«Έστι μεν ουν Ελλάς και η Μακεδονία» (Επίκαιρο άρθρο του Δημοτικού Συμβούλου Αντώνη Σίμου)

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Μεγάλη δωρεά στο Διαδημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο Σάμου από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Μεγάλη δωρεά στο Διαδημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο Σάμου από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Τη Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου 2024, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με εκπρόσωπο τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Μαυρατζώτη, πραγματοποίησε μια πολύ σημαντική δωρεά προς το Διαδημοτικό Κοινωνικό

Μεγάλη Πέμπτη: Σήμερον κρεμάται επί ξύλου

Μεγάλη Πέμπτη: Σήμερον κρεμάται επί ξύλου

Η Μεγάλη Πέμπτη, τέταρτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν

Όταν ο αρχαίος ιστορικός και γεωγράφος Στράβων (63 π.Χ. – 24 μ.Χ.) έγραφε το περίφημο: «είναι λοιπόν Ελλάδα και η Μακεδονία», οι Σκοπιανοί όπως και οι υπόλοιποι σημερινοί γειτονικοί μας λαοί δεν υπήρχαν στα σύνορά μας. Οι Σλάβοι και οι Βούλγαροι εγκατέλειψαν την αρχική τους κοιτίδα και εγκαταστάθηκαν στα βόρεια σύνορά μας μεταξύ του 5ου και του 6ου αιώνα μ.Χ. και οι Τούρκοι στα ανατολικά μας σύνορα μεταξύ του 11ου και του 14ου αιώνα μ.Χ.

Η εδαφική περιοχή του νεοσύστατου κρατιδίου των Σκοπίων, βόρεια της πατρίδας μας, αποτελούσε κατά την αρχαιότητα το βασίλειο της Παιονίας. Ένεκα τούτου και ο αμερικανός καθηγητής της αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, Στίβεν Μίλλερ, είχε προτείνει το 2009 με επιστολή του στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, την οποία συνυπέγραψε μεγάλος αριθμός πανεπιστημιακών και διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων, την ονομασία «Παιονία», αντί της ονομασίας «Μακεδονία» και των παραγώγων αυτής.

Επίσης, η ευρύτερη περιοχή των Σκοπίων, καθώς και το μεγαλύτερο τμήμα του Κοσσόβου, ήταν γνωστή από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι και την εποχή του Μεσαίωνα με την ονομασία Δαρδανία, όπως χαρακτηριστικά την αναφέρουν σε γραπτά τους κείμενα παγκοσμίως γνωστοί ιστορικοί και γεωγράφοι, όπως ο Κλαύδιος Πτολεμαίος, ο Στράβων, ο Πολύβιος, ο Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος και άλλοι. Για το λόγο αυτό και οι βουλευτές του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος των Σκοπίων – Ένωση για τη Δημοκρατική Ενσωμάτωση (DUI), πρότειναν την ονομασία «Δαρδανία» για το νεοσύστατο κράτος των Σκοπίων και μάλιστα το 2008 ο αρχηγός του κόμματος, Αλί Αχμέτι, κατονόμασε τα Σκόπια ως πρωτεύουσα της Δαρδανίας.

Τέλος, σε ότι αφορά την ονοματολογία του νεοσύστατου κρατιδίου των Σκοπίων, πρέπει να επισημανθεί ότι η ευρύτερη περιοχή που ανήκει σήμερα στα Σκόπια, αλλά και σε τμήματα του Κοσσόβου και της Σερβίας, αποτελούσε από το 1929 έως το 1941 τη νότια επαρχία του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας. Η επαρχία αυτή έφερε την ονομασία Μπανόβινα του Βαρδάρη, στα σερβοκροατικά Βαρντάρσκα Μπανόβινα, από το όνομα του ποταμού Αξιού γνωστού στους βαλκανικούς λαούς ως Βαρδάρη.

Από όλα τα παραπάνω συνεπάγεται ότι το φλέγον ζήτημα της ονοματολογίας των Σκοπίων δέχεται και άλλες λύσεις εκτός του ονόματος «Μακεδονία» και των παραγώγων αυτού, οι οποίες πρέπει να τύχουν της ανάλογης εκμετάλλευσης από την ελληνική διπλωματία και την εξωτερική πολιτική.

Ο επικίνδυνος αλυτρωτισμός και η αδιάλλακτη στάση των Σκοπίων, πάνω στο ζήτημα της ονοματολογίας, πρέπει να αναχαιτισθεί δυναμικά από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, οι οποίες οφείλουν να υπερασπισθούν σθεναρά την αμυντική γραμμή που χάραξε το 1992 ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής: «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ»

Αντώνιος Σίμος

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ