Εθελοντές Δασοπυροσβέστες Σάμου – Βαθέος: Το κάνουμε γιατί μας αρέσει και θέλουμε να είναι το νησί μας καταπράσινο

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Μεγάλη δωρεά στο Διαδημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο Σάμου από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Μεγάλη δωρεά στο Διαδημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο Σάμου από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Τη Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου 2024, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με εκπρόσωπο τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Μαυρατζώτη, πραγματοποίησε μια πολύ σημαντική δωρεά προς το Διαδημοτικό Κοινωνικό

Πριν μερικές μέρες βρέθηκα στις εγκαταστάσεις των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Σάμου και Βαθέος, δίπλα από τον Ι.Ν. της Αγίας Ειρήνης στο Βαθύ της Σάμου. Ήταν Τετάρτη και κάθε Τετάρτη μαζεύονται όλοι εκεί για να κάνουν τις λεγόμενες συντηρήσεις, τόσο των οχημάτων, όσο και των εγκαταστάσεων. Μερικοί δε απ’ αυτούς έκαναν καθαριότητες και στον δρόμο, εκεί που είναι το κιόσκι και βλέπεις από ψηλά την πόλη, αλλά και όπου φτάνει η ματιά στον ορίζοντα.

Για το εθελοντικό κίνημα τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Η φήμη τους γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του εκάστοτε Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου. Η αγάπη για τον τόπο τους χωρίς καμία οικονομική απολαβή, απλά μόνο ένας έπαινος, είναι άξια θαυμασμού. Από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο. Η συνέντευξη έτυχε κι έγινε μ’ αυτούς τους ανθρώπους. Έχω την αίσθηση όμως ότι σε όποιο εθελοντικό κλιμάκιο και να πήγαινα, σχεδόν τα ίδια θ’ άκουγα. Γιατί μάχονται για τον ίδιο σκοπό. Τον τόπο τους. Ο λόγος στους εθελοντές μας:

Samostoday: Πότε δημιουργήθηκε το κλιμάκιο και πόσα μέλη έχει;

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Ξεκίνησε το 1996 όταν πήραμε το πρώτο αυτοκίνητο των 5 τόνων στο χώρο της κοινότητας Βαθέος. Το αυτοκίνητο το πήραμε από ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που είχε δώσει πυροσβεστικά οχήματα στο Στρατό, σ’ εμάς αλλά και στον Εύδηλο Ικαρίας. Είμαστε δύο κλιμάκια. Της Σάμου και του Βαθέος που σιγά – σιγά ενσωματωθήκαμε και συστεγαζόμαστε από το 2005. Όλα τα εθελοντικά κλιμάκια ανήκουν στο Δήμο Σάμου. Είμαστε γύρω στα 30 άτομα και μάχιμοι γύρω στο 95%.

Έχουμε κάποια προβληματάκια, προσπαθούμε με δικά μας μέσα να βοηθηθούμε τα παιδιά να κάνουν τη συντήρηση και δεν επιβαρύνεται ο Δήμος. Συμμετέχουμε σε όλες τις πυρκαγιές, σε επιφυλακές κάθε χρόνο, όπως και σε διασώσεις. Πριν 2 χρόνια που είχαμε τα μεγάλα προβλήματα με τους μετανάστες, έχουμε πάει σε πυρκαγιά εκτός Σάμου και συγκεκριμένα στη μεγάλη φωτιά της Χίου και φυσικά το χειμώνα αν συμβούν πλημμύρες έχουμε όλα τα μέσα και τις γνώσεις να συμμετέχουμε. Όλα τα παιδιά, τα περισσότερα γιατί έχουμε και αρκετά νέα μέλη, έχουν πάρει μέρος σε εκπαιδεύσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και το καλό είναι ότι έχουμε πάρει πιστοποίηση της πολιτικής προστασίας πριν δυο χρόνια σ’ ένα τρίμηνο σεμινάριο εκπαίδευσης.

Samostoday: Αυτή την στιγμή τι μηχανοκίνητο εξοπλισμό έχετε;

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Ένα πεντάτονο αυτοκίνητο, ένα αυτοκίνητο 1 ½ τόνου, μία αντλία νερού που την κοτσάρουμε και ανά πάσα στιγμή μπορούμε να τραβάμε νερό.

Samostoday: Από την στιγμή που θα πιάσει κάποια φωτιά έχετε τον ασύρματο και ακούτε τι γίνεται. Εσείς θα πάτε σε κάποιο σημείο με εντολή της Πυροσβεστικής ή θα πάτε από μόνοι σας;

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Εμείς όταν γίνει κάποιο επεισόδιο, αρμόδια είναι η Πυροσβεστική η οποία ενημερώνει το τμήμα πολιτικής προστασίας του Δήμου και με τους επικεφαλής του μας ενημερώνει κι εμάς. Η Πυροσβεστική ζητά από τον Δήμο εάν είναι στην περιοχή μας η πυρκαγιά άμεση βοήθεια, εάν είναι σε μακρινό σημείο ανάλογα το μέγεθος της πυρκαγιάς φεύγουμε και εμείς. Αλλά συνήθως όταν είναι μεγάλη πυρκαγιά φεύγουμε και εμείς.

Samostoday: Είπατε πριν ότι το 95% των ατόμων είναι μάχιμα, φεύγουν όλοι, όταν υπάρξει πυρκαγιά;

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Εδώ έχουμε ένα θέμα. Καταρχήν μένουν εδώ στο κλιμάκιο 1-2 άτομα για τον ασύρματο και για ότι χρειαστεί. Τ’ αυτοκίνητα φεύγουν και τα δύο με 6 άτομα, 3 και 3. Εδώ έχουμε το πρόβλημα, όταν πάμε σε πυρκαγιά χρειαζόμαστε άτομα γιατί μπορεί να κάνουμε εγκατάσταση 100 μέτρα, μπορεί όμως να κάνουμε και εγκατάσταση ένα χιλιόμετρο. Το πρόβλημα λοιπόν είναι η μεταφορά του υπολοίπου προσωπικού. Κατά καιρούς από τον Δήμο αν έρθει κάποιο αυτοκίνητο μπορεί να μεταφέρει άτομα. Στην τελευταία φωτιά στον σκουπιδότοπο τα πιο πολλά άτομα ήρθαν με δικά τους μέσα που αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Αυτό λοιπόν που ζητάμε εμείς είναι να αποκτήσουμε ένα μέσο μεταφοράς (ένα τζιπ) που να μπορούμε να μεταφέρουμε κόσμο.

Samostoday: Στις συσκέψεις που γίνονται στον Δήμο ή στην Αντιπεριφέρεια, γίνεται επισήμανση ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στα πυροσβεστικά αυτοκίνητα ειδικά με τα λάστιχα. Τα λάστιχα αλλάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα ή υπάρχει πρόβλημα;

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Αλλάζουν αν είναι φαγωμένα. Εμείς σαν κλιμάκιο τέτοια προβλήματα δεν έχουμε γιατί τα αυτοκίνητα τα δικά μας είναι καινούργια, σχετικά καλοσυντηρημένα. Έχει όμως κλιμάκια που έχουν πολύ παλιά αυτοκίνητα.

Για παράδειγμα είχαν έρθει αυτοκίνητα επί Νομαρχίας Βαρδίκου από την Γερμανία το 97, το 98, το 2001 που αυτά όταν ελεγχθούν υπάρχει περίπτωση να κοπούν κιόλας, προσφέρουν όμως έργο. Εμείς σαν κλιμάκιο από θέμα εξοπλισμού και συντήρησης αυτοκινήτων δεν έχουμε θέμα, είμαστε καλυμμένοι. Η  μόνιμη γκρίνια στο κλιμάκιο είναι ο τρόπος μεταφοράς προσωπικού σε κάθε συμβάν γι’ αυτό προσπαθούμε μέσω Δήμου ή Αντιπεριφέρειας να μας διατεθεί κάποιο βανάκι.

Έχουν βανάκια τα οποία ο Δήμος τα χρησιμοποιεί για την μεταφορά του προσωπικού στα χωριά και το μεσημέρι φεύγουν. Ας μην το έχουμε εδώ, ας υπάρχει στην διάθεση του Δήμου και όταν έχει φωτιά να μπορεί να το πάρει ένας Δημοτικός υπάλληλος να πάρει τον κόσμο και να τον φέρει στο συμβάν, αλλά δεν είναι εδώ αυτά τα αυτοκίνητα. Υπάρχει ένα της Αντιπεριφέρειας και κάνουμε κάποιες κινήσεις να το προτείνουμε στον Αντιπεριφερειάρχη. Δεν είναι όμως θέμα από δω είναι από την Περιφέρεια Βορείου και πάνω. Το μόνιμο αίτημα σε όλα τα συντονιστικά είναι να έχουμε μόνιμη άδεια για την χρήση, όχι μόνο για την αντιπυρική περίοδο αλλά για όλο το χρόνο, γιατί εμάς μας καλούν όλο το χρόνο για φωτιές, πλημμύρες, απεγκλωβισμούς, μετανάστες. Το χειμώνα παράτυπα δεν έχουμε την έγκριση της οδήγησης κατ΄εξαίρεση που βγαίνει από την Περιφέρεια.

00Ethelontes02

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Είμαστε ασφαλισμένοι και εμείς και τ’ αυτοκίνητα για όλο τον χρόνο και δεν έχουμε από τον Οκτώβριο και μετά μέχρι τον Μάϊο την ειδική άδεια να μετακινήσουμε τα αυτοκίνητα χωρίς κόστος, γιατί η ειδική άδεια αυτή δεν επιβαρύνει σε κάτι. Είναι ένα θέμα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια με την αλλαγή του πλαισίου περί εθελοντισμού και αυτοκινήτων του Δήμου που είναι στο Υπουργείο. Εμείς και η περιφέρεια και η πυροσβεστική και ο Δήμος έχουμε προτάσεις που στάλθηκαν στο Υπουργείο, στον Γενικό Γραμματέα. Μια παράγραφος του νόμου είναι, αν θέλουν να το κάνουν. Φυσικά αν δεν θέλουν δεν το κάνουν. Εμείς τα κινούμε τα αυτοκίνητα παράνομα σε αυτό το  θέμα, όταν χρειαστεί να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας, τον τόπο μας, το κάνουμε με επίγνωση και όλη η ευθύνη είναι δική μας. Πρέπει η πολιτεία να καταλάβει ότι δεν το κάνουμε για να κερδίσουμε κάτι εμείς, για τον Δήμο το κάνουμε και όλο το νησί. Αυτό δεν είναι μόνο για την Σάμο είναι πανελλαδικό φαινόμενο.

Samostoday: Σαν εθελοντικό κλιμάκιο αν έχουμε μια φωτιά που θα κρατήσει 4-5 ημέρες και χρειαστεί να υπάρχουν δυνάμεις από το πρωί, το μεσημέρι, το βράδυ, υπάρχει διάθεση από το προσωπικό να συμμετάσχει ή υπάρχει η λεγόμενη γκρίνια, γιατί να πάω εγώ το βράδυ, εσύ το πρωί κλπ.

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Εμείς δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Έχουμε αποδείξει όλα τα κλιμάκια ότι από την ώρα που θα ξεκινήσει η φωτιά μέχρι την ώρα που θα τελειώσει είμαστε εκεί. Φυσικά θα φύγουμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα, να ξεκουραστούμε και να βάλουμε πετρέλαιο.

Samostoday: Τα καύσιμα πληρώνονται από τον Δήμο και εσείς βάζετε πολύ προσωπική εργασία για την συντήρηση των οχημάτων, έχετε φτιάξει συνεργείο εδώ.

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Έχουμε κάνει πολύ προσωπική εργασία, γιατί την ώρα που θέλουμε το αυτοκίνητο το έχουμε, γιατί εμείς μπαίνουμε στα αυτοκίνητα και πρέπει να είναι σωστά συντηρημένα. Τα καύσιμα ναι είναι από τον Δήμο.

Samostoday: Με τους αγροτικούς δρόμους είστε ικανοποιημένοι;

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Όχι βέβαια, η Σάμος έχει πολύ μεγάλο αγροτικό δίκτυο που δεν είναι σε καλή κατάσταση και με τις βροχές τα πράγματα είναι δυσκολότερα. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι δεν επιτρεπόταν να γίνουν διανοίξεις για να μπορούμε να στείλουμε τα αυτοκίνητα. Δεν είναι μόνο τα έργα αγροτικής οδοποιίας, αλλά δεν γίνονται καθαρισμοί έγκαιρα, δεν επιτρέπεται να κοπεί ένας θάμνος, κλαδιά πεύκων μέσα στο δρόμο, έχουμε καταστρέψει όλα τα αυτοκίνητα, είναι γδαρμένα, σπάζουμε καθρέφτες, διάφορες ζημιές. Αυτά όμως είναι θέματα Δασαρχείου και μια άλλη ιστορία.

Το Δασαρχείο βέβαια, ποτέ δεν αρνήθηκε όταν είπαμε ότι υπάρχει πρόβλημα σε ένα δρόμο μας είπαν, υποδείξτε  και πάμε μαζί. Έχουμε καλή συνεργασία με το Δασαρχείο.  Εμείς μετά από συγκεκριμένη άδεια από το Δασαρχείο, μετά από γραπτή μας αίτηση, κάνουμε καθαρισμό δρομολογίων, συγκεκριμένα δρομολόγια χωρίς να πειράξουμε ιδιοκτησίες, βέβαια με την υπόδειξη του Δασαρχείου, είναι μια από τις δραστηριότητες που κάνουμε κάθε χρόνο.

Samostoday: Βλέπω εδώ μια παρέα, που θα μπορούσατε κάλλιστα να είστε σε μια παραλία ενώ εσείς είστε εδώ αυτήν την ώρα. Γιατί το κάνετε αυτό?

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Το κάνουμε γιατί μας αρέσει και θέλουμε να είναι το νησί μας καταπράσινο.

Samostoday: Τελικά αυτός ο εθελοντισμός τι είναι; 

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Είναι μια ιδέα και αγάπη για τον τόπο μας που εισπράττουμε ικανοποίηση τίποτα άλλο, ικανοποίηση γι’ αυτό που κάνουμε, αν καταφέρνουμε και το κάνουμε σωστά στο βαθμό  που μπορούμε να το κάνουμε, δεν περιμένουμε τίποτα άλλο. Κάποιες φορές κάποια τυπική, ηθική αμοιβή από την πολιτεία, από την τοπική εξουσία, κάποιοι έπαινοι είναι καλό. Μας κάνουν κάποιες φορές κάποιες βραβεύσεις για την συμμετοχή μας στα συμβάντα. Έχουμε μια εκτίμηση από την πυροσβεστική, τουλάχιστον απ’ όλους τους διοικητές, που έχουν περάσει και απ’ όλο το προσωπικό. Τα κλιμάκια εδώ τα δικά μας χαίρουν εκτίμησης γιατί τους βοηθάμε πάρα πολύ στο έργο τους. Έχουμε μια άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση της πυροσβεστικής για βοήθεια και συνδρομή στο έργο τους και έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις. Πολλές φορές η πυροσβεστική ειδικά τα βράδια που είναι μειωμένα τα άτομα, καλεί συγκεκριμένα τα πληρώματα τα εθελοντικά.

Κάνουμε βάρδια έξω, επιφυλακή. Σε άσχημες καιρικές συνθήκες καλύπτουμε τομείς που και η πυροσβεστική αδυνατεί από μόνη της να τις καλύψει. Βάσει πλάνου μας λένε να καλύψουμε μια συγκεκριμένη περιοχή.

00Ethelontes03

Samostoday: Νέος κόσμος έρχεται; Γιατί βλέπω συνεχώς τα ίδια άτομα που ασχολούνται με τον εθελοντισμό. Υπάρχει εξέλιξη, υπάρχει από πίσω νέα γενιά;

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Για να λέμε την αλήθεια δεν υπάρχει. Νεολαία στην ηλικία 25-30 και πάνω δεν υπάρχει, τέτοιο κόσμο θέλουμε να πλαισιώσει το κλιμάκιο, θέλουμε τον τριαντάρη να αφιερώσει κάποιες ώρες από το χρόνο του, μόνο με αυτό τον κόσμο θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την δύναμη μας. Τα παιδιά τα φέρνουν οι γονείς τους, αλλά αυτά τα παιδιά δεν μπορούμε να τα πάρουμε σε συμβάντα.

Samostoday: Θα περάσουν κάποια νέα παιδιά εκπαίδευση από εσάς ή από την Πυροσβεστική Υπηρεσία;

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Σε πρώτη φάση όταν έρθουν θα περάσουν από εμάς. Από εκεί και πέρα γίνονται προγράμματα εκπαιδευτικά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, θα περάσουν από εκεί, όπως έχουμε περάσει όλοι μας, αλλά σε πρώτη φάση θα έρθουν εδώ, θα καταγραφούν τα στοιχεία και θα περαστούν στο μητρώο που κρατάμε στο Δήμο. Θ’ ασφαλιστούν σαν άτομα που συμμετέχουν στο εθελοντικό, αμέσως δεν ξεκινάνε, θα έρθουν, θα ξανά έρθουν και αν τους αρέσει και έχουν διάθεση και αντοχές θα τους βάλουμε να συμμετέχουν. Υπάρχει μια κίνηση τώρα να δοθούν κάποιες στολές, έχουμε κάποιες στολές που επιστράφηκαν από άτομα που δεν συμμετέχουν πια. Αν έρθει κάποιος αυτή την στιγμή έχουμε να τον προμηθεύσουμε στολή για να συμμετέχει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι η μεταφορά προσωπικού στο συμβάν. Έρχονται τα παιδιά εδώ και τσακωνόμαστε μεταξύ μας γιατί πήγες και εσύ και δεν πήγα εγώ. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα μας.

Samostoday: Υπήρχαν περιπτώσεις που πήγαν με τα δικά τους οχήματα;

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Ναι αυτό γίνεται συνήθως, είναι δύσκολο και επικίνδυνο αυτό, γιατί δεν τους αφήνει και η τροχαία να μπούνε μέσα. Εμείς οι ίδιοι στα συμβούλια που κάνουμε και με την πυροσβεστική παρακαλάμε την Αστυνομία να μην αφήνει κόσμο να έρχεται κοντά στα συμβάντα, που έρχονται περίεργοι να δούνε την πυρκαγιά, γιατί μας δυσκολεύουν στην μετακίνηση των οχημάτων και είναι και επικίνδυνο. Σκέψου λοιπόν εμείς που το λέμε αυτό, να μας δεις με τα δικά  μας αυτοκίνητα να πηγαίνουμε για να βοηθήσουμε, όμως είναι επικίνδυνο και για το αυτοκίνητο το δικό μας που δεν είναι ασφαλισμένο για τέτοια κατάσταση. Αυτοκίνητα που συμμετέχουν στην φωτιά είναι μόνο τα πυροσβεστικά. Εμείς μετακινούμαστε συνέχεια, δεν είμαστε στάσιμοι. Μπορεί να φύγουμε από την μία φωτιά. να πάμε στην άλλη την ίδια στιγμή, όπου μας διατάξει η Πυροσβεστική Υπηρεσία πάμε, έτσι δεν μπορεί κάποιος να πάρει το αυτοκίνητό του και να το αφήσει 100 μέτρα πιο κάτω, να τελειώσει και να το πάρει να φύγει, μπορεί από το Βαθύ να κληθεί την ίδια στιγμή να πάει στους Μυτιληνιούς σε άλλη εστία.

Samostoday: Όταν ξεσπάσει μια πυρκαγιά είναι πολύ δύσκολη κατάσταση. Ποια ήταν η πιο τραγική κατάσταση για τον δικό σας εθελοντικό πυροσβεστικό σταθμό μέχρι σήμερα;

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Το  2000 στην μεγάλη φωτιά.  Ήμασταν μια εβδομάδα έξω μεγάλη πυρκαγιά, δύσκολοι στενοί αγροτικοί δρόμοι. Το ιδιαίτερο με εμάς είναι ότι, εμείς δεν λειτουργούμε όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία με βάρδιες, δεν έχουμε ωράριο, εμείς μπορεί να είμαστε οι ίδιοι τέσσερις μέρες στην φωτιά, άνθρωποι να έχουν να κοιμηθούν τέσσερις νύχτες, δεν έχουμε βάρδιες ν’ αλλάξουμε, είμαστε συνέχεια εκεί.

Samostoday: Για την πυρκαγιά του 2000 έχουν ακουστεί διάφορα. Εσείς σίγουρα έχετε την εμπειρία 17 χρόνια αργότερα να κρίνετε τι ήταν αυτό που έφταιξε γι’ αυτή την πυρκαγιά.

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Περασμένα ξεχασμένα……Όλα τα παιδιά έχουν συμμετάσχει σε πάρα πολλές φωτιές ή μικρή ή μεγάλη φωτιά, η κάθε φωτιά έχει τη δική της ιδιαιτερότητα, όλες οι φωτιές είναι επικίνδυνες ανάλογα με το σημείο και καιρό. Η τελευταία μας μεγάλη εμπειρία ήταν αυτή που είχαμε στον σκουπιδότοπο ήταν μια κακή εμπειρία και για πυροσβέστες και για εθελοντές. Καλύτερα να σβήνεις δέντρο, παρά την συγκεκριμένη φωτιά, μπορεί να καείς και να μην το καταλάβεις. Καμιά φωτιά όμως δεν είναι εύκολη. Η φωτιά του 2000 ήταν για εμάς μια κακή εμπειρία αλλά και μια πολύ καλή εκπαίδευση, που αν είχαμε σήμερα μια τέτοια φωτιά θα ξέραμε καλύτερα πως να τη χειριστούμε. Έχουν ειπωθεί πολλά για την συγκεκριμένη φωτιά αλλά μέχρι εκεί. Έγινε μια μεγάλη καταστροφή για τη Σάμο, ακόμα πληρώνουμε εκείνες τις αμαρτίες σε πολλές φωτιές γιατί έχει αφήσει κατάλοιπα κάτω, πολύ εύφλεκτη ύλη που με την παραμικρή φωτιά μεταδίδεται.  Η περσινή φωτιά έφυγε με μεγάλη ταχύτητα γιατί από κάτω είχε καύσιμη ύλη από την παλιά φωτιά, από την «ΦΛΟΚΑ» και πάνω και προς τους Μυτιληνιούς.

Samostoday: Ένας εθελοντής πυροσβέστης πρέπει να κάνει δρομολόγια με το πυροσβεστικό αυτοκίνητο για να μαθαίνει τους δρόμους και να έχει πλήρη άποψη για τον χώρο;

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Ναι κάνουμε γιατί αν ο οδηγός δεν γνωρίζει ένα δρόμο θα είναι δύσκολο και επικίνδυνο. Προσπαθούμε να βάζουμε τ’ αυτοκίνητα σε σημείο που το γνωρίζουμε για την ασφάλεια και των ατόμων που είναι μέσα. Πολλές φορές που πάμε κάπου που δεν γνωρίζουμε, οι οδηγοί λένε να πάμε κάποιοι άλλοι πιο μπροστά για να δούμε τι γίνεται. Αλλά τους δικούς μας δρόμους της περιοχής μας τους ξέρουμε όλους, αν πάμε για παράδειγμα στην Καλλιθέα θα δυσκολευτούμε θέλει μεγάλη προσοχή. Γι’ αυτό φωνάζουμε για διαπλατύνσεις στους αγροτικούς δρόμους. Χρειάζεται κάποιες φορές να πάμε σε δύσκολους δρόμους στενούς που δεν θα υπάρχει χώρος αναστροφής, πρέπει να πάει μπροστά κάποιος πάντα με ασύρματο θα δει το δρόμο και θα μας ενημερώσει γιατί πρέπει να έχει ασφάλεια το αυτοκίνητο, δεν είναι μόνο να πάει, αλλά να μπορεί να φύγει κιόλας, γιατί η φωτιά μπορεί να σε κλείσει. Το αυτοκίνητο και το προσωπικό  πρέπει να έχει πάντα τον δρόμο της διαφυγής αυτό πρέπει να είναι εξασφαλισμένο. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει γνώση των δρόμων, βοήθεια από πεζό και γνώστη της περιοχής.

Γι’ αυτό και τα οχήματα που ερχόταν παλιότερα στην Σάμο (τώρα πια δεν χρειάζονται να έρθουν) δεν έκαναν τίποτα πήγαιναν και σε κάποια κεντρικά σημεία και καθόταν γιατί δεν ήξεραν οι άνθρωποι που να πάνε. Το 2000 ήρθαν οχήματα από άλλα μέρη της Ελλάδας και δεν έριξαν ούτε ένα βυτίο νερό, δεν έκαναν ούτε κατάσβεση, ούτε πυρόσβεση, απλά κάθισαν σε ένα σημείο.

Samostoday: Επίσης πολύς λόγος γίνεται για τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Είναι σημαντικό να είναι σταθμευμένα εδώ στο νησί ένα ή δύο αεροπλάνα ή ένα ελικόπτερο;

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Βέβαια είναι πολύ σημαντικό και για το νησί και για την τριγύρω περιοχή εφόσον έχει γίνει η βάση εδώ στην Σάμο για να εξυπηρετεί όλο το Ανατολικό Αιγαίο και προς το Νότο και προς τον Βορρά. Πρώτα απ’ όλα για το ίδιο μας το νησί γιατί έχεις άμεσα την επέμβαση από εναέρια μέσα σε ένα μισάωρο και δεύτερο γιατί είναι πιο κοντά στη Χίο, στην Κω, στη Ρόδο. Εφόσον έγινε η βάση στη Σάμο καλό είναι να παραμείνει.

00Ethelontes04

Samostoday: Εδώ μαζεύεστε κάθε Τετάρτη, μία φορά την εβδομάδα και τα λέτε;

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Κάνουμε την συντήρησή μας, λέμε τις ιστορίες μας, όταν υπάρξει μια φωτιά ερχόμαστε την επόμενη μέρα πλένουμε τα αυτοκίνητα, βγάζουμε μάνικες. Κάθε Τετάρτη, βρέξει χιονίσει ερχόμαστε να κάνουμε την συντήρησή οχημάτων, του χώρου, γιατί αν το αφήσουμε και ο χώρος θα έχει προβλήματα. Πόρτες, παράθυρα όλα θέλουν την περιποίησή τους. Είμαστε διαθέσιμοι, έχουμε αιτήσεις πολλές και θέλουμε κόσμο να πλαισιώσει τις ομάδες μας, ενήλικους.

Samostoday: Υπάρχουν γυναίκες που ενδιαφέρονται για το εθελοντικό κομμάτι της πυρόσβεσης; Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει μια γυναίκα στο εθελοντικό κλιμάκιο Παλαιοκάστρου.

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Κατά διαστήματα έχουν εμφανισθεί αλλά δεν το κράτησαν, δεν το συνέχισαν. Μετά το 2000 είχε πολύ κόσμο και γυναίκες και άντρες αλλά όταν δεν υπάρχει η ανάγκη η μεγάλη, η πίεση, τα συμβάντα τα καθημερινά ο κόσμος ατονεί. Για φέτος ένα συμβάν είχαμε, ο κόσμος χαλαρώνει, αυτό πρέπει ν’ αποφύγουμε. Την χαλάρωση, να κρατάμε μια μέση κατάσταση λειτουργίας του κλιμακίου. Ένα άλλο βασικό είναι ότι αυτή η ομάδα των 10-12 ατόμων έχουν μια άμεση κινητοποίηση της τάξεως του μισάωρου, αυτό ακόμα σχολιάζεται θετικά και από τις υπηρεσίες, την πυροσβεστική.

Η ομάδα είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι στις δουλειές τους, με τα ρούχα της δουλειάς ακόμα μέσα σε μισή ώρα έχουν ειδοποιηθεί, έχουν ντυθεί, έχουν έρθει στο κλιμάκιο και έχουν φύγει για το συμβάν, αυτό είναι κάτι που έχει κάνει εντύπωση σε όλους. Αλλά οι άνθρωποι αυτοί το έχουν ρυθμίσει έτσι με τις δουλειές τους, αλλά το λέμε πάντα ότι θέλουμε έγκυρη ενημέρωση γιατί δεν είμαστε υπηρεσία με τα άρβυλα στα πόδια, ο καθένας είναι στον χώρο του και στις υποχρεώσεις του.

Μετά από το 2000 υπήρχε ένας αναβρασμός από κόσμο σε σημείο να μην μπορεί να ανταποκριθούν τα κλιμάκια, αλλά στο τέλος έμειναν αυτοί που είχαν το μεράκι, που τους άρεσε, το να λες ότι είμαι εθελοντής και να μην συμμετέχεις πουθενά δεν λέει τίποτα. Έχει αποδειχθεί ότι τα 2-3 τελευταία χρόνια έμειναν αυτοί που θέλουν και αυτός που το κάνει με την καρδιά του. Ότι ηλικία και να είναι και με τα όποια προβλήματα υπάρχουν θα μείνει. Και κάποια προβλήματα να έχει μπορεί να μείνει πίσω να συντονίζει τις ομάδες, να στείλει νερά, αυτοί που έχουν μείνει σε όλα τα κλιμάκια της Σάμου είναι αυτοί που το θέλουν πραγματικά, το έχουν αγαπήσει και το κάνουν με ανιδιοτέλεια, δεν κερδίζουν κάτι οικονομικά.

Samostoday: Σίγουρα για την καλοκαιρινή περίοδο και όχι μόνο πρέπει πάντα να προσέχουμε είτε έχει άπνοια είτε είναι λίγο παραπάνω από άπνοια. Οι κακές καιρικές συνθήκες ποιες είναι για να εκδηλωθεί μια φωτιά, τι προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχουν; Είναι η λεγόμενη ξηρασία, είναι τα μποφόρ, είναι συνδυασμός;

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Συνδυασμός είναι όσο περισσότερη θερμοκρασία έχουμε τόσο η καύσιμη ύλη γίνεται πιο ευαίσθητη, αν έχει περισσότερο αέρα την μεταδίδει γρηγορότερα. Όμως όταν έχει ένα αεράκι από 3-4 μποφόρ και πάνω, επειδή και η φωτιά δημιουργεί και το δικό της αέρα, μεταδίδεται πιο εύκολα. Η φωτιά θέλει προσοχή, οι χωματερές είναι επικίνδυνες. Εμείς που γυρίζουμε βλέπουμε ότι μέσα σε ρεματιές ή σε κάποιες στροφές έχει πεταμένα σκουπίδια, τα οποία είναι επικίνδυνα για αναφλέξεις. 

Samostoday: Από τους νέους θέλει κάποιος να πει κάτι;

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Ο λόγος που μπήκα είναι εθελοντικός. Από την πρώτη χρονιά που ήρθα έχω δει ένα θετικό κλίμα, δεν υπάρχουν κόντρες μεταξύ  μας, μπορεί μερικές φορές να έχουμε διαφωνίες, αλλά ποτέ δεν έχουμε κρατήσει κακία ο ένας στον άλλον. Ερχόμαστε και για να κάνουμε δουλειά και για να χαλαρώσουμε από κάτι άλλο. Όπως όλοι μας έτσι κι εγώ, αφήνω πράγματα πίσω, αφήνω φίλους, κοπέλα, παραλία, καφέδες και είμαι εδώ.

Samostoday: Έχεις περάσει κάποια εκπαίδευση, έχεις πάει σε κάποια φωτιά?

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Και σε φωτιά έχω πάει και εκπαίδευση έχω περάσει.

Samostoday: Νομίζεις ότι θα το βαρεθείς κάποια στιγμή η θα το συνεχίσεις;

Εθελ. Κλιμάκιο Σάμου – Βαθέος: Όχι το συνεχίζω και περιμένω και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία να μας κάνει περισσότερες εκπαιδεύσεις.

Αλέξης Κομνηνός

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ