Δημήτρης Βίτσας.«Στόχος μας είναι να μείνουν στο Κέντρο Υποδοχής Σάμου 600 άνθρωποι». Από τη Δευτέρα (08/04) στη Σάμο για μία εβδομάδα

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Μεγάλη δωρεά στο Διαδημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο Σάμου από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Μεγάλη δωρεά στο Διαδημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο Σάμου από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Τη Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου 2024, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με εκπρόσωπο τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Μαυρατζώτη, πραγματοποίησε μια πολύ σημαντική δωρεά προς το Διαδημοτικό Κοινωνικό

Στον απόηχο της προσπάθειας ορισμένων να εκμεταλλευτούν τα όνειρα των προσφύγων και να τους πείσουν ότι μπορούν να περάσουν τα σύνορα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλά για την ανάγκη να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό.

Προαναγγέλλει ότι τη Δευτέρα θα βρεθεί μαζί με επιτελείο στη Σάμο, όπου θα μείνει μία εβδομάδα προκειμένου να επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση του νησιού, με στόχο να μείνουν στο Κέντρο Υποδοχής περίπου 600 άτομα μέχρι τα τέλη Μαΐου. Και προειδοποιεί τη Ν.Δ. ότι θα βρει μπροστά της την ψηφοθηρική επένδυσή της στην ξενοφοβία και στον εθνικισμό.

• Τρία χρόνια μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, πρόσφυγες και μετανάστες οργανώνονται ξανά σε μια προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα για να έχουν ευκαιρίες εργασίας και καλύτερες συνθήκες. Μέχρι πότε μπορεί να αναβάλλει η Ε.Ε. τη συγκρότηση μιας αποτελεσματικής πολιτικής στο προσφυγικό;

Αποτελεί αποτυχία της Ευρώπης το γεγονός ότι δεν έχει διαμορφώσει ενιαία πολιτική ασύλου και δεν έχει προχωρήσει στην αναγκαία αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου. Θα έλεγα επίσης ότι είναι αποτυχία της Ευρώπης το γεγονός ότι δεν έχει διαμορφώσει ευέλικτη, λογική και ανθρώπινη νομοθεσία για τη μετανάστευση, με αποτέλεσμα να πνίγονται άνθρωποι στη Μεσόγειο.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι, ιδιαίτερα τα δέκα τελευταία χρόνια της κρίσης, διευρύνθηκαν πολύ οι ανισότητες μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, όπως και το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών.

Οι πλούσιες χώρες δεν έγιναν πλούσιες επειδή δουλεύουν περισσότερο και καλύτερα, αλλά επειδή εκμεταλλεύτηκαν άλλες χώρες. Για να καλύψουν αυτή την πραγματικότητα, επιχειρούν να πουν ότι δεν φταίει το υπερκέρδος, αλλά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Όμως η Δύση έκανε τον πόλεμο στη Συρία. Αντί να δημιουργήσουμε μια πολιτική που θα δώσει δισεκατομμύρια για να αναπτυχθούν οι φτωχές χώρες, δίνουμε χρήματα δήθεν για να περιφρουρούμε τα σύνορα. Αυτές οι πολιτικές δεν δίνουν λύση, κινδυνεύουν να μας γυρίσουν στην περίοδο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

• Η Κοινή Δήλωση Ευρώπης – Τουρκίας είχε χαρακτήρα προσωρινό. Ωστόσο, τρία χρόνια μετά, εξακολουθεί να αποτελεί την κεντρική απάντηση της Ε.Ε. στο προσφυγικό. Μήπως, τελικά, αποτελεί βολική λύση για ορισμένους που θα ήθελαν να κρατήσουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, έξω από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Η κοινή δήλωση Ευρώπης – Τουρκίας συνέβαλε να μειωθούν οι ροές. Είναι όμως αλήθεια πως κάποιους τους βολεύει. Πρόσφατα γινόταν διαπραγμάτευση για μία ολόκληρη εβδομάδα για το ποιος θα δεχτεί τους 49 πρόσφυγες που βρίσκονταν στη θάλασσα, τη στιγμή που η Ελλάδα δέχεται πολλαπλάσιο αριθμό σε μία ημέρα. Η Κοινή Δήλωση πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης κοινής πολιτικής ασύλου.

Είναι δυνατόν να είναι η Ελλάδα τρίτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό αιτημάτων ασύλου, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό και ΑΕΠ; Είναι δυνατό να έχει η Ελλάδα έξι Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, συνολικής δυναμικής 8 χιλιάδων ανθρώπων, ενώ η Ιταλία έχει μόνο τέσσερα;

Είναι δυνατό το Κέντρο Υποδοχής στη Λαμπεντούζα να έχει χωρητικότητα μόνο 96 ανθρώπων; Μετά τις ευρωεκλογές πρέπει να γίνει συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πολιτικής των χοτ σποτ, τα οποία δημιουργούνται τώρα και στην Ισπανία ή σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στη Γερμανία δίπλα στα αεροδρόμια.

Στην Κω και τη Λέρο, στα Κέντρα Υποδοχής, ο αριθμός των ανθρώπων δεν υπερβαίνει τη δυναμική τους, ωστόσο στη Σάμο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

• Η αποσυμφόρηση της Σάμου εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο. Τι ορίζοντα έχετε;

Τη Δευτέρα πηγαίνω για μία εβδομάδα στη Σάμο με ομάδα αξιωματικών της αστυνομίας, του λιμενικού, αξιωματούχων της υπηρεσίας Ασύλου και γιατρούς. Σκοπός είναι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες της αποσυμφόρησης και παράλληλα να προχωρήσει η ενοικίαση του χώρου όπου θα δημιουργηθεί το νέο ΚΥΤ, ώστε να αρχίσει να κατασκευάζεται.

Στόχος μας είναι να μεταφερθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ευάλωτοι, ώστε στο τέλος Μαΐου, στις δημοτικές εκλογές, να φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης 500-600 άνθρωποι. Αυτούς θα τους μεταφέρουμε από το σημερινό ΚΥΤ στο Βαθύ, το οποίο θα κλείσει, στο νέο ΚΥΤ που δημιουργούμε, το οποίο έχει χωρητικότητα 1.200 ατόμων.

• Εκφράζονται φόβοι ότι θα βρεθούν στον δρόμο αρκετοί από τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, οι οποίοι καλούνται σταδιακά να φύγουν από τις δομές φιλοξενίας, αφού συμπληρώσουν έξι μήνες. Θα είναι έτοιμα τα ενταξιακά προγράμματα τον Ιούνιο, όταν θα κληθούν να φύγουν από τις δομές αρκετοί;

Κανείς δεν θα μείνει στον δρόμο, το λέω κατηγορηματικά. Είναι αλήθεια ότι κάποια στιγμή τελειώνει η διαμονή σε δομές φιλοξενίας. Για μας έχει όμως μεγάλη σημασία ο ίδιος ο άνθρωπος. Οι πρώτοι 200, των οποίων η απομάκρυνση από τις δομές ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, παίρνουν χρηματική ενίσχυση τριών μηνών για να βοηθηθούν στην εύρεση στέγης και στη διαβίωση μέχρι να ενταχθούν κατά προτεραιότητα στα προγράμματα ένταξης.

Εχουμε στόχο να ενταχθούν στην Ελλάδα 20.000 άτομα τα επόμενα δύο χρόνια, 5.000 ανά εξάμηνο, κατά το οποίο θα μαθαίνουν ελληνικά και δεξιότητες και θα γίνεται προσπάθεια απορρόφησης στην αγορά εργασίας, ιδίως στον τουριστικό τομέα και στην αγροτική οικονομία.

Οι υπόλοιποι θα πρέπει να ενταχθούν στο προνοιακό σύστημα που ισχύει για τους Ελληνες, ενώ κάνουμε προσπάθεια να μεταφερθούν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η συμφωνία με την Πορτογαλία δείχνει τον δρόμο και συζητάμε και με την Ισπανία. Δημιουργούμε επίσης ένα καινούργιο πρόγραμμα δημιουργίας σταθερών δομών φιλοξενίας σε κτίρια σε μεγάλες πόλεις.

Σήμερα θα είναι για πρόσφυγες, αύριο ίσως θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ και με τη βοήθεια του Νίκου Μπελαβίλα, ανακατασκευάζουμε τρία κτίρια στην Αθήνα, συνολικής δυναμικής 500 ανθρώπων.

• Οι ξενοφοβικές αντιδράσεις στη Σάμο και στα Βίλλια είχαν την υποστήριξη υποψηφίων δημάρχων της αντιπολίτευσης. Πιστεύετε ότι ορισμένοι επενδύουν στην ξενοφοβία για ψηφοθηρικούς λόγους;

Είναι σαφές ότι υπάρχει σχέδιο από ξενοφοβικούς, ρατσιστές και φασίστες, στο οποίο παρασύρονται και άλλοι, όχι πάντα με αγαθότητα. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει κόσμος που είναι σοβαρός, λογικός, οργανωμένος.

Από την πλευρά των δυνάμεων της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης, αναπτύσσεται μια ρητορική που επενδύει στην ψήφο των ξενοφοβικών, ενώ παράγει περισσότερα φέικ νιουζ από όσα μπορεί να καταναλώσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Εχει να κάνει και με το ήθος, μιλάμε για τις ζωές ανθρώπων, όχι για ψήφους.

Στο κάτω κάτω, πολιτική είναι η διαχείριση της πραγματικότητας, δεν είναι ένας συνεχής λόγος και αντίλογος που μοιάζει με στημένο ποδοσφαιρικό αγώνα. Αλλά και στο επίπεδο των προτάσεών της Ν.Δ., δεν υπάρχει διαφορά από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που η ίδια χαρακτηρίζει ακροδεξιές. Αυτό όμως θα το πληρώσουν.

Όποιος έχει αφομοιώσει τη ρητορική των μακεδονομάχων ή την ξενοφοβική ρητορική δεν θα την αποβάλει από τη μια μέρα στην άλλη. Ακόμα και να κερδίσουν τις εκλογές, θα το βρουν μπροστά τους, όπως το βρήκε μπροστά του στη Βέροια ο κύριος Μητσοτάκης από τους χρυσαυγίτες που διέκοψαν την ομιλία του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ήδη δέσμιος αυτής της πολιτικής, εξ ου και δεν τολμά να πει τι θα κάνει για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εάν εκλεγεί. Ομως η συμφωνία αρχίζει να αποδίδει σε οικονομικό επίπεδο, σε επίπεδο ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, και στη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Στο τέλος, ο κόσμος θα τους κυνηγάει αυτούς τους δήθεν μακεδονομάχους.

• Η Ν.Δ. βάζει διακύβευμα των ευρωεκλογών την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή. Για σας ποιο είναι το διακύβευμα;

Η θέση της Ν.Δ. είναι ενταγμένη σε μια ψηφοθηρική αντίληψη της πολιτικής. Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης έχει τη λογική ότι η χώρα τούς ανήκει και ότι αυτό που έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι παρά φύση. Νομίζω θα αποδειχτεί ότι δεν είναι. Ή θα συζητήσει σοβαρά και προγραμματικά, όπως κάνουμε εμείς, ή μιλάει στον αέρα.

Εφτασε στο σημείο να μας κατηγορεί για άρθρο που ψήφισε και η ίδια σχετικά με τις άδειες παραμονής.Το μήνυμα αυτών των ευρωεκλογών αφορά πρώτα και κύρια την Ευρώπη, τον σημαντικό ρόλο που έχει σήμερα η Ελλάδα σ’ αυτήν και τα ζητήματα δημοκρατίας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

Το ερώτημα σ’ αυτές τις εκλογές δεν είναι πού θα πάει η Ευρώπη, αλλά αν θα υπάρχει Ευρώπη. Είτε το καταλαβαίνει είτε όχι, η ψήφος οδηγεί σε μία από τις δύο κατευθύνσεις.

• Διατυπώνονται επιφυλάξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το λεγόμενο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, με βασικό επιχείρημα ότι πρόκειται για έναν χώρο που στο παρελθόν έχει διατυπώσει έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και αντιστρόφως.

Στις πολύ μεγάλες συγκρούσεις που συμβαίνουν στην Ευρώπη, υπάρχει το νέο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η προσπάθεια της σοσιαλδημοκρατίας να αλλάξει πρόσωπο, να έρθει πιο κοντά στη ριζοσπαστική Αριστερά. Αυτό θέλουμε να το ενισχύσουμε.

Δεν συμβαίνει στην Ελλάδα με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., που είναι σαφώς προσδεδεμένο στην κυβερνητική συμμαχία του με τη Ν.Δ. και στην προσπάθειά του να δικαιώσει τις λανθασμένες του επιλογές, οι οποίες το οδήγησαν στην εκλογική κατάρρευση.

Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και την Ελλάδα υπάρχουν δύο πολιτικά και κοινωνικά πλαίσια τα οποία συγκρούονται – η πρόοδος και η οπισθοδρόμηση. Οι πόλοι διαμορφώνονται στην κοινωνία και χρειάζονται πολιτική εκπροσώπηση. Αυτό προσπαθούμε να οικοδομήσουμε.

Το ερώτημα αν είναι σταθερές αυτές οι συμμαχίες για πάντα, έχει απαντηθεί ιστορικά. Σήμερα, όμως, άλλο είναι το βασικό χαρακτηριστικό της μάχης. Είναι μάχη για πρόοδο, για προστασία εργασιακών δικαιωμάτων και δίκαιη κατανομή προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη. Μάχη απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό που λέει ότι πρώτα θα υπάρξει ανάπτυξη και μετά θα δοθεί ένα κομμάτι στους φτωχότερους.

Αυτές οι δύο λογικές συγκρούονται και διεθνώς. Δεν μπορεί να υπάρχουν κράτη που κερδίζουν συνεχώς και άλλα που χάνουν. Θα αντιδράσουν. Το θέμα είναι προς ποια κατεύθυνση: στην κατεύθυνση που αντέδρασε η Ιταλία ή στην κατεύθυνση που αντέδρασε η Ελλάδα;

Πηγή: www.efsyn.gr

BlueRoots1

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ