Πρόσκληση σε διαβούλευση για την αειφόρο ενέργεια και το κλίμα

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Πλακιωτάκης στον εορτασμό της Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Πλακιωτάκης στον εορτασμό της Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821

Ο εορτασμός της επετείου Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821από τον Μητροπολίτη Σάμου Κύριλλο και τον αρχηγό της Σαμιακής Επανάστασης Λυκούργο Λογοθέτη

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Δήμος Αν. Σάμου – Ερυθρός Σταυρός: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για αποστολή στην Ουκρανία

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, 18:30
Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου

Σας προσκαλούμε στην:

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ (ΣΔΑΕΚ) ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ»

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την ανάπτυξη και την εφαρμογή μιας αειφόρου ενεργειακής πολιτικής, συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Σύμφωνο των Δημάρχων, εστιάζοντας στην προσαρμογή και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής αλλά και στην ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια κατάρτιση του «Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα», αποτελεί τον οδικό χάρτη μετάβασης στην «πράσινη και βιώσιμη οικονομία».
Στόχος της διαβούλευσης αποτελεί η ενημέρωση των δημοτών και των εμπλεκόμενων φορέων για τις προτάσεις που αναφορικά με τα μέτρα μετριασμού των εκπομπών και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή ευθυγράμμιση και οριστικοποίηση των τελικών δράσεων που θα υλοποιήσει ο Δήμος, αλλά και την

Ο Δήμαρχος

Γεώργιος Στάντζος

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την ανάγκη για την ανάπτυξη και την εφαρμογή μιας αειφόρου ενεργειακής πολιτικής, συμμετέχει ενεργά σε μια μείζονος σημασίας πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Σύμφωνο των Δημάρχων. Το Σύμφωνο των Δημάρχων αποτελεί έως σήμερα τη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή εθελοντική πρωτοβουλία σε επίπεδο ΟΤΑ και εστιάζει στην προσαρμογή και
τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής αλλά και στην ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια.
Ειδικότερα, η ένταξη στο Σύμφωνο σημαίνει την εκπλήρωση κάποιων βασικών δεσμεύσεων από τον Δήμο, με κυριότερη τη μείωση των εκπομπών CO 2 τουλάχιστον κατά 40%, μέχρι το 2030. Για την υλοποίηση των παραπάνω δεσμεύσεων, ο Δήμος έχει εκπονήσει το Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ), στο οποίο αναλύονται η υφιστάμενη κατάσταση του Δήμου, καθώς επίσης και οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη μείωση των εκπομπών σε διάφορους τομείς δραστηριότητας εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου. Τα βασικότερα σημεία του ΣΔΑΕΚ αφορούν στα ακόλουθα:
Όραμα: Όραμα του Δήμου Ανατολικής Σάμου, αποτελεί ο στρατηγικός μετασχηματισμός της περιοχής σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που θα λειτουργεί προς όφελος των δημοτών, των επιχειρήσεων και των επισκεπτών της και θα αναπτύσσεται χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον. Η εξατομικευμένη, προς αυτό το όραμα, κατάρτιση του «Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα», αποτελεί τον οδικό χάρτη μετάβασης στην «πράσινη και βιώσιμη οικονομία».
Οι βασικοί στόχοι που θέτει ο Δήμος Ανατολικής Σάμου μέσω του Σχεδίου Δράσης είναι:
 Η μείωση των εκπομπών CO 2 στην έκταση του δήμου τουλάχιστον κατά 40% έως το
2030, μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της ευρύτερης χρήσης
ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 Η αύξηση της ανθεκτικότητας μέσω της προσαρμογής στις επιπτώσεις της
κλιματικής αλλαγής.
 Συμμόρφωση με Ευρωπαϊκές πολιτικές που έχουν ως στόχο την κλιματική
ουδετερότητα.
Δράσεις μετριασμού: Οι δράσεις μετριασμού για την επίτευξη της κλιματικής
ουδετερότητας, αφορούν στους ακόλουθους τομείς: α) Δημοτικά κτήρια, β) Δημοτικές
Εγκαταστάσεις, γ) Δημοτικό Φωτισμό, δ) Μεταφορές, ε) Οικιακός τομέας, στ) Αγροτικός τομέας, ζ) Τριτογενής τομέας, και η) Παραγωγή ενέργεια. Ενδεικτικές δράσεις που προτείνονται αποτελούν η ενεργειακή αναβάθμιση των ενεργοβόρων κτηρίων και του εξοπλισμού, η αντικατάσταση ενεργοβόρων λαμπτήρων, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και η παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης και των εναλλακτικών μέσων μετακίνησης, οι δράσεις ενημέρωσης και καθοδήγησης των πολιτών με εκδηλώσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, την ανακύκλωση και την ενίσχυση της κομποστοποίησης.

2

Δράσεις προσαρμογής: Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αποτελείται από όλες τις αναγκαίες ενέργειες και προγραμματισμένες δράσεις που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις και να μειωθεί η τρωτότητα του Δήμου στην κλιματική αλλαγή.

Οι τομείς στους οποίους εστιάζονται οι δράσεις αφορούν: α) Κτήρια, β) Ύδατα, γ)
Υποδομές, δ) Περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, καθώς και ε) πολιτική προστασία και δημόσια υγεία. Οι δράσεις προσαρμογής που προτείνονται περιλαμβάνουν ενέργειες όπως ενδεικτικά η υιοθέτηση προγραμμάτων ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης νερού, η βιοκλιματική αναβάθμιση δημόσιων ανοιχτών χώρων, η βιώσιμη δασοκομία, η ανάπτυξη σχεδίου δράσης για την έγκαιρη απόκριση του Δήμου σε περίπτωση ακραίου φαινομένου, η αύξηση των πράσινων περιοχών κ.ά.
Με βάση τα παραπάνω, στόχος της διαβούλευσης αποτελεί η ενημέρωση των δημοτών και των εμπλεκόμενων φορέων για τις προτάσεις που αναλύονται στο ΣΔΑΕΚ αναφορικά με τα μέτρα μετριασμού των εκπομπών και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με απώτερο σκοπό την καταγραφή τοποθετήσεων για την ευθυγράμμιση και οριστικοποίηση των τελικών δράσεων που θα υλοποιήσει ο Δήμος, αλλά και την ιεράρχησή τους. Η επιλογή των μέτρων μπορεί να πραγματοποιηθεί αναλύοντας τα ακόλουθα κριτήρια:
1. Ευκολία υλοποίησης του μέτρου, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες του Δήμου
2. Συνεισφορά στην επίτευξη του στόχου μείωσης του CO 2
3. Δυνατότητα ανεύρεσης των απαραίτητων οικονομικών πόρων
Για την διευκόλυνση του διαλόγου, σας προσκαλούμε να συμβουλευτείτε το ΣΔΑΕΚ και να συμπληρώσετε τις απόψεις σας στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://docs.google.com/form/d/e/1FAIpQLSf49ts7X2lQw4V3L0GmZcC2ikD_Nj5wGzwpiwq
ocKzDbEGi9w/viewform

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ