάδα των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών (S&D) του Ευρωκοινοβουλίου επαναλαμβάνει το αίτημα για άμεση εκκένωση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις τα Κέντρα Υποδοχής των νησιών συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα υπερσυνωστισμού και έλλειψης υποδομών που, σε συνθήκες πανδημίας, καθίστανται πραγματική ωρολογιακή βόμβα. Δεν υπάρχουν συνθήκες υγιεινής, δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να τηρηθούν οι κανόνες κοινωνικών αποστάσεων.

ΚΥΤ Δυνατότητα Φιλοξενίας Διαμένοντες την 16/08/20
Μόρια 2.757 13.290
ΒΙΑΛ 1.014 3.825
Σάμος 648 5.031
Κως 816 1.546
Λέρος 860 1.1163

Το S&D καταγγέλλει ως «ανθρωπιστικό σκάνδαλο» την εγκατάλειψη των προσφύγων στα νησιά παρά τις αντίθετες υποσχέσεις για μετεγκατάσταση των πιο ευάλωτων ενώ στηλιτεύει τη στάση της Γερμανικής κυβέρνησης, όχι μόνο γιατί δεν δέχεται τα αιτήματα των ομοσπονδιακών κυβερνήσεων και δήμων, που επιθυμούν να υποδεχτούν περισσότερους πρόσφυγες από τα νησιά, αλλά και γιατί δεν έχει υποδεχτεί παρά ένα μικρό ποσοστό των ασυνόδευτων ανηλίκων για την μετεγκατάσταση των οποίων δεσμεύτηκε από τον Μάρτιο.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες ζητούν από την ελληνική και, κυρίως, από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ΕΕ οφείλει να αποδείξει ότι η αλληλεγγύη είναι ένα από τα υψηλότερα ιδανικά της.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να υποβαθμίζει την ανθρωπιστική και υγειονομική διάσταση ενός προβλήματος που μεγεθύνθηκε κατά την περίοδο της δικής της διακυβέρνησης. Αντί για την αποσυμφόρηση που υποσχέθηκε έχει επιδοθεί σε μια οργανωμένη επικοινωνιακή προσπάθεια συγκάλυψης των προβλημάτων. Δεν διεκδικεί τίποτα για τα νησιά και τους πρόσφυγες. Δεν έχει πει ούτε ένα ευχαριστώ σε όσους, εθελοντικά, ζητούν να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα. Η λέξη μετεγκατάσταση έχει αφαιρεθεί από το λεξιλόγιο της. Η χώρα δείχνει να παραδίδεται άνευ όρων στους σχεδιασμούς των συντηρητικών χωρών της Ευρώπης.

Ακολουθεί το ΔΤ τύπου του S&D

https://www.socialistsanddemocrats.eu/newsroom/sds-call-immediate-evacuation-covid-19-hit-refugee-camps-greece

00Dodekanisossamostoday760x140

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Χριστιάνα Καλογήρου: Οι αιτήσεις χρηματοδότησης για το Μεταφορικό Ισοδύναμο Επιχειρήσεων (Σάμου και Κρήτης) παρατείνονται μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου

Χριστιάνα Καλογήρου: Οι αιτήσεις χρηματοδότησης για το Μεταφορικό Ισοδύναμο Επιχειρήσεων (Σάμου και Κρήτης) παρατείνονται μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης Μεταφορικού Ισοδυνάμου Επιχειρήσεων για το Α’ εξάμηνο του 2020 παρατείνεται έως και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020. Ανταποκρινόμαστε στο αίτημα

Περισσότερα »