Μεταβιβάσεις ακινήτων: Παρά την παράταση οι δυσκολίες παραμένουν

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Πλακιωτάκης στον εορτασμό της Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Πλακιωτάκης στον εορτασμό της Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821

Ο εορτασμός της επετείου Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821από τον Μητροπολίτη Σάμου Κύριλλο και τον αρχηγό της Σαμιακής Επανάστασης Λυκούργο Λογοθέτη

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

ΦΑΡΟΣ «Οικογένεια, η φωλιά των συναισθημάτων »

Υποχρεωμένοι να «τρέξουν» μέσα σε ελάχιστο χρόνο για να συλλέξουν τα 19 απαιτούμενα δικαιολογητικά και έγγραφα από δημόσιες υπηρεσίες για το μεταβιβαζόμενο ακίνητο του και ενώ μεσολαβούν και οι γιορτές, είναι χιλιάδες αγοραστές και πωλητές ακινήτων, καθώς το αργότερο μέχρι στα τέλη Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει και υποβάλλει ηλεκτρονικά στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ “myProterty ” και εφόσον προηγουμένως έχουν υποβάλει ηλεκτρονική δήλωση φόρου μεταβίβασης μέχρι στα τέλη του χρόνου.

Αλλιώς κινδυνεύουν η μεταβίβαση του ακινήτου να τους στοιχίσει ακριβά εφόσον το μεταβιβαζόμενο ακίνητο βρίσκεται σε τιμή ζώνης όπου οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται έως και 250%, γεγονός που αυξάνει και τα συμβολαιογραφικά έξοδα για τη σύνταξη συμβολαίου.

Η ΠΟΜΙΔΑ, συμβολαιογράφοι και λογιστές υποστηρίζουν ότι η παράταση τους ενός μηνός (μέχρι στα τέλη Ιανουαρίου του 2022) που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών δεν επαρκεί για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, τις γονικές παροχές και τις δωρεές, με τις μεγαλύτερες δυσκολίες να έχουν να κάνουν με την έκδοση βεβαίωσης του Τ.Α.Π. από τους δήμους,την υποχρέωση κατάθεσης ηλεκτρονικής ταυτότητας του ακινήτου (στοιχίζει τουλάχιστον 300-500 ευρώ και αντικαθιστά την απλή βεβαίωση μηχανικού), την βεβαίωση πληρωμής τα τελευταία 5 χρόνια του ΕΝΦΙΑ κλπ.

Εάν μέχρι στα τέλη Ιανουαρίου του 2022 δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα και να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, τότε κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με εκτόξευση του τελικού λογαριασμού, εξαιτίας της αύξησης των φόρων, εισφορών, αλλά και αμοιβών, καθώς όλα υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική τιμή του ακινήτου που θα ισχύει από 1/1/2022.

Τα δύσκολα έρχονται κυρίως ιδιοκτήτες ακίνητων που βρίσκονται σε 2.134 περιοχές οι οποίες εντάσσονται για πρώτη φορά από 1/1/2022 στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού ακινήτων..Στα ακίνητα αυτά οι αντικειμενικές τιμές εκτοξεύονται στα ύψη και τυχόν μεταβιβάσεις θα «μεταφραστούν» σε υψηλά ποσά φόρου στην εφορία.

Εντός του 2022 απομένουν ακόμη να ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού και οι τελευταίες «ορφανές» 2.167 περιοχές για τις οποίες οι αντικειμενικές αξίες προσδιορίζονται από τις τοπικές εφορίες με βάση εκτιμήσεις αξίας τους από τους δήμους που βρίσκονται.

Στις περιπτώσεις αυτές η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη ,ώστε να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις, από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που διατηρούν ακίνητα σε αυτές τις 2.167 περιοχές που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού καθώς στην πλατφόρμα «Μy property»της ΑΑΔΕ διεκπεραιώνονται υποθέσεις μόνο για ακίνητα που βρίσκονται εντός του αντικειμενικού συστήματος.Με την ένταξη κι αυτών των περιοχών ,ο αντικειμενικός προισδιορισμός αξίας των ακινήτων,που θα επικαιροποιείται για όλες τις περιοχές της χώρας ανά διετία,θα εφαρμόζεται πλέον στο 100% της Επικράτειας αντί στο 98% σήμερα.

Τα βασικά δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης ενός ακινήτου στην περίπτωση της αγοραπωλησίας είναι τα εξής:

– Τίτλος ιδιοκτησίας.

-Οικοδομική άδεια.

– Φωτοτυπίες ταυτοτήτων των συμβαλλόμενων μερών, ΑΦΜ και ΔΟΥ εισοδήματος.

– Εγγραφο περαίωσης διαδικασίας ρύθμισης του ακινήτου.

– Βεβαίωση αυτοψίας μηχανικού.

– Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

– Φορολογική ενημερότητα του ιδιοκτήτη.

– Ασφαλιστική ενημερότητα του ιδιοκτήτη.

– Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

– Πιστοποιητικό περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς/γονικής παροχής/δωρεάς.

– Βεβαίωση του δήμου από την οποία προκύπτει ότι δεν οφείλεται Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για το μεταβιβαζόμενο ακίνητο.

Υπολογισμός φόρου. Η αγοραπωλησία ακινήτου επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Εάν ωστόσο η αγοραπωλησία αφορά πρώτη κατοικία ο συντελεστής 3% επιβάλλεται στο τμήμα της αξίας που υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ποσό αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά του.

Θάνος Πασχάλης athina984.gr

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ