Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται την Τρίτη 15 Ιανουαρίου στο Νομό Σάμου

Πρόγραμμα 5ου ψεκασμού καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2018 για το Δήμο Σάμου

Το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 έντονες καταιγίδες έπληξαν το νησί της Σάμου με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές καταπτώσεις βράχων στο Επαρχιακό και Εθνικό δίκτυο και συγκεκριμένα, στον επαρχιακό δρόμο των Αγίων Θεοδώρων, στο επαρχιακό δρόμο Παγώνδα – Σπαθαραίων, στον επαρχιακό δρόμο Αγίου Κωνσταντίνου – Μανωλατών, στον επαρχιακό δρόμο Βαθέος – Μυτιληνιών στο ύψος του Αγίου Νεκταρίου, στο επαρχιακό δρόμο Αγίων Θεοδώρων – Πύργου στο ύψος των Λατομείων Τσακουμαγκου και στο Επαρχιακό δρόμο Κοσμαδαίων.

Χάρη στην Άμεση ενημέρωση της υπηρεσίας μας από τα στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου, και στην άμεση και αποτελεσματική επέμβαση του Συνεργείου της Π.Ε. Σάμου, η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σε πολύ μικρό Χρονικό διάστημα, και δεν σημειώθηκε κανένα τροχαίο ατύχημα.

Η ποσότητα της βροχής που έπεσε ήταν πολύ μεγάλη όπως προκύπτει από τις μετρήσεις, 8,5 τόνοι ανά στρέμμα , παρόλα αυτά δεν παρατηρήθηκε καμία υπερχείλιση ρέματος που θα είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων, χάρη στον πολύ καλό καθαρισμό των ρεμάτων που είχε γίνει από την Π.Ε. Σάμου το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Αισθανόμαστε λοιπόν την ανάγκη να ευχαριστήσουμε δημόσια τα μέλη του συνεργείου της Π.Ε. Σάμου, Γκουντιντά Μιχάλη, Χούτα Αριστείδη, Μάρκου Ελευθέριο, Σταμέλο Κωνσταντίνο, που εργάστηκαν όλο το Σαββατοκύριακο κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και πέραν του ωραρίου τους προκυμμένου να κρατηθεί καθαρό το οδικό δίκτυο του νησιού μας, και τα στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου, που με τις συνεχείς περιπολίες τους μας ενημέρωναν για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν   από την καταιγίδα, και παρέμειναν στα επικίνδυνα σημεία για ενημέρωση των οδηγών μέχρι να φτάσουν τα μηχανήματα της Π.Ε. Σάμου.  

Σύμφωνα με το νέο έκτακτό δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα 14/1/2019 από την ΕΜΥ, θα επικρατήσουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αύριο Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019, στην Σάμο την Ικαρία και τους Φούρνους.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σάμου, παρακαλεί τους συμπολίτες, μας, να προβούν στις παρακάτω ενέργειες πριν και κατά την διάρκεια εξέλιξης των ισχυρών βροχών και καταιγίδων  ως ελάχιστα μέτρα ατομικής προστασίας.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

Εάν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο:

Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή την ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Ελέγξτε αναρτημένες πινακίδες.

Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.

Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο, γιατί ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Οι συσκευές τηλεόρασης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε αυτές τις περιπτώσεις και προτείνεται να αποσυνδέονται από την κεραία και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Αποφύγετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο), γιατί οι μεταλλικοί σωλήνες είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού.

Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

Προσπαθήστε να βρείτε καταφύγιο σε κτίριο ή σε αμάξι.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό καθίστε αμέσως στο έδαφος. Αν βρίσκεστε σε δάσος προστατευθείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων – ποτέ μη στέκεστε κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε έναν ανοιχτό χώρο. Αν βρίσκεστε σε χαμηλό έδαφος προσέξτε την περίπτωση να εκδηλωθεί πλημμυρικό φαινόμενο.

Αποφύγετε ψηλές κατασκευές, όπως πυλώνες, ψηλά δέντρα, φράκτες, τηλεφωνικές γραμμές και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Αποφύγετε να βρίσκεστε κοντά σε μεταλλικά αντικείμενα, όπως αμάξια, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης, κλπ.

Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

Αν βρίσκεστε μέσα στη θάλασσα, βγείτε αμέσως έξω.

Αν βρίσκεστε απομονωμένος σε μια επίπεδη έκταση και νιώθετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα, με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) και πετάξτε ό,τι μεταλλικό αντικείμενο έχετε πάνω σας.

Μη ξαπλώνετε στο έδαφος.

Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο:

Σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα τα οποία μπορεί να πέσουν στο αυτοκίνητο.

Μείνετε μέσα στο αυτοκίνητο και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητο.

Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα.

Διαιρέστε αυτόν το χρόνο που μετρήσατε με το 3 για να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.

Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Η απόσταση αυτή είναι ενδεικτική, καθώς η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σάμου, θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου, και θα ενημερώνει διαρκώς τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Νομού μας προκειμένου να υπάρχει συνεχή ροή πληροφόρησης προς τους κατοίκους των νησιών μας.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής

Προστασίας Π.Ε. Σάμου

00VKDGROUP

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας – Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου 4, δηλαδή στο «κόκκινο», ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη, ανακοίνωσε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή

Περισσότερα »
2η συνεχόμενη ήττα για την ομάδα του Καρλοβάσου στο μπάσκετ

Δύσκολη αποστολή για το Καρλόβασι στη Μύκονο. Σκέψεις για την αναστολή των πρωταθλημάτων της ΕΟΚ λόγω κορονοϊού

Για την τρίτη αγωνιστική του πρωταθλήματος του 3ου ομίλου της Γ’ Εθνικής κατηγορίας, το Καρλόβασι βρίσκεται ήδη στη Μύκονο, όπου την Παρασκευή (30/10) στις 14:30

Περισσότερα »