Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και στη Σάμο

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Πλακιωτάκης στον εορτασμό της Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Πλακιωτάκης στον εορτασμό της Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821

Ο εορτασμός της επετείου Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821από τον Μητροπολίτη Σάμου Κύριλλο και τον αρχηγό της Σαμιακής Επανάστασης Λυκούργο Λογοθέτη

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και στη Σάμο

Μικρά σκετς γεμάτα δυνατά νοήματα, συγκίνηση, συναισθήματα και νότες επαναστατικές παρουσίασαν το Σάββατο βράδυ (25/03), στο Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο, θεατρικές ομάδες από Κω, Πάτμο, Ικαρία και Σάμο.

Μιλώντας στην εκπομπή του Radio Cafe 102.4 «Άρωμα Γυναίκας» με την Αλεξάνδρα Χαροχέρη, ο πρόεδρος της Θεατρικής Ομάδας Σάμου κ. Ιωάννης Μανδουραράκης, ανέφερε την σημασία της θεατρικής τέχνης και έκφρασης στη ζωή μας.

Η 27η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και η διακεκριμένη Αιγύπτια ηθοποιός Samiha Ayoub απεύθυνε το φετινό μήνυμα, κάνοντας λόγο για την αποστολή των καλλιτεχνών στην κοινωνία.

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και στη Σάμο

Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου καθιέρωσε παγκοσμίως τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου το 1962 και κάθε χρόνο, μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα μέλους του, γράφει και διαβάζει σε όλα τα θέατρα ένα μήνυμα.

Το φετινό μήνυμα είχε μια συναισθηματική φόρτιση αφού αναφέρθηκε σε όλους αυτούς που υποφέρουν, θεατρικοί και μη καλλιτέχνες, από τις εξοντωτικές πιέσεις και τα ανάμεικτα συναισθήματα μέσα στην κατάσταση του κόσμου σήμερα.

Ένας κόσμος που βάλλεται σε επίπεδο συγκρούσεων, πολέμων και φυσικών καταστροφών, που έχουν ολέθριες συνέπειες όχι μόνο στον υλικό αλλά και στον πνευματικό μας κόσμο και την ψυχική μας γαλήνη και ηρεμία.

«Ο κόσμος μας δεν ήταν ποτέ πιο στενά συνδεδεμένος από ό,τι σήμερα αλλά ταυτόχρονα δεν ήταν ποτέ πιο δυσαρμονικός και πιο απομακρυσμένος από ό,τι σήμερα».

Εδώ έγκειται το δραματικό παράδοξο, που μας επιβάλει ο σύγχρονος κόσμος μας.

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και στη Σάμο

«Το θέατρο στην αρχική του μορφή είναι μια καθαρά παράδοξη ανθρώπινη πράξη, που βασίζεται στην πραγματική ουσία της ανθρωπότητας, που είναι η ζωή.

Αυτό που κάνουμε στον κόσμο του θεάτρου, ως θεατρικοί συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, χορογράφοι και τεχνικοί, όλοι μας ανεξαιρέτως είναι μια πράξη δημιουργίας ζωής, που δεν υπήρχε πριν ανέβουμε στη σκηνή. Αυτό που πράττουμε στη σκηνή είναι η ίδια η πράξη της ζωής.

Και εμείς είμαστε αυτοί που παρέχουμε τους λόγους για να την κατανοήσουμε.

Είμαστε αυτοί, που αγκαλιάζουμε το φως της τέχνης για να αντιμετωπίσουμε το σκοτάδι της άγνοιας και του εξτρεμισμού.

Γι΄ αυτό προσπαθούμε, αφιερώνουμε χρόνο, κόπο, ψυχή, για να περάσουμε μεγαλόπνοα μηνύματα, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της αλήθειας, της καλοσύνης και της ομορφιάς πιστεύοντας πραγματικά ότι η ζωή μας εκπλήσσει ευχάριστα ή δυσάρεστα και πάρα ταύτα αξίζει να τη ζεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανδουραράκης.

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και στη Σάμο

Αυτό, που είδατε το περασμένο Σάββατο, είναι μια πρόγευση της παράστασης που θα κάνει πρεμιέρα την 1η Απριλίου από τη Θεατρική Ομάδα Σάμου με τίτλο  «Φυλακισμένες». Ένα συγκλονιστικό θεατρικό έργο αυστηρώς ακατάλληλο για παιδιά.

Αλεξάνδρα Χαροχέρη

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ