Η Ικαριώτισσα Δέσποινα Κουτσουναμέντου η πρώτη γυναίκα Εθνοφύλακας

Πριν λίγο καιρό το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρουσίασε την πρώτη γυναίκα εθνοφύλακα στην Ικαρία κατά τη διάρκεια της άσκησης της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Ικαρίας και του Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Αγίου Κηρύκου. Η άσκηση έγινε παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του Αρχηγού ΓΕΣ ανιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή. Στο τέλος της άσκησης ο Πάνος Καμμένος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη γυναικεία παρουσία αναφέροντας: «Χάρηκα ιδιαίτερα που είδα καταδρομικές επιχειρήσεις από τους εθνοφύλακες. Θα δοθεί η δυνατότητα να περνούν και σχολεία και σήμερα παρουσιάζουμε και την πρώτη γυναίκα εθνοφύλακα, ελπίζοντας μέσα στους επόμενους μήνες να έχουμε πλέον πιστοποιήσει την παρουσία γυναικών εθνοφυλάκων».

Έχουμε δει τις γυναίκες να είναι ενεργά και μόνιμα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων, άξιες και άριστες ηγήτορες. Το να βλέπεις όμως μια γυναίκα της καθημερινότητας, να είναι ενεργό μέλος της Εθνοφυλακής, αυτό δεν το συναντάς εύκολα. Η αρχή έγινε από την Ικαρία, όπου βρήκαμε την κα Δέσποινα Κουτσουναμέντου να μας μιλά για τις εμπειρίες της ως Εθνοφύλακας:

00Koutsounamedou02

Samostoday: Που γεννήθηκες και με τι ασχολείσαι στην καθημερινή σου ζωή;

Δέσποινα Κουτσουναμέντου: Γεννήθηκα την Ικαρία, είμαι αθλήτρια Taekwondo, προπονήτρια Ταϊλανδέζικης πυγμαχίας και του Κορεάτικου συστήματος μάχης Combat Hapkido.

Samostoday: Πως αποφάσισες ν’ ενταχθείς στην Εθνοφυλακή και πως είδαν οι άνδρες συνάδελφοί σου αυτήν την κίνηση;

Δέσποινα Κουτσουναμέντου: Ο προπονητής μου Μιχαήλ Χριστοδούλου άρχισε σιγά σιγά να με παίρνει μαζί στις διάφορες βολές που γίνονταν στην τοπική μονάδα Εθνοφυλακής από το 2007, είχαμε τότε την τύχη να έχουμε διοικητή μαυροσκούφη που ήταν υπέρμαχος τις ιδέας να εκπαιδεύονται οι γυναίκες στην παραμεθόριο. Το βλέπουν με καλό μάτι, καθώς όσο να ‘ναι είναι ασυνήθιστο μία γυναίκα να επιλέξει στο πλαίσιο του εθελοντισμού να παρέχει τις υπηρεσίες της προς την πατρίδα. Αποκόμισα πολλά θετικά σχόλια κατά την τελευταία παρέλαση, που για πρώτη φορά είδαν γυναίκα εθνοφύλακα. Είχαν ακούσει για εμένα, αλλά είναι διαφορετικό να το βλέπεις.

00Koutsounamedou03

Samostoday: Είναι δύσκολο για μια γυναίκα να κάνει ότι κάνουν και οι άνδρες σε μια στρατιωτική εκπαίδευση; Μιλάω για τις γυναίκες της καθημερινής ζωής και όχι τις επαγγελματίες.

Δέσποινα Κουτσουναμέντου: Πρέπει να συμβάλλουμε και εμείς και όχι να κρυβόμαστε πίσω από τη γυναικεία φύση μας και να βολευόμαστε σε γραφεία, βέβαια δεν έχουμε την ιδία μυϊκή δύναμη να κουβαλάμε βλήματα και βαριά φορτία αλλά μπορούμε εξίσου να σηκώσουμε τον βασικό φόρτο μάχης. Ως τυφεκιοφόροι, να τρέξουμε στο βουνό, να είμαστε μέλη ενός πληρώματος σε ένας σκάφος ή σε μια μηχανοκίνητη μονάδα. Άλλωστε ειδικά στην παραμεθόριο δεν περισσεύουν χέρια, όποτε χρειαστεί θα προασπίσουμε το εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα ενάντια σε οιονδήποτε τολμήσει να τα αμφισβητήσει και να τα καταπατήσει.

00Koutsounamedou04

Samostoday: Θα έπρεπε ίσως η κυβέρνηση να εντάξει και τις γυναίκες ώστε να υπηρετούν την πατρίδα; Ή να λαμβάνουν μια στοιχειώδη εκπαίδευση και ν’ ανήκουν στην Εθνοφυλακή;

Δέσποινα Κουτσουναμέντου: Ναι πρέπει, άλλωστε η Εθελοντική στράτευση γυναικών είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Σίγουρα η άμεση θεσμοθέτησή θα βοηθούσε στην αριθμητική ενίσχυση του προσωπικού στέλνοντας το μήνυμα ότι η άμυνα αφορά όλη την κοινωνία. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η άμυνα και η ασφάλεια δεν είναι κάτι παροδικό, το πρόβλημα που έχουμε με τους Τούρκους είναι μόνιμο». Γι’ αυτό, χρειάζονται καμπάνιες ενημέρωσης του κόσμου, των κομμάτων και των πολιτικών νεολαιών.

00Koutsounamedou05

Samostoday: Τι θυμάσαι πιο έντονα από τη μέχρι τώρα εκπαίδευσή σου;

Δέσποινα Κουτσουναμέντου: Δεν θα ξεχάσω εύκολα την εξαήμερη εκπαίδευση «αντάρτη» στο βουνό κατά το μήνα Ιανουάριο, είχε κρύο και έβρεχε διαρκώς. Πέρα από τις βασική εκπαίδευση σε αντικείμενα τακτικών μάχης περιπόλου, έπρεπε να διανύσουμε μια πορεία 30 χιλιομέτρων σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων με σάκο εκστρατείας που ζύγισε 35 κιλά. Εκείνες τις ημέρες περά από τις απαιτητικές ασκήσεις και την πορείες, έπρεπε να αντιμετωπίσω και τα γυναικολογικά θέματα, όπως καταλαβαίνετε ήταν κάτι πολύ δύσκολο λόγο του χαμηλού αιματοκρίτη που είχα.

00Koutsounamedou06

Samostoday: Ζεις σε μια ακριτική περιοχή στην Ικαρία. Πως σχολιάζεις όλα αυτά που γίνονται με την Τουρκία;

Δέσποινα Κουτσουναμέντου: Δύσκολα και συνάμα ανησυχητικά τα πράγματα, τα γεγονότα με τους Τούρκους όλο και αυξάνονται και έχουν την τάση να σοβαρεύουν. Που όσο και να θέλεις να πιστέψεις ότι τίποτα δεν θα γίνει, βλέποντας της εντάσεις αυτές και την προκλητικότητα τους προς σε με εμάς επαναφέρεσαι στην πραγματικότητα.

Samostoday: Τι θα ήθελες να πεις στα νέα κορίτσια ή σε άλλες γυναίκες;

Δέσποινα Κουτσουναμέντου: Πρέπει οι γυναίκες της Ελλάδας, ειδικά αυτές που είναι στην ακριτική Ελλάδα, στα σύνορα να έχουν την θέληση να φυλάξουν τις «Θερμοπύλες του Αιγαίου» μαζί με τους άντρες τους, τα αδέλφια και τους πατεράδες τους. Ο εχθρός όπως γνωρίζουμε από την πλούσια ιστορία του Ελληνικού έθνους μας, δεν κάνει κανένα διαχωρισμό ανάμεσα σε άντρες, γυναίκες και παιδιά. Το βλέπουμε και στις περιοχές των Κούρδων όπου καθημερινά τους σφάζουν, «δεν έχουν ούτε ιερό ούτε μπέσα». Δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι στην ασφάλεια των συνόρων μας, του σπιτιού μας, του νησιού μας.

00Koutsounamedou07

Samostoday: Θα ήθελες να ήσουν μόνιμο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων;

Δέσποινα Κουτσουναμέντου: Ναι κάποτε ήθελα, αλλά η ζωή τα έφερε έτσι και δεν τα κατάφερα. Αλλά βρέθηκε τρόπος τελικά και εκπλήρωσα έναν από τους στόχους μου, απλώς με άλλο τρόπο και σε άλλη θέση.

Αλέξης Κομνηνός

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ψήφισμα συμπαράστασης στον κλάδο θεαμάτων-ακροαμάτων από την Π.Ε Βορείου Αιγαίου

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου,  στέκεται στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Καρδίτσας αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία προσφοράς, αγάπης και βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας, που επλήγησαν από την

Περισσότερα »