ΜΟΥ.ΣΑ.: Επετειακή εκδήλωση με σεβασμό στην ιστορία των γεγονότων

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Κοινωνικές δράσεις της ΣΑΕΚ (Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Σάμου)

Κοινωνικές δράσεις της ΣΑΕΚ (Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Σάμου)

Άλλη μια κοινωνική δράση της ΣΑΕΚ – Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης  Σάμου (πρώην ΙΕΚ) συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα όπου σπουδαστές και καθηγητές του τμήματος Τεχνικός

ΜΟΥ.ΣΑ.: Επετειακή εκδήλωση με σεβασμό στην ιστορία των γεγονότων

Ο Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος ΜΟΥ.ΣΑ. με μια πολύ εκδήλωση και τίτλο «ΦΛΟΓΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ», τίμησε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη μεγάλη επανάσταση του 1821 και τη Ναυμαχία της Σάμου το 1824. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΓΕΛ, παρουσία αρκετού κόσμου.

Το καλωσόρισμα έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αλεξία Βαρούμα – Εμμανουηλίδου, ενώ κύριος παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο φιλόλογος κ. Μπάμπης Βουρλίδας.

Στο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου – Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος ανέφερε:

ΜΟΥ.ΣΑ.: Επετειακή εκδήλωση με σεβασμό στην ιστορία των γεγονότων

«Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα εθνικής μνήμης κατά την οποία θυμόμαστε τους άθλους και τις θυσίες των πατέρων μας, οι οποίοι με ευψυχία και με θερμή πίστη προς το Θεό αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Δυστυχώς ζούμε σε μια δύσκολη εποχή σήμερα και αυτά τα οποία ζούμε και βιώνουμε είναι εκείνα τα οποία δυστυχώς μας δημιουργούν ανησυχία και είναι η αλήθεια ότι ζούμε πρωτόγνωρα γεγονότα στο χώρο της Ελλάδας.

Διαπιστώνουμε όλοι μας ότι μερικές φορές σιωπούμε, αλλά θα πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι ο Ελληνισμός είναι συνδεδεμένος με την Ορθοδοξία και οι πρόγονοί μας πάλεψαν για του «Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία». Σήμερα προσπαθούν να μας αποπροσανατολίσουν, αλλά συγχρόνως να μας απομακρύνουν από αυτά τα ιδανικά, της Ορθοδοξίας και της Πατρίδος. Όμως καμιά σκοπιμότητα δεν χωρεί στην καταγραφή της ιστορίας ενός λαού. Δεν υπάρχει μελάνι που να μπορεί να σβήσει το αίμα που χύθηκε για την ελευθερία αυτού του τόπου. Ούτε είναι δυνατόν οι λυσσαλέες αυτές προσπάθειες  κάποιων αρνητών της πίστεως να ξεριζώσουν την πίστη μας προς τον Θεό, να ξεριζώσουν την πατροπαράδοτη ευσέβεια και ευλάβειά μας».

Η κ. Μαργαρίτα Ικαρίου, δημοσιογράφος και υπεύθυνη επικοινωνίας του ΕΟΣ Σάμου, περιληπτικά ανέφερε τη σύνδεση που υπήρχε στους πολεμιστές της τότε εποχής με τα κρασιά του Συνεταιρισμού.

«Οι Σαμιώτες, πρόσφεραν πολλά στην Επανάσταση σε ΕΜΨΥΧΟ υλικό αλλά και προϊόντα καθώς τροφοδοτούσαν τα ελληνικά πλοία και τις στρατιωτικές αποστολές.

Όπως πιστοποιείται σε ιστορικό έγγραφο-ντοκουμέντο που αντλήθηκε από τα ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ του Κράτους και φυλάσσεται στα ντοκουμενταρισμένα αρχεία του Συνεταιρισμού, σε σχετική λίστα τροφοδοσίας της Υδραϊκής Μοίρας υπό την οδηγία του αντιναυάρχου Γεωργίου Σαχτούρη, οι Σαμιώτες δεν προσέφεραν στον επαναστατικό αγώνα μόνον έμψυχο υλικό, γενναίους πολεμιστές που τους ονόμαζαν οι συναγωνιστές τους «παλληκαράδες του Αιγαίου» αλλά και μεγάλες ποσότητες ΣΑΜΙΩΤΙΚΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ. Το Σαμιώτικο κρασί διαμοιραζόταν στα πληρώματα για να εμψυχωθούν και να ενδυναμώσουν οι πολεμιστές, που μάχονταν για την ελευθερία».

Ο Αντισυνταγματάρχης (ΔΒ) κ. Αναστάσιος Παππάς ως εκπρόσωπος της 79 ΑΔΤΕ αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό κομμάτι της ναυμαχίας Σάμου, όπως και στο συντονισμό των ναυτικών δυνάμεων για την καταστροφή της Τουρκικής αρμάδας. Επίσης ανέφερε ότι η 79 ΑΔΤΕ φέρει εδώ και αρκετά χρόνια την ονομασία «ΜΥΚΑΛΗ» ως ένδειξη τιμής στους αγώνες των προγόνων μας.

ΜΟΥ.ΣΑ.: Επετειακή εκδήλωση με σεβασμό στην ιστορία των γεγονότων

Ο κ. Αντώνης Δημόπουλος, δικηγόρος, αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο της επανάστασης και έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Ιωάννη Καποδίστρια, τον πρώτο κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας.

Ο κ. Μπάμπης Βουρλίδας, φιλόλογος, αναφέρθηκε στα πρόσωπα της Ναυμαχίας της Σάμου, τόσο από την Ελληνική, όσο και από την Τουρκική πλευρά:

Γεώργιος Σαχτούρης, Ανδρέας Μιαούλης «Βώκος», Κωνσταντίνος Κανάρης, Αλέξανδρος «Λέκκας» Ματρόζος, όπου έγινε ειδική μνεία για τα κατορθώματά του. Ο Λέκκας Ματρόζος είχε δώσει αμέτρητες μάχες στο πλευρό του Κανάρη και είχε διακριθεί ως εξέχων ναυμάχος και πυρπολητής. Λέγεται ότι τουλάχιστον μία φορά είχε σώσει τη ζωή του Κανάρη, θέτοντας σε κίνδυνο τη δική του. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Μαρίτσα Χριστοδουλάκη, αναφέρθηκε εκτενώς στον Αλέξανδρο «Λέκκα» Ματρόζο. Από την Τουρκική πλευρά έγινε αναφορά στον Κοτζά Μεχμέτ Χιουσρέφ Πασά.

ΜΟΥ.ΣΑ.: Επετειακή εκδήλωση με σεβασμό στην ιστορία των γεγονότων

Τη βραδιά έντυσαν μουσικά, μουσικό συγκρότημα της ΜΟΥ.ΣΑ., χορωδία της ΜΟΥ.ΣΑ. και μέλη του ΧΟΡ.Ο.Σ. που παρουσίασαν 4 χορούς. Δύο από την Ηπειρωτική Ελλάδα και δύο από τη Σάμο.

Διεύθυνση χορωδίας: Δήμητρα Τσακανιά

Συντονισμός μουσικού συγκροτήματος: Βαγγέλης Μαλάκης

Χοροδιδάσκαλος: Μάκης Ευαγγέλου

————————————————————————————————————————————–

Κλείνοντας το συγκεκριμένο ρεπορτάζ ως θεατές κι εμείς, θα θέλαμε ν’ αναφερθούμε στον ουσιαστικό επίλογο του εκπαιδευτικού κ. Μπάμπη Βουρλίδα, που νομίζουμε ότι ήταν η ουσία της εκδήλωσης:

«Να απαντήσω τώρα στο ερώτημα που έθεσα εξ αρχής: Τι λοιπόν αναζητούμε στους επετειακούς εορτασμούς;

ΠΡΟΤΥΠΑ! Πρότυπα στους ανθρώπους που ήρθαν και πολέμησαν για να είμαστε εδώ σήμερα και να γιορτάζουμε και … αντιπρότυπα σε όσους δεν ήρθαν ποτέ … γιατί δεν ήρθαν όλοι. Η αλήθεια είναι ότι θα σας αφήσω με μια πικρή γεύση στο τέλος της ομιλίας μου.

Η Ναυμαχία της Σάμου ήταν μια λαμπρή σελίδα της μεγάλης Επανάστασης, ήταν όμως και μια από τις τελευταίες αναλαμπές της. Κι αυτό γιατί από τον Ιούλιο του 1824 οι Έλληνες Επαναστάτες είχαν εμπλακεί στη δεύτερη εμφύλια σύρραξη της Επανάστασης. Γιατί ο Αγώνας δεν χρειάστηκε να καταπνιγεί από τον εχθρό, αλλά φρόντισαν οι ίδιοι οι αγωνιστές του να χωριστούν σε δυο στρατόπεδα και αλληλοσπαραχθούν, με έπαθλο τη διακυβέρνηση ενός κράτους που ακόμα δεν υπήρχε και για τον έλεγχο των χρημάτων από τα βρετανικά δάνεια που εν τέλει ποτέ δεν εκταμιεύτηκαν πλην ενός μικρού μέρους. Κι έτσι, όταν το 1825 και 1826 ο Ιμπραήμ περιδιάβαινε την Πελοπόννησο, δεν έβρισκε ούτε μια εστία αντίστασης, έναν άνθρωπο να τον πολεμήσει, καθώς ο εμφύλιος σπαραγμός είχε αποσυντονίσει το χερσαίο αγώνα.

Τιμούμε λοιπόν σήμερα τους ανθρώπους που δεν ενεπλάκησαν στην εμφύλια σύρραξη και προσέτρεξαν για να πολεμήσουν εδώ, στα μέρη μας. Αυτούς θέλουμε για πρότυπα, τους επώνυμους και ανώνυμους που έμειναν προσηλωμένοι στο στόχο, στα υψηλά ιδανικά και πολέμησαν για τους σωστούς λόγους. Το μήνυμα της αποψινής εκδήλωσης ας είναι ότι η ΕΝΟΤΗΤΑ και οι ΑΓΩΝΕΣ θα μας οδηγήσουν στα ωραία, στα σπουδαία, στα μεγάλα επιτεύγματα! Ενότητα και αγώνας ας είναι το παράδειγμα που θα καθοδηγήσει εμάς, τους ανθρώπους της σύγχρονης εποχής, μακριά από έριδες και εμφύλιο αλληλοσπαραγμό.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ