Ν. Μηταράκης: Τα δίκτυα λαθροδιακίνησης σήμερα, αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να προστατεύει τα σύνορά της

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Πλακιωτάκης στον εορτασμό της Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Πλακιωτάκης στον εορτασμό της Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821

Ο εορτασμός της επετείου Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821από τον Μητροπολίτη Σάμου Κύριλλο και τον αρχηγό της Σαμιακής Επανάστασης Λυκούργο Λογοθέτη

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Ν. Μηταράκης: Τα δίκτυα λαθροδιακίνησης σήμερα, αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να προστατεύει τα σύνορά της

Στο Palais des Nations της Γενεύης, στην Ελβετία, μίλησε τη Δευτέρα (10/10) ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης στο πλαίσιο της 73ης Συνόδου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

Ο κ. Μηταράκης στην ομιλία του, στάθηκε στις ακραίες πρακτικές που ακολουθούνται από τους λαθροδιακινητές τόσο στην στεριά, όσο και στη θάλασσα, τονίζοντας πως η εκμετάλλευση της ανθρώπινης ζωής στο βωμό του χρήματος έχει ως αντίκτυπο δεκάδες νεκρούς, όπως συνέβη πριν μερικές ημέρες σε Λέσβο και Κύθηρα. «Βλέπουμε σήμερα λαθροδιακινητές να εκμεταλλεύονται ανθρώπους, κάνοντας περιουσίες μεταφέροντας μετανάστες, αναλαμβάνοντας ακραίο ρίσκο, καθώς βλέπουμε θανατηφόρα δυστυχήματα, ειδικά στη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Μηταράκης συνέχισε, τονίζοντας την κρισιμότητα της διατήρησης της ακεραιότητας του Συστήματος Ασύλου, το οποίο προστατεύει τις κοινές αξίες της Ευρώπης έτσι: «ώστε να προστατεύσουμε τις κοινές μας αξίες. Παρέχοντας άσυλο σε όσους έχουν ανάγκη, αλλά αποθαρρύνοντας ενεργά την ‘εξαγορά’ ασύλου, συνεχίζοντας παράλληλα την καταπολέμηση των δικτύων λαθροδιακίνησης. Πρέπει να παρέχουμε καταφύγιο σε όσους χρειάζονται διεθνή προστασία – σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά με συντονισμένο τρόπο. Όπως συνέβη στην περίπτωση της συντονισμένης απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία, ενεργοποιώντας τους προσωρινούς μηχανισμούς προστασίας και παρέχοντας το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας στους πρόσφυγες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο ασύλου έχει διαλυθεί. Οι περισσότερες αφίξεις δεν προέρχονται από χώρες που διατρέχουν κίνδυνο, όπως ορίζεται στη Συνθήκη της Γενεύης. Τα δίκτυα λαθρεμπορίου σήμερα, αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρώπη».

Παράλληλα, για ακόμη μια φορά, ο κ. Μηταράκης υπογραμμίζοντας τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στη φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να προστατεύει τα σύνορά της. Η προστασία των συνόρων είναι πιεστική, σε περιόδους εργαλειοποίησης της μετανάστευσης, όταν ο ανθρώπινος πόνος υποχωρεί στις γεωπολιτικές στρατηγικές».

Αναλυτικά ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη:

«Πρόεδρε, Ύπατε Αρμοστή,

Η Ελλάδα ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα κάνουμε μερικές παρατηρήσεις με εθνική ιδιότητα.

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την επίλυση των ανισοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς επίσης και για την έλλειψη δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε πολλά μέρη του κόσμου. Η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα για να μετεγκαταστήσει ανθρώπους που έχουν ανάγκη, και η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε τέτοιες προσπάθειες.

Και αυτό το έχουμε κάνει φέτος, τόσο στην περίπτωση της Ουκρανίας, όσο και στην περίπτωση του Αφγανιστάν, προσφέροντας 1000 ανθρωπιστικές βίζες σε γυναίκες αξιωματούχους και τις οικογένειές τους. 

Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, να παρέχουμε ευκαιρίες στους ανθρώπους να ευημερήσουν, και όλοι έχουν το δικαίωμα να θέλουν ένα καλύτερο μέλλον. Παρέχοντας περισσότερες βίζες σε άτομα για να έρθουν και να εργαστούν στην Ευρώπη, αλλά με κανόνες.

Κατόπιν τούτου, η Συνθήκη της Γενεύης δεν ήταν ένα συμπεριληπτικό εργαλείο για την επίλυση όλων των παγκόσμιων αδικιών. 

Βλέπουμε σήμερα λαθροδιακινητές να εκμεταλλεύονται ανθρώπους, κάνοντας περιουσίες μεταφέροντας μετανάστες, αναλαμβάνοντας ακραίο ρίσκο, καθώς βλέπουμε θανατηφόρα δυστυχήματα, ειδικά στη θάλασσα.

Μεταφέροντας μετανάστες μεταξύ χωρών, ασφαλών χωρών, που έχουν υπογράψει τις Συμβάσεις της Γενεύης, χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η ακεραιότητα του Συστήματος Ασύλου. Παρέχοντας άσυλο σε όσους έχουν ανάγκη, αλλά αποθαρρύνοντας ενεργά την εξαγορά ασύλου.

Πρέπει να παρέχουμε καταφύγιο σε όσους χρειάζονται διεθνή προστασία με συντονισμένο τρόπο. 

Όπως έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση της Ουκρανίας, ενεργοποιώντας τους προσωρινούς μηχανισμούς προστασίας και παρέχοντας το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Ελλάδα έχει ήδη υποδεχθεί 75.000 ανθρώπους από την Ουκρανία.

Κάποιοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο ασύλου έχει διαλυθεί. Οι περισσότερες αφίξεις δεν προέρχονται απευθείας από χώρες που διατρέχουν κίνδυνο.

Τα δίκτυα λαθροδιακίνησης σήμερα, αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρώπη.

Οι εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου, η έλλειψη της ικανότητας υποδοχής, επηρεάζουν πολλές χώρες. 

Η ελεύθερη μετακίνηση των αναγνωρισμένων προσφύγων εντός της Ευρώπης είναι ακόμα περιορισμένη και οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται προστασία είναι δύσκολη και αυτό επηρεάζει την κοινή γνώμη όσον αφορά στη μετανάστευση.

Αυτό το μοντέλο πρέπει να σπάσει, παρέχοντας νομικές οδούς, αναζητώντας τους μηχανισμούς διαλογής πριν την άφιξή τους στην Ευρώπη και παρέχοντας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναν υποχρεωτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης σε όλες τις χώρες.

Για να αποφύγουμε, για τις χώρες πρώτης υποδοχής, την άνιση, άδικη πίεση, που αντιμετωπίζουν.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να προστατεύει τα σύνορά της, σύμφωνα με το Διθνές Δίκαιο.

Ειδικά κατά τις περιπτώσεις εργαλειοποίησης της μετανάστευσης, όταν ο ανθρώπινος πόνος ενδίδει χωρεί στις γεωπολιτικές στρατηγικές.

Είναι προφητικό απέναντι στη λαθροδιακίνηση μεταναστών, όταν ο ανθρώπινος πόνος υποχωρεί στο οικονομικό όφελος.

Πρέπει να επαναφέρουμε σε τροχιά την Κοινή Δήλωση του 2016 μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Υποδεχόμαστε με χαρά τις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, να αυξήσει τον αριθμό αποτρεπούμενων παράνομων αναχωρήσεων, να αυξήσει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση των δικτύων λαθροδιακίνησης και να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τις κυβερνήσεις.

Αγαπητοί Αντιπρόσωποι,

Η Ελλάδα εδώ και μια οκταετία, έχει  υποδεχθεί πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

Φέτος, αναμένουμε 35000 αιτήσεις ασύλου.

Από το 2019, έχουμε δραστικές βελτιώσεις στο άσυλο, την υποδοχή και την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων. 

Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε 18000 αιτούντες ασύλου στα Νέα Κέντρα Υποδοχής, πλήρως συμβατά με τα πολύ αυστηρά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουμε μειώσει τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, aπό 200 χιλιάδες, σε 30 χιλιάδες σήμερα. 

Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για εμάς και έχουμε συνεργαστεί με επιτυχία, με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις μετεγκαταστάσεις.

Έχουμε επενδύσει ενεργά στα προγράμματα ενσωμάτωσης που προσφέρουν πλήρη πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση και την εργασία σε όλους τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες. 

Εμείς κάνουμε το καθήκον μας. 

Όμως, καθώς η μετανάστευση αποτελεί βασική πρόκληση, σε αυτές τις ταραγμένες εποχές πρέπει να επινοήσουμε συλλογικά αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης, να μοιραστούμε τις βέλτιστες πρακτικές, να δημιουργήσουμε έναν κοινό χώρο προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά το πιο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζουμε μαζί το ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με τις κοινές μας αξίες.

Ευχαριστώ».

Ν. Μηταράκης: Τα δίκτυα λαθροδιακίνησης σήμερα, αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να προστατεύει τα σύνορά της
Press Release               

Mitarachi: “Smuggling networks today, get to decide who enters Europe, Greece is committed to protecting its borders.”

Speech by the Minister of Migration and Asylum, Mr. Notis Mitarachi, at the 73rd Session of the Executive Committee of the United Nations High Commissioner for Refugees 

At the Palais des Nations in Geneva, Switzerland the Greek Minister of Migration and Asylum, Mr. Notis Mitarachi, spoke on Monday (10/10) in the context of the 73rd Session of the Executive Committee of the United Nations High Commissioner for Refugees.

In his speech, Mr. Mitarachi focused on the extreme practices followed by smugglers both on land and at sea, stressing that the exploitation of human life at the altar of money has the impact of dozens of deaths, as happened a few days ago in Lesvos and Kythira. “We see today smugglers taking advantage of people, making fortunes transferring migrants, undertaking extreme risk, as we see fatalities, especially at sea”, said the Minister of Migration and Asylum.

Mr. Mitarachi continued, pointing out that the criticality of maintaining the integrity of the Asylum System, which protects Europe’s shared values: “It is critical to preserve the integrity of the Asylum System, protect our common values. Providing asylum to those in need, but actively discouraging asylum shopping, while continue fighting against smuggling networks. We need to provide shelter to those requiring international protection – under International Law, but in a coordinated way. As was the case of the EU coordinated response on Ukraine, activating temporary protection mechanisms and granting the right of free movement to displaced persons. Some argue that the European Asylum model is broken. Most arrivals do not originate from countries at risk, as defined in the Geneva convention. Smuggling networks today, get to decide who enters Europe.”

At the same time, once again, Mr. Mitarachi, underlining the active role of Greece in protecting Europe’s borders: “Greece is committed to protecting its border. Border protection is pressing, in times of instrumentalization of migration, when human suffering yields to geopolitical strategies.”

The entire speech of the Minister of Migration and Asylum, Mr. Notis Mitarachi in detail: 

Chair, High Commissioner,  

Greece is fully aligned with the European Union statement, and we will make some remarks in a national capacity.  

Excellencies, Distinguished Colleagues,  

We need to do more to resolve global inequalities, as well as lack of democracy and respect for human rights, in many parts of the world.  

Europe can do more to relocate people in need. Greece will participate in such efforts.  

We have done so this year, in the case of Ukraine, we have done so in the case of Afghanistan providing almost 1.000 humanitarian Visas to female dignitaries and their families.  

We need to do more to provide opportunities for people to prosper, and everyone is entitled to want a better future. Providing more visas to people to come and work in Europe, but with rules.  

Having said that, the Geneva Convention was not an encompassing tool to resolve all global injustices. We see today smugglers taking advantage of people, making fortunes transferring migrants, undertaking extreme risk, as we see fatalities, especially at sea.  

Transferring migrants between countries, safe countries, signatories of the Geneva Conventions, countries Members of the Council of Europe.  

It is critical to preserve the integrity of the Asylum System. Providing asylum to those in need, but actively discouraging asylum shopping.  

We need to provide shelter to those entitled to international protection in a coordinated way.  

As the EU did in the case of Ukraine, activating temporary protection mechanism and granting the right of free movement within the European Union.  

Greece has already welcomed 75.000 people from Ukraine. 

Some may argue that the European Asylum model is broken.  

Most arrivals today do not originate directly from countries at risk.  

Smuggling networks today, get to decide who enters Europe.  

Resorting to asylum backlogs, lack of reception capacity, affects many countries.  

And free movement of recognized refugees within Europe is still restricted and returns of those not entitled to protection is difficult and that affects public opinion on migration.   

This model has to be broken by providing legal pathways, explore screening mechanisms before arrival to Europe and providing within the European Union a mandatory relocation mechanism to all countries.  

So as to avoid the first reception countries facing uneven, unfair, pressure.  

Greece is committed to protecting its border in line with international law.   

Especially in cases of instrumentalization of migration, when human suffering yields to geopolitical strategies.  

It is prescient in the face of migrant smuggling, when human suffering yields to financial gain.   

We need to get the EU / Turkey 2016 Joint Statement back on track.  

We welcome UNCHR efforts to increase prevention of unlawful departures, to step up its efforts to combat smuggling networks and working efficiently with governments.  

Dear Delegates,  

Greece over the last eight years has welcomed over one million refugees. 

This year we anticipate 35.000 asylum applications. 

Since 2019, we have drastically improved in asylum, reception, and the protection of unaccompanied minors.  

We now host 18.000 asylum seekers in New Reception Centers, fully compliant with very strict European Union’s standards.   

We are reducing an asylum backlog from 200.000 to 30.000 today.  

We have placed particularly emphasis to the protection of unaccompanied minors. This is a strategic priority for us, and we have worked successfully, with our EU partners, on relocations.  

We invest actively in the integration programs offering full access to health, education, and employment to all recognized refugees 

We are doing our part.  

But as migration constitutes a key challenge, during these turbulent times, we need to devise collective efficient management systems, share best practices, create a common European protection space, but most importantly stand together on the issue, in line with our common values.  

Thank you

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ