Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου & Ικαρίας (Σ.Υ.ΠΕ.Σ.Ι): Καμία περικοπή στο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας-Αυξήσεις και ένταξη όλων των δικαιούχων

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Πλακιωτάκης στον εορτασμό της Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Πλακιωτάκης στον εορτασμό της Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821

Ο εορτασμός της επετείου Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821από τον Μητροπολίτη Σάμου Κύριλλο και τον αρχηγό της Σαμιακής Επανάστασης Λυκούργο Λογοθέτη

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Για το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) οι πολίτες του Βορείου Αιγαίου λένε τη γνώμη τους στο postare.gr

Η εξέλιξη του ζητήματος του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας αναδεικνύει την διαχρονική συνέχιση της πολιτικής των περικοπών σε μισθούς και δικαιώματα, που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Στο πόρισμα της ‘’δήθεν ανεξάρτητης’’ Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών ο προσδιορισμός του επιδόματος της ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας ευθυγραμμίζεται στα μνημονιακά δημοσιονομικά δεδομένα και στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, με αποτέλεσμα να προτείνονται μειώσεις και αποκλεισμοί πολλών ειδικοτήτων εργαζομένων από τους δικαιούμενους στα πλαίσια των γενικότερων περικοπών.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η προτεινόμενη ρύθμιση δεν μας βρίσκει σύμφωνους σε καμία περίπτωση. Οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούμε καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο. Δεν θα δεχτούμε μειώσεις στους μισθούς μας.

Δεν θα δεχτούμε να παρουσιάζεται το πόρισμα της Επιτροπής ως επιστημονικό την ώρα που τα μέλη της προσπάθησαν με κάθε τρόπο να χωρέσουν τους εργαζόμενους που θα παίρνουν το ανθυγιεινό επίδομα στα συγκεκριμένα δημοσιονομικά δεδομένα των 175 εκ. ευρώ, δηλαδή της δοσμένης δαπάνης του 2015.

Δεν θα δεχτούμε να παρουσιάζεται το πόρισμα της Επιτροπής ως επιστημονικό όταν οι  ίδιοι ομολογούν πως δεν βασίζεται σε Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου, σε επιδημιολογικές μελέτες, σε δεδομένα για  εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες.

Η βαθμολογία, που έβαλαν στις διάφορες ειδικότητες εργαζομένων τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και όσων εργάζονται σε ΝΠΙΔ και πληρώνονται με το λεγόμενο «ενιαίο» μισθολόγιο (ν.4354/2015), είναι προσαρμοσμένη στο να αφήνει «ουδέτερο» δημοσιονομικό αποτύπωμα. Αυτός είναι και  ο λόγος που βάζουν χαμηλή βαθμολογία σε 15.000 εργαζόμενους και τους πετάνε έξω από τους δικαιούχους του ανθυγιεινού.

Γι’ αυτό στο πόρισμα εμπεριέχονται τραγικά δεδομένα, όπως:

βγάζουν εκτός των δικαιούχων, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα κτηρίων,

έχουν μειωμένη βαθμολογία και επομένως μειώνεται το προβλεπόμενο ανθυγιεινό επίδομα στις χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες, στις καθαρίστριες στα νοσοκομεία, στους εργάτες πρασίνου και σε άλλες ειδικότητες.

έχουν διαφορετική βαθμολογία και επομένως διαφορετική «αντιμετώπιση» οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των εσωτερικών χώρων σε διάφορους φορείς πχ των Δήμων, των Υπουργείων και των Περιφερειών,

βγάζουν εκτός ανθυγιεινού, εργαζόμενους συγκεκριμένων ειδικοτήτων μόνο κάποιων φορέων ενώ κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, με τις ίδιες συνθήκες σε όλους τους φορείς,

βάζουν χαμηλή βαθμολογία και βγάζουν εκτός ανθυγιεινού απολυμαντές, κ.α.

δεν μοριοδοτεί την ανθυγιεινότητα συγκεκριμένων χώρων, όπως ΧΥΤΑ, ΣΜΑ, εργαστήρια κλπ,

δεν λαμβάνει υπόψη του τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες έχουν ενταχθεί χιλιάδες εργαζόμενοι στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος,

συνεχίζει να αντιμετωπίζει με διαφορετικά μέτρα και σταθμά τους εργαζόμενους στο δημόσιο με ελαστικές σχέσεις εργασίας, αφήνοντάς τους εκτός των δικαιούχων,

παραμένουν εκτός ανθυγιεινού εργαζόμενοι που οι ειδικότητές τους είναι ενταγμένες στα ΒΑΕ.

Συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες όλης της χώρας το πόρισμά:

Δεν συμπεριλαμβάνει στον Πίνακα Βαθμολόγησης πολλές ειδικότητες που σχετίζονται με την αναγκαιότητα επιτόπιας εκτέλεσης εργασιών εποπτείας και συντήρησης του οδικού δικτύου.

Δεν συμπεριλαμβάνει στον Πίνακα Βαθμολόγησης ειδικότητες που σχετίζονται με τις εργασίες που είναι αναγκαίες για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων συντήρησης και διαχείρισης των Πάρκων και των Αλσών. (κηπουροί, εργάτες κήπου, εργάτες καθαριότητας πρασίνου κ.α)

Απουσιάζουν παντελώς από τον Πίνακα βαθμολόγησης των Περιφερειών οι εργαζόμενοι στην Πολιτική Προστασία και στα κλιμάκια καταγραφής ζημιών, φυσικών καταστροφών που συγκροτούνται για να αντιμετωπίσουν ανάλογα συμβάντα.

Βαθμολογεί τους εργαζόμενους στη Δακοκτονία στην Περιφέρεια (εργάτες Δακοκτονίας, Γεωπόνους και τεχνολόγους Γεωπονίας) μόλις με 28 πόντους αφήνοντας τους εκτός του επιδόματος, ενώ την ίδια στιγμή βαθμολογεί τους ‘’εργάτες ψεκαστές’’ στους Δήμους με 44 πόντους εντάσσοντας τους.

Βαθμολογεί τους Κοινωνικούς Λειτουργούς , τους Κοινωνιολόγους και τους ‘’Κοινωνικούς Συμβούλους’’ γενικότερα πολύ χαμηλά χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι αποτελούν την ‘’εμπροσθοφυλακή’’  σε υπηρεσίες με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες , προνοιακά ιδρύματα με αποτέλεσμα αυτές οι ειδικότητες να μην εντάσσονται στο επίδομα.

Βαθμολογεί τους Ελεγκτές των Δημόσιων ΚΤΕΟ μόλις με 34 πόντους, παρά το γεγονός ότι όλες οι ειδικότητες εργάζονται κάτω από την Ράμπα με αυτοκίνητα που έχουν τη μηχανή τους σε λειτουργία και σε γενικότερες συνθήκες που συνεπάγονται κινδύνους για την υγεία τους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε αντίστοιχες ειδικότητες των Δήμων οι βαθμολογίες είναι πολύ διαφορετικές. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Τεχνικοί οχημάτων 48 βαθμοί, τεχνίτες αυτοκινήτων 52 βαθμοί, μηχανικοί αυτοκινήτων 52 βαθμοί.

Λόγω ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Οργανισμοί των Περιφερειών αναφέρονται σε κλάδους και όχι σε ειδικότητες με αποτέλεσμα να μη γίνεται διάκριση μεταξύ των ειδικοτήτων των Κτηνιάτρων, των Γεωπόνων, την Ιχθυολόγων και των Δασολόγων αλλά να τους αποτυπώνει συνολικά ως Γεωτεχνικούς. Ταυτόχρονα στον πίνακα με τις βαθμολογίες βλέπουμε ίδιες ειδικότητες με άλλες διατυπώσεις και διαφορετικές βαθμολογίες. Για παράδειγμα ενώ οι Κτηνίατροι έχουν ορθώς 67 πόντους συνολική βαθμολογία, οι ειδικότητες Γεωτεχνικοί Κτηνιατρικής και Γεωτεχνικοί Γεωργίας Κτηνοτροφίας βαθμολογούνται με 23 πόντους.

Ίδια ακριβώς συμβαίνουν και για τις συνολικές θέσεις του κλάδου Επαγγελμάτων υγείας, όπως αυτός αναφέρεται σε πολλούς Οργανισμούς Περιφερειών, χωρίς να αποτυπώνονται διακριτά οι ειδικότητες των Εποπτών Δημόσιας Υγείας, των Επισκεπτών/τριών Υγείας, των Κοινωνικών Λειτουργών, των Νοσηλευτών κ.τ.λ.

Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να ‘’ξεμπερδέψει’’ με τις απαιτήσεις των εργαζομένων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας τους προσθέτοντας κάποιες ειδικότητες στη ρύθμιση για το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, την ίδια ώρα που απ’ εντάσσει πολλές από το δικαίωμα αυτό και αρκετές άλλες τις αφήνει εκτός Β.Α.Ε.

Δεν μπορεί να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες των κυβερνώντων των τελευταίων ετών για τις ελλείψεις σε Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου, για την ανύπαρκτη καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών, για τα εργατικά ατυχήματα που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, για τα ελλειπή Μέτρα Ατομικής Προστασίας και για την έλλειψη Τεχνικών Ασφαλείας και Ιατρών Εργασίας σε πολλούς εργασιακούς χώρους συμπεριλαμβανομένου και τις Περιφέρειες της χώρας.

Εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:

Καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο.

Καμία υποβάθμιση σε κατηγορία. Κανένας εργαζόμενος να μην απενταχθεί. Καμία μείωση μισθού σε εργαζομένους.

Να ενταχθούν στους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς καμία διάκριση, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους.

Να ενταχθούν στους Πίνακες Βαθμολόγησης και να γίνουν δικαιούχοι του επιδόματος όλες οι ειδικότητες των εργαζομένων στις Περιφέρειες που δεν έχουν συμπεριληφθεί ή έχουν βαθμολογηθεί χαμηλά.

Επανεξέταση των συνθηκών και των χώρων ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας λαμβάνοντας υπ’ όψιν Μελέτες επιδημιολογικές και Επαγγελματικών Κινδύνων, δεδομένα εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, καθώς και τα υπομνήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Αύξηση των χορηγούμενων επιδομάτων. Δεν δεχόμαστε οι μισθοί και οι συντάξεις μας να υπολογίζονται ως μη λειτουργικά έξοδα στην λεγόμενη ‘’αντοχή’’ των δημοσιονομικών δεδομένων της οικονομίας, ενώ η οικονομία να ‘’αντέχει’’ τα υπέρογκα κέρδη και τα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων.

Άμεσες προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας στις Περιφέρειες με μόνιμη σχέση εργασίας και ταυτόχρονη κατάργηση του Ν.3850/2010 του οποίου οι απαρχαιωμένες διατάξεις αποτρέπουν την πρόσληψη τους.

Να γίνουν Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου για κάθε θέση και χώρο εργασίας.

Να χορηγούνται σε όλους τους εργαζόμενους τα Μ.Α.Π. που χρειάζονται.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους εργαζόμενους στις ΠΕ Σάμου και Ικαρίας σε μια κοινή πορεία για οργανωμένο αγώνα και παρεμβάσεις, προκειμένου να διεκδικηθούν αποτελεσματικά όλα τα δίκαια αιτήματά μας.

Για το Δ.Σ του Συλλόγου Υπαλλήλων Π.Ε. Σάμου & Ικαρίας

Ο Πρόεδρος                                                               Η Γραμματέας

Απόστολος Βαλαμώντης                                        Γερασημία Χριστοδουλάκη

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ