Υλικό για την Ναυμαχία της Σάμου για την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Κοινωνικές δράσεις της ΣΑΕΚ (Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Σάμου)

Κοινωνικές δράσεις της ΣΑΕΚ (Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Σάμου)

Άλλη μια κοινωνική δράση της ΣΑΕΚ – Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης  Σάμου (πρώην ΙΕΚ) συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα όπου σπουδαστές και καθηγητές του τμήματος Τεχνικός

Υλικό για την Ναυμαχία της Σάμου για την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Με αφορμή την συμπλήρωση φέτος 200 χρόνων από τη  Ναυμαχία της Σάμου (1824), μια ιστορική επέτειο μεγάλης σημασίας, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, επιθυμώντας να συνδράμει στο εκπαιδευτικό έργο των σχολικών μας μονάδων, προετοίμασε υλικό που αφορά τη Ναυμαχία της Σάμου αλλά και το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο της επαναστάσεως του 1821.

Το υλικό που βρίσκεται σε usb stick (ένα για κάθε σχολική μονάδα) περιλαμβάνει τα εξής:

Το ιστορικό πλαίσιο της Ναυμαχίας της  Μυκάλης (Τα πρόσωπα της ναυμαχίας, το χρονικό της Ναυμαχίας, τα τοπόσημα, η σημασία της Ναυμαχίας, τα πλοία της Ναυμαχίας και ο ναυτικός κώδικας επικοινωνίας).

Βιογραφία του ηγέτη της Σαμιακής Επανάστασης Γεώργιου Λογοθέτη Λυκούργου (Kείμενο Χρίστου Λάνδρου).

Το χρονολόγιο της Σαμιακής Επανάστασης του `21 (Χρ. Λάνδρος)

Βίντεο για την Ναυμαχία της Σάμου.

Το usb stick οι Διευθύντριες/Διευθυντές και οι Προϊστάμενες/οι μπορούν να παραλάβουν από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου (Δημαρχείο), στο γραφείο Δημάρχου. Σχετική επιστολή έχει ήδη αποσταλεί στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου προκειμένου να ενημερώσουν σχετικά τις σχολικές μονάδες.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ανατολικής Σάμου με επιστολή του προς τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εστάλη στις 29 Ιανουαρίου 2024 και προκειμένου το μήνυμα της τοπικής μας εθνικής εορτής να μετουσιωθεί σε μια σύγχρονη θέαση του σημαντικού ιστορικού γεγονότος προσκάλεσε τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων να συμμετέχουν σε δράση με τίτλο :

«Τι είναι η ελευθερία για μένα».

Ειδικότερα καλούνται:

1) Οι μαθήτριες και μαθητές  των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄ των δημοτικών σχολείων της Σάμου να αποτυπώσουν ζωγραφικά ή με ομαδικά κολλάζ το πώς αντιλαμβάνονται την ελευθερία μέσα από εικόνες και θεματικές που εκείνες και εκείνοι θα επιλέξουν.

2) Οι  μαθήτριες και μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων να αποτυπώσουν την έννοια της ελευθερίας φωτογραφικά.

Η συγκέντρωση των ως άνω συμμετοχών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα παραδοθεί στον Δήμο Ανατολικής Σάμου και θα εκτεθεί σε εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν στο νησί μας στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου δήλωσε σχετικά:

«Το υλικό αυτό ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό για την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και τη διδασκαλία ιστορικών γεγονότων ιδιαίτερα σημαντικών για τον τόπο μας αφού διαδραμάτισαν μείζονα ρόλο στην πορεία της Σάμου προς την ελευθερία. Επίσης, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό το υλικό να είναι στην κατοχή της κάθε σχολικής μονάδας και να τίθεται στη διάθεση των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να το αξιοποιήσουν με τον τρόπο που εκείνες και εκείνοι θα κρίνουν καταλληλότερο για τις/τους μαθήτριες/ μαθητές τους σε κάθε σχολική χρονιά.

Η ιστορική μνήμη ειδικά όταν πρόκειται για επετειακά γεγονότα της εμβέλειας που έχει η φετινή συμπλήρωση 200 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σάμου θα πρέπει να ενισχύεται μέσα από το σχολείο έτσι ώστε οι μαθήτριες και οι μαθητές μας να γνωρίζουν τόσο τα ίδια τα ιστορικά γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τους όσο και την συμβολή τους στην πορεία του τόπου μας προς την ελευθερία. Στην ίδια λογική είναι και η δράση που αφορά τα έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας και κολάζ με τα οποία θα συμμετέχουν τα σχολεία μας σε έκθεση με θέμα την ελευθερία και πώς την αντιλαμβάνονται οι μαθήτριες και μαθητές μας.

Η συμμετοχή των μαθητριών και μαθητών θεωρούμε ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό κρίκο τόσο για την ενημέρωσή τους γύρω από μια πολύ σημαντική ιστορική στιγμή του τόπου μας όσο και για την διασύνδεση του αγώνα των Σαμίων με το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας και πώς αυτό γίνεται αντιληπτό σήμερα.

Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τον Δήμο Δυτικής Σάμου για την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων και την υλοποίηση δράσεων θα  αποστείλει το υλικό και στον Δήμο Δυτικής Σάμου για την διανομή του στις σχολικές μονάδες της χωρικής του ευθύνης με διαδικασία που θα γνωστοποιηθεί από τον Δήμο Δυτικής Σάμου ».

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ