8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Με λαμπρότητα η Νέα Τρίτη στο Καρλόβασι

Με λαμπρότητα η Νέα Τρίτη στο Καρλόβασι

Τήν Τρίτη τοῦ Πάσχα (ἢ Νέα Τρίτη) 7 Μαΐου ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Ἱερούργησε στήν αἲθουσα τοῦ πνευματικοῦ κέντρου τοῦ Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Κοιμήσεως τῆς

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Πλακιωτάκης στον εορτασμό της Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Πλακιωτάκης στον εορτασμό της Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821

Ο εορτασμός της επετείου Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821από τον Μητροπολίτη Σάμου Κύριλλο και τον αρχηγό της Σαμιακής Επανάστασης Λυκούργο Λογοθέτη

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19. Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Πολλές έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την καταπολέμηση αυτών των ανισοτήτων. Το Κοινοβούλιο θα τιμήσει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας κατά τη σύνοδο της ολομέλειας, στις 8 Μαρτίου. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν θα κάνει επίσης την εμφάνισή της μέσω βιντεομηνύματος.

Οι γυναίκες στον αγώνα κατά του COVID-19

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης σχετικά με τον αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19, η επιτροπή για τα δικαιώματα των γυναικών και ισότητας των φύλων (FEMM) τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021 διοργανώνει διακοινοβουλευτική συνεδρίαση με θέμα “Είμαστε δυνατές: Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του COVID-19”. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου, υπό την αιγίδα της επικεφαλής της επιτροπής FEMM, Έβελιν Ρέγκνερ. Την εκδήλωση θα εγκαινιάσουν ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν.

Μεταξύ των συμμετεχόντων θα παρευρεθούν η Επίτροπος της ΕΕ για την ισότητα των φύλων, Έλενα Ντάλι και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τις “Γυναίκες στην πρώτη γραμμή και διδάγματα από τη διαχείριση της κρίσης”, γυναίκες πολιτικοί αρχηγοί, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εμπειρογνώμονες σε θέματα ιστότητας των φύλων θα ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και προσωπικές εμπειρίες χειραφέτησης γυναικών εν μέσω κρίσεων με ευρωβουλευτές και εθνικούς βουλευτές.

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η ιστορική διαδρομή

Η ιστορική διαδρομή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας δεν ξεκινά με την υιοθέτησή από τον ΟΗΕ το 1977.  Πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το περιστατικό αυτό αμφισβητείται σήμερα από μερίδα αμερικανών ιστορικών και χαρακτηρίζεται μύθος. Με αφετηρία τις ΗΠΑ, ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο, κατά την διάρκεια δευτέρου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (2η Διεθνής), που έγινε στην Κοπεγχάγη (26-27 Αυγούστου 1910).

Οι 100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, που θα περιλάμβανε και το εκλογικό δικαίωμα, που ήταν τότε το καθολικό ζητούμενο για τις γυναίκες όλου του κόσμου. Στις 19 Μαρτίου 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Δανία. Κοινός τόπος και στις τέσσερις χώρες ήταν η ψήφος στις γυναίκες και η ανάδειξη των γυναικών σε δημόσια αξιώματα.

Οι αμερικανίδες συνέχιζαν να γιορτάζουν την δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Το 1914, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στην Γερμανία στις 8 Μαρτίου – είτε επειδή ήταν Κυριακή είτε σε ανάμνηση της απεργίας του 1857 στην Νέα Υόρκη- και έκτοτε καθιερώθηκε η ημερομηνία αυτή για τον εορτασμό και υιοθετήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα από τον ΟΗΕ.

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Αργία μόνο για τις γυναίκες καθιερώθηκε στην Κίνα μετά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό και διεκδικητικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας και αγάπης των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποίας από το 1977 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Πηγή: sansimera.gr και europarl.europa

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ