Συνέντευξη με τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Παναγιώτη Δημητρόπουλο

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Συνέντευξη με τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Παναγιώτη Δημητρόπουλο

Συνέντευξη στην Ελένη Χατζηγεωργίου

Τον Παναγιώτη Δημητρόπουλο τον πρωτοείδα στην παρουσίαση, που πραγματοποίησε το καλοκαίρι στη Σάμο, για το παιδικό βιβλίο «Το χρυσαφένιο κουκούτσι». Αυτό που με ώθησε να ψάξω περισσότερο στα social media για εκείνον, ήταν η αμεσότητα που είχε με τα παιδιά, ο τρόπος που παρουσίασε το βιβλίο του με διαδραστικό τρόπο και η πραγματική αγάπη που εξέπεμπε για τους γύρω του. Με κίνητρο το νέο του βιβλίο «Πρόσεχε τι εύχεσαι» από την ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, αποφάσισα να τον γνωρίσουμε λίγο παραπάνω.

Συνέντευξη με τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Παναγιώτη Δημητρόπουλο

Πώς ήρθε η έμπνευση για τη συγγραφή του πρώτου δικού σου παιδικού βιβλίου, που μάλιστα είχε τον τίτλο «Ο μπαμπάς μου…ο ήρωας μου»;

Όλοι μας γνωρίζουμε ή έχουμε γνωρίσει ανθρώπους τους οποίους θαυμάζουμε για κάποιον λόγο. Έτσι και εγώ είχα την χαρά να γνωρίσω στο Δημοτικό σχολείο που πήγαινε η κόρη μου, έναν πατέρα ο οποίος έδινε τα πάντα για το δυο παιδιά του και ας μην ήταν βιολογικά παιδιά του, ήταν δικά του και το έδειχνε με κάθε τρόπο…

Υπάρχουν συγγραφείς ή βιβλία, που σε έχουν επηρεάσει ως προς τον τρόπο γραφής σου;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάποια συγκεκριμένη συγγραφική οδό. Μου αρέσουν πολλοί συγγραφείς και τα έργα τους. Έργα που θα ήθελα να είχα γράψει. Ο τρόπος γραφής μου όμως δεν νομίζω ότι έχει γνωρίσματα κάποιου συγκεκριμένου συγγραφέα.

Συνέντευξη με τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Παναγιώτη Δημητρόπουλο

Τι μοναδικό έχουν τα παιδικά βιβλία;

Τα παιδικά βιβλία έχουν την μαγική ικανότητα να κάνουν τα παιδιά να ονειρεύονται και τους ενήλικες να ακονίζουν το μυαλό τους.

Πώς ο συγγραφέας κάνει τους χαρακτήρες να είναι συναισθηματικά φορτισμένοι, συναρπαστικοί αλλά και μεταδοτικοί;

Ο Συγγραφέας ταυτίζεται με τους ήρωες του και οι ήρωες με τον Συγγραφέα. Μια σχέση μοναδική με βασικό πυλώνα τη φαντασία.

Πόσο σημαντική είναι η εικονογράφηση ενός παιδικού βιβλίου, ώστε το σχέδιο να εξυπηρετήσει και τον ήρωα και το μήνυμα;

Η εικονογράφηση ενός παιδικού βιβλίου είναι εκείνη που απογειώνει ή προσγειώνει απότομα το κείμενο.

Διατηρείς προφίλ και ομάδα στα social media, μάλιστα απαντάς ο ίδιος σε σχόλια, πιστεύεις ότι σε βοήθησε αυτή η διαδικασία στην ανάδειξη του συγγραφικού σου έργου;

Πιστεύω στη διαπροσωπική σχέση μεταξύ Συγγραφέα και αναγνωστών. Είναι μια σχέση τιμής και εμπιστοσύνης.

Ποιο είναι το μήνυμα, που μας μεταφέρει το τελευταίο σου βιβλίο «Πρόσεχε τι εύχεσαι»;

Το μήνυμα που μεταφέρει το νέο μας παραμύθι είναι.. .«Ότι τις περισσότερες φορές όταν τα παιδιά τα έχουν όλα ίσως να μην έχουν τίποτα». Ένα παραμύθι που πραγματεύεται την Ολιγάρκεια, την Απληστία και τον Εγωκεντρισμό στην παιδική ηλικία.

Ένα σχόλιο για όσα συμβαίνουν τελευταία σε σχέση με την επικαιρότητα;

Οφείλουμε όλοι μας, με ό,τι καταπιάνεται ο καθένας, πρώτα από όλα να είναι Άνθρωπος. Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερη καταξίωση. Όταν μάλιστα πρόκειται για τα παιδιά πρέπει να είμαστε εκεί… εκεί για τα παιδιά και μόνον για αυτά. Το Χαμόγελο τους και η ευτυχία τους είναι το καλύτερο βραβείο για όλη την Κοινωνία.

Συνέντευξη με τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Παναγιώτη Δημητρόπουλο
Παρουσίαση βιβλίου στη Σάμο

Βιογραφία-βιβλιογραφία

Γεννήθηκε 1η Ιουνίου 1976 στα Χανιά, αλλά έζησε ως και τα εφηβικά του χρόνια στην Αμαλιάδα. Είναι νυμφευμένος με την Κυριακή Σεραφειμίδου, Διοικητική υπάλληλο της ΕΡΤ, μαζί με την οποία απέκτησε ένα κοριτσάκι, την Καλλιόπη.

Το 1997 πέτυχε σε Πανελλαδικό Διαγωνισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και κατατάχθηκε με τον βαθμό του Λοχία στον Ελληνικό Στρατό, όπου υπηρετεί μέχρι τώρα με τον βαθμό πλέον του Αρχιλοχία (ΠΖ). Έλαβε μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές στο Κόσοβο και για την προσφορά του αυτή τιμήθηκε με εύφημο μνεία από το ΝΑΤΟ, το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΣ.

Ενδιαφερόμενος για το συλλογικό καλό, υπήρξε το 2014 υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων και σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντοπούλων Κεραμειών. Αναπτύσσει, επίσης, πλούσια δράση στα κινήματα Γονέων του δήμου Χανίων και Παλλήνης Αττικής.

Ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών ιστοριών, μεταξύ των οποίων εξέδωσε στην Ελληνοεκδοτική το βιβλίο Ο Μπαμπάς μου, ο ήρωάς μου. Πιστεύει ότι κανείς δεν γράφει, εάν δεν διαβάζει συνεχώς, γι΄αυτό από το 2010 παρακολουθεί μαθήματα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Πολιτισμού.

Πραγματοποιεί παρουσιάσεις βιβλίων σε όλη την Ελλάδα, σε φορείς, σχολεία και βιβλιοπωλεία.

Συνέντευξη με τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Παναγιώτη Δημητρόπουλο

Πρόσεχε τι εύχεσαι (Ελληνοεκδοτική)

ΦΑΡΟΣ(Ελληνοεκδοτική)

Ο μπαμπάς μου…ο ήρωας μου(Ελληνοεκδοτική)

Το χρυσαφένιο κουκούτσι(Ελληνοεκδοτική)

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ