Πόλεμος δηλώσεων και ανακοινώσεων Κώστα Μουτζούρη – Νότη Μηταράκη

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Κοινωνικές δράσεις της ΣΑΕΚ (Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Σάμου)

Κοινωνικές δράσεις της ΣΑΕΚ (Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Σάμου)

Άλλη μια κοινωνική δράση της ΣΑΕΚ – Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης  Σάμου (πρώην ΙΕΚ) συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα όπου σπουδαστές και καθηγητές του τμήματος Τεχνικός

Πόλεμος δηλώσεων και ανακοινώσεων Κώστα Μουτζούρη – Νότη Μηταράκη

Στις πολιτικές ευθύνες του Κώστα Μουτζούρη για τη φωτιά της Μόριας και τα όσα ακολούθησαν αναφέρεται με συνέντευξη του που θα μεταδοθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV της Χίου, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Αποσπάσματα της συνέντευξης και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τον καταυλισμό της Μόριας, τη φωτιά σε αυτόν και τα όσα ακολούθησαν δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδα www.alithia.gr.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την άποψη του κ. Μουτζούρη ότι δεν μπορεί να γίνουν δομές αν αντιδράν οι τοπικές κοινωνίες, ο κ. Μηταράκης απάντησε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι «εγώ σας θυμίζω πάντως ότι η αντίδραση του κ. Μουτζούρη οδήγησε τελικά στη φωτιά στη Μόρια και στο γεγονός ότι 10.000 πρόσφυγες (κινήθηκαν για ) να ζουν στην πόλη της Μυτιλήνης. Το αν τελικά αυτό που έκανε ο κ. Μουτζούρης έκανε καλό ή κακό στη Μυτιλήνη αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες της Μυτιλήνης. Εγώ αυτή τη στιγμή βλέπω στη Μυτιλήνη την ενόχληση, που έχει γίνει μια δομή μέσα στην πόλη».

Και συμπλήρωσε ο κ. Υπουργός: «Μετά τον εμπρησμό κι εδώ πρέπει να πω μια αλήθεια που δεν έχει ειπωθεί, εάν δεν είχε κινηθεί με εντυπωσιακή ταχύτητα η Ελληνική Αστυνομία να βάλει φραγμό στην πόλη θα είχαν βρεθεί 10.000 πρόσφυγες μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης. Ήταν εντυπωσιακή η προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας εκείνο το βράδυ, πρώτον να μην έχουμε θύματα. Κάηκε μια πόλη, κάηκαν 200 στρέμματα στα οποία έμεναν 10 – 12 χιλιάδες άνθρωποι. Και κατάφερε η Ελληνική Αστυνομία να προλάβει να μην μπουν μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μηταράκης δεν άφησε αμφιβολίες για την εφαρμογή των κυβερνητικών θέσεων.

«Στη Χίο θα γίνει κλειστή δομή, όπως θα γίνει και στα άλλα νησιά. Όλοι κατέληξαν σε θέσεις εκτός αστικού ιστού, στο νησί μας δεν γίνεται αυτό για προσωπικούς λόγους. Νομίζουν έτσι κάποιοι ότι θα χτυπήσουν τον Κάρμαντζη ή τον Μηταράκη, λάθος η Χίος θα χάσει, δεν θα αφήσω να γίνει αυτό. Θα μπορούσα τώρα να πω δεν θα γίνει Δομή και να είμαι ευχάριστος. Όχι ούτε υπουργός θα είμαι για πάντα ούτε Βουλευτής, προτιμώ να είμαι χρήσιμος παρά… ευχάριστος» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Κώστας Μουτζούρης: «Εις βάρος της τιμής και της υπόληψής μου οι δηλώσεις Μηταράκη»

Δυσφημιστικές και εις βάρος της τιμής και της υπόληψής του, χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Μηταράκη σε τηλεοπτικό σταθμό της Χίου, ο Κώστας Μουτζούρης, σχετικά με την πολιτική που ακολούθησε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για το μεταναστευτικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ν. Μηταράκης δήλωσε ότι η αντίδραση του περιφερειάρχη  οδήγησε τελικά στη φωτιά της Μόριας και στο γεγονός ότι 10.000 πρόσφυγες (κινήθηκαν για ) να ζουν στην πόλη της Μυτιλήνης.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί ο Κώστας Μουτζούρης απαντώντας στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε ο ίδιος και η Περιφέρεια με την πολιτική που ακολούθησε, συνέβαλαν στη μείωση του αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων στα νησιά μας. «Θεωρώ ότι η υπόνοια πως η πολιτική μου οδήγησε στο κάψιμο της Μόριας είναι δυσφημιστική και έλαβα όλα τα απαιτούμενα μέτρα», κατέληξε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ & ΑΣΥΛΟΥ ΣΕ ΕΞΩΔΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Νότης Μηταράκης: «Είναι ανήκουστο για δημόσιο πρόσωπο να μην αντέχει την πολιτική κριτική για τις επιπτώσεις των επιλογών του»

Ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην Τηλεόραση Αλήθεια Χίου, σε απάντηση ερώτησης αναφορικά με το πολιτικό κόστος των επιλογών για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, δήλωσε, «Η αντίδραση του κ. Μουτζούρη οδήγησε τελικά στη φωτιά στη Μόρια και δέκα χιλιάδες πρόσφυγες να ζουν μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης. Το αν τελικά αυτό που έκανε ο κ. Μουτζούρης έκανε καλό η κακό στην Μυτιλήνη, θα το κρίνουν οι πολίτες της Μυτιλήνης.»

Σε συνέχεια της συνέντευξης , ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κωσταντίνος Μουτζούρης απέστειλε σήμερα εξώδικη διαμαρτυρία, επειδή δήθεν κατηγορήθηκε από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ως ηθικός αυτουργός της φωτιάς που κατέστρεψε το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, γεγονός που  «βλάπτει βάναυσα την τιμή και την υπόληψη» του. Ζητά δε από τον τηλεοπτικό σταθμό να καθαιρέσει το σχετικό βίντεο της συνέντευξης μου και δήλωση δημόσιας συγνώμης, υπαγορεύοντας μάλιστα το κείμενό της προς δημοσίευση!

Σχετικά, ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης δήλωσε:

«Είναι ανήκουστο για δημόσιο πρόσωπο να μην αντέχει την πολιτική κριτική για τις επιπτώσεις των επιλογών του.

Στο μεταναστευτικό, κάθε πράξη ή απραξία παράγει αποτελέσματα και δημιουργεί πολιτικές ευθύνες. Σε ένα πράγματι πολύπλοκο ζήτημα, με έντονη ιδεολογική φόρτιση. Παρά τις όποιες πιέσεις, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση με σχέδιο, αποφασιστικότητα και πλέον ορατά αποτελέσματα. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη και χρέος.

Στη συνέντευξη μου σχολίασα την αρνητική και στείρα στάση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,  που οδήγησε σε αδιέξοδο όταν επιβαλλόταν να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για τους πολίτες των νησιών μας. Ως αποτέλεσμα διατηρήθηκε η Μόρια, με τις γνωστές σε όλους άθλιες συνθήκες. Και παρά την ταχύτατη αποσυμφόρηση της Μόριας, λόγω αντιδράσεων δεν μπορέσαμε μέσα στο 2020 να δημιουργήσουμε μια ασφαλή δομή, με όλα  τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Αλλά και μετά τον εμπρησμό, κανείς δεν ξεχνά την αδιαλλαξία της Περιφέρειας τη στιγμή που 10.000 μετανάστες ήταν κυριολεκτικά στο δρόμο και βρεθήκαμε στο ‘παρά 1’ μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης.

Η στείρα άρνηση και οι λεονταρισμοί δεν οδηγούν σε αποτέλεσμα. Αντίθετα κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και τα κάνουν ακόμα μεγαλύτερα και δυσκολότερα.

Λίγοι αντιλαμβάνονται, για παράδειγμα, την άρνηση του κ. Μουτζούρη να συναντηθεί και να συζητήσει με την Ευρωπαία Επίτροπο, κ. Johansson, ως κίνηση υπεράσπισης των συμφερόντων των νησιωτών του Αιγαίου την άρνηση του κ. Μουτζούρη να συναντηθεί και να συζητήσει με την Ευρωπαία Επίτροπο, κ. Johansson. Γιατί δεν συναντήθηκε με την κ. Johansson o Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου; Γιατί δεν εκπροσώπησε τους νησιώτες και δεν μετέφερε τα προβλήματά τους όπως είχε την ευκαιρία να κάνει;

Ας μην κρυβόμαστε, αυτή η αδιαλλαξία διατηρεί  στα νησιά μας δομές, όπως η ΒΙΑΛ ή το Μαυροβούνι. Δομές εντός του αστικού ιστού με κακές συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες. Δομές χωρίς εγγυήσεις ασφάλειας για τους διαμένοντες ή τους ντόπιους κατοίκους. Δομές που πρέπει άμεσα να κλείσουν και να αντικατασταθούν από επαρκείς εγκαταστάσεις.  Και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει από καμία μονταζιέρα τοπικών μέσων, από κανένα αλαλαγμό στα social media, από καμία παράσταση δήθεν αλληλεγγύης.

Τα προβλήματα δεν περιμένουν. Είναι μπροστά μας και όσο τα αφήνουμε, θα μεγαλώνουν. Ως Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και ως βουλευτής Χίου καλώ τον κ. Μουτζούρη σε συνεργασία. Με ειλικρίνεια και γνώμονα το συμφέρον των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου.

Όσο για αυτήν καθ’ αυτήν την εξώδικο διαμαρτυρία, επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματός μου”.

Κώστας Μουτζούρης: «Δέχομαι ως οφείλω την καλόπιστη κριτική, όχι όμως τη συκοφαντία …»

Νέα δήλωση, γραπτή αυτή τη φορά, έκανε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει μετά τη συνέντευξη του Υπουργού Νότη Μηταράκη στον τηλεοπτικό Σταθμό «Αλήθεια» της Χίου. Ως γνωστόν ο Ν. Μηταράκης επέριψε ευθύνες μεταξύ  άλλων στον Κ. Μουτζούρη, για τη φωτιά στη Μόρια και όσα ακολούθησαν.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Μετανάστευσης εξόργισαν, τον Περιφερειάρχη, ο οποίος απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία τόσο στο Ν. Μηταράκη όσο και στον τηλεοπτικό σταθμό που αναμένεται να προβληθεί η επίμαχη συνέντευξη.

Στην τελευταία δήλωσή του, ο Κ. Μουτζούρης επαναλαμβάνει μεταξύ άλλων την πάγια θέση του για το μεταναστευτικό και εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους τηρεί αυτή τη στάση από τότε που ανέλαβε τη θέση του Περιφερειάρχη.Παράλληλα σημείωνει ότι δέχεται ως οφείλει καλόπιστη κριτική, θεωρεί όμως ότι δηλώσεις που υπονοούν ότι ευθύνεται για τη φωτιά της Μόριας είναι συκοφαντικές και ψευδείς.

Ειδικότερα αναφέρει:

«Ως πολιτικό πρόσωπο αλλά και ως ακαδημαϊκός  δεχόμουν, δέχομαι και θα δέχομαι ως οφείλω την καλόπιστη κριτική που ασκείται προς όφελος της κοινωνίας. Η θεσμική μου θέση απαιτεί να εκπροσωπώ την βούληση και το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες με εξέλεξαν. Δηλώσεις που υπονοούν ότι είμαι υπαίτιος για τις τραγικές εξελίξεις στο μεταναστευτικό είναι συκοφαντικές και ψευδείς. Από την πρώτη στιγμή με σταθερές θέσεις και επιχειρήματα  τόνισα ότι το ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσεως είναι Ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.  Παρά το γεγονός  ότι οι τοπικές κοινωνίες επιθυμούν την αποσυμφόρηση των νήσων και το κλείσιμο των δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, παρατηρούμε προσπάθειες το  «ΟΧΙ»  να γίνει  «ΝΑΙ»  με  διλήμματα  «ή νέες δομές ή παραμένουν οι υπάρχουσες» . Άλλωστε η  επίσκεψη της  κας Γιόχανσον αποκάλυψε ότι  δεν επιθυμεί  να συζητήσει από μηδενική βάση αλλά να εκτελέσει  τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις της για νέες ανοιχτές  δομές φιλοξενίας μεταναστών.

Απορώ ορισμένοι γιατί δεν μαθαίνουν από τα λάθη του παρελθόντος και επιμένουν σε πολιτικές που κατέστρεψαν τις ζωές των νησιωτών.  Από την αρχή επεσήμανα  ότι  χωρίς την συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να υπάρξει  κανένα έργο ειδικά όταν αυτό στο μέλλον θα καταστήσει τα νησιά σε μόνιμες κατοικίες δυστυχισμένων ανθρώπων.  Δεν συμφωνώ κατ’ ουδένα τρόπο  με  πολιτικές  που μακροπρόθεσμα μετατρέπουν τα νησιά μας σε γκρίζες ζώνες. Τα εκατομμύρια των ευρώ  που η Ευρώπη επιθυμεί να δαπανήσει  για τις τεράστιες δομές μεταναστών στα νησιά  οφείλει  να τα καταβάλει,  ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευημερίας  στα σύνορα της Ευρώπης και της Ελλάδας  ενισχύοντας  ζωτικής σημασίας έργα   που θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα  τα αναδείξουν πολιτιστικά, τουριστικά και κοινωνικά. Τα χρήματα αυτά τα οφείλει η Ευρώπη στις νήσους για τα όσα υπέστησαν όλα αυτά τα έτη από τις συνέπειες της μεταναστευτικής  κρίσεως.»

Κώστας Μουτζούρης: «Να αποσυρθεί η συνέντευξη Μηταράκη»

Πριν λίγο, έγινε γνωστό ότι ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης απέστειλε εξώδικο εκτός του κ. Μηταράκη και στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλήθεια» της Χίου με το οποίο ζητά να σταματήσει η μετάδοση του αποσπάσματος που θεωρεί ότι τον θίγει, να μην μεταδοθεί το συγκεκριμένο απόσπασμα την Πέμπτη, να ζητήσει συγνώμη ο τηλεοπτικός σταθμός για την μέχρι τώρα μετάδοση της προαναγγελίας της συνέντευξης και να προβάλει συγκεκριμένο κείμενο με το οποίο και ζητά συγνώμη για τα όσα είπε ο υπουργός!

Ας σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η αναφορά του Υπουργού μετανάστευσης και ασύλου και βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη στις  πολιτικές ευθύνες του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη για τη φωτιά της Μόριας και τα όσα ακολούθησαν σε συνέντευξη του που μάλιστα δε μεταδόθηκε ακόμα προκάλεσε θύελλα δηλώσεων και εξωδίκων.

Η συνέντευξη έχει προγραμματισθεί να προβληθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV της Χίου, ενώ η προαναγγελία της συνέντευξης συνεχίζεται κανονικά.

Από μεριάς του τηλεοπτικού σταθμού της Χίου δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση προς το παρόν.

stonisi.gr

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ