Ανώτερη αξιωματούχος της Υ.Α. καλεί σε δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα νησιά του Αιγαίου

Δωρεά του Ροταριανού Ομίλου Σάμου στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σάμου

Η Βοηθός Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Kelly T. Clements, στο τέλος της τετραήμερης επίσκεψής της στην Ελλάδα, κάλεσε για ενισχυμένα μέτρα που θα μειώσουν τον υπερσυνωστισμό και θα βελτιώσουν την κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, όπου επικρατούν εντάσεις.

Η κα Clements έκανε έκκληση για βελτιώσεις, βλέποντας τις σκληρές συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) της Μόριας στη Λέσβο, όπου φιλοξενούνται περίπου 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τρεις φορές περισσότεροι από τη χωρητικότητά του. Οι αφίξεις στα νησιά μέσω θαλάσσης συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, ιδίως στη Λέσβο, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω το πρόβλημα.

Αν και οι θαλάσσιες αφίξεις έχουν μειωθεί σημαντικά μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της περιόδου 2015-2016 όταν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι κατέφτασαν στα νησιά, φέτος 13.100 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), 15.000 άνθρωποι διαμένουν αυτή τη στιγμή στα νησιά.

Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να ανταπεξέλθει στις αφίξεις αυτές με ελλιπείς και ανεπαρκείς πόρους. Στους νεοαφιχθέντες περιλαμβάνονται άνθρωποι με ιδιαίτερες ανάγκες και πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά και προέρχονται κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίση υποδοχής, όχι προσφυγική κρίση. Για να ανταπεξέλθει η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει την ανταπόκρισή της αυξάνοντας τις θέσεις στέγασης, βάζοντας τέλος στον υπερσυνωστισμό, ενισχύοντας την παροχή υπηρεσιών και βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης», λέει η κα Clements, ενώ τονίζει εκ νέου τη στήριξη που παρέχει η Υ.Α. στις προσπάθειες των αρχών να βελτιωθεί το επίπεδο παροχής προστασίας στη Λέσβο και αλλού. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για αλληλεγγύη και επιμερισμό της ευθύνης.

Οι νεοαφιχθέντες περιορίζονται στα νησιά [λόγω του γεωγραφικού περιορισμού], όπου μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν ακόμα και μήνες ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν κατά την εξέταση του αιτήματος ασύλου τους. Ο ρυθμός των μεταφορών προς την ηπειρωτική Ελλάδα επηρεάζεται επίσης από την τωρινή έλλειψη θέσεων στέγασης εκεί. Καθώς οι αφίξεις συνεχίζονται, εκτιμάται ότι 2.700 άνθρωποι περιμένουν να μεταφερθούν, παρ’ ότι έχει αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός για αυτούς.

Η κυβέρνηση, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεκτείνει ή ανοίγει ξανά παλιούς χώρους φιλοξενίας ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Η Βοηθός Ύπατη Αρμοστής Kelly Clements επισκέφθηκε τον ανοιχτό χώρο φιλοξενίας στο Σχιστό. Στην Αθήνα, συνάντησε επίσης μια οικογένεια που μένει σε διαμέρισμα που παρέχεται από την Υ.Α. στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA με χρηματοδότηση της Ε.Ε. Τη διαχείριση του προγράμματος αυτού, που παρέχει θέσεις στέγασης για 25.000 ανθρώπους, πρόκειται να αναλάβουν οι εθνικές αρχές στα τέλη του επόμενου έτους.

Στη Λέσβο, η κα Clements συμμετείχε σε νυχτερινή περιπολία της ελληνικής ακτοφυλακής στις βόρειες ακτές της Λέσβου, επισκέφθηκε τον χώρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ και συναντήθηκε με τοπικούς αξιωματούχους.

Η Βοηθός Ύπατη Αρμοστής συμμετείχε επίσης σε συζητήσεις με ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του Υφυπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη. Βρέθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και τη δράση της Υ.Α. στην παρούσα μεταβατική φάση μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

00VKDMarket1

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Σύλληψη αλλοδαπού στον αερολιμένα της Σάμου, για αδικήματα της ποινικής νομοθεσίας

Σύλληψη δύο (2) αλλοδαπών στον αερολιμένα της Σάμου, για αδικήματα της ποινικής νομοθεσίας

Συνελήφθησαν την Τετάρτη (21/10) στον αερολιμένα της Σάμου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πυθαγορείου, δύο (2) αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις

Περισσότερα »