«Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία» Σάμος… Χρόνια Πολλά…

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Πλακιωτάκης στον εορτασμό της Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Πλακιωτάκης στον εορτασμό της Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821

Ο εορτασμός της επετείου Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821από τον Μητροπολίτη Σάμου Κύριλλο και τον αρχηγό της Σαμιακής Επανάστασης Λυκούργο Λογοθέτη

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

«Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία» Σάμος… Χρόνια Πολλά...

Χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της Κυβέρνησης, αλλά με την παρουσία του Βουλευτή Σάμου κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023, η καθιερωμένη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 111ης επετείου ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα.

«Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία» Σάμος… Χρόνια Πολλά...

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής με την επίσημη Έπαρση της Σημαίας στην Πλατεία Πυθαγόρα με συμμετοχή τμήματος απόδοσης τιμών και Στρατιωτικής Μουσικής της 79 ΑΔΤΕ.

Στις 10:30 ακολούθησε η Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σάμου & Ικαρίας κ.κ. Ευσεβίου, Επιμνημόσυνη δέηση στον Ανδριάντα του Θεμιστοκλή Σοφούλη και κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές και στρατιωτικές αρχές, φορείς και συλλόγους.

«Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία» Σάμος… Χρόνια Πολλά...

Την παρέλαση επί της παραλιακής λεωφόρου, μαθητών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συλλόγων και τμημάτων του Στρατού Ξηράς, άνοιξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος Σάμου ο «ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΑΧΑΝΑΣ» και την έκλεισαν οχήματα της Π.Υ Σάμου.

Στην παρέλαση της Κυριακής (12/11), πήραν μέρος με πλήρη τμήματα τα σχολεία της πόλεως Σάμου, ήτοι:

«Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία» Σάμος… Χρόνια Πολλά...

1ο Πειραματικό Γυμνάσιο, 2ο Γυμνάσιο, Μουσικό Σχολείο, ΕΕΕΕΚ Σάμου, ΓΕΛ Σάμου, ΕΠΑΛ Σάμου, Εσπερινό ΕΠΑΛ Σάμου, ενώ από τις Σχολικές Μονάδες: Γυμνάσιο Πυθαγορείου, Γυμνάσιο Πύργου, Γυμνάσιο, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Καρλοβάσου και Γυμνάσιο και ΓΕΛ Μαραθοκάμπου μόνο τα αγήματα της Σημαίας τους.

«Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία» Σάμος… Χρόνια Πολλά...

Επίσης η Φιλαρμονική του Καρλοβάσου «ΚΛΕΑΝΘΗΣ Ο ΣΑΜΙΟΣ», δεν ήρθε στην πόλη της Σάμου για την παρέλαση, διότι δεν καλύφθηκαν τα έξοδα μεταφοράς της και όπως αποφάσισε το ΔΣ αυτής.

«Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία» Σάμος… Χρόνια Πολλά...

Στη συνέχεια ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα πολιτιστικών συλλόγων Σάμου επί της παραλιακής λεωφόρου, τα οποία απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου που παρακολουθούσε.

«Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία» Σάμος… Χρόνια Πολλά...

Η Ένωση της Σάμου με την Μητέρα Ελλάδα, την 11η Νοεμβρίου 1912, θυμίζει πως την πορεία του Λαού και του Έθνους προς την υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων και των εθνικών δικαίων, πάντοτε υπό όρους ενότητας, καθορίζουν οι αθάνατοι στίχοι του Ανδρέα Κάλβου από την Ωδή «Εις Σάμον»: «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΕΔΩ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΕΔΩ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΕΔΩ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΔΩ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης  για την 111η  Επέτειο  από την Ένωση της Σάμου με την Ελλάδα ,  έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μακρόχρονοι και επίμονοι υπήρξαν οι αγώνες του Σαμιώτικου λαού, μέχρι την ημέρα της 11ης Νοεμβρίου 1912 , που ο Θεμιστοκλής Σοφούλης στο προαύλιο του Αγίου Σπυρίδωνα κήρυξε την Ένωση της Σάμου με την Ελλάδα, στέλνοντας το ψήφισμα της Εθνοσυνέλευσης στον Ελευθέριο Βενιζέλο.  Σήμερα η Σάμος όπως και Χίος και πριν λίγες ημέρες η Λέσβος εορτάζει τον άρρηκτο δεσμό της με την ελεύθερη ιστορική Ελληνική της ταυτότητα . Ένας δεσμός που ανέδειξε το Σαμιώτικο αδούλωτο πνεύμα, με συνεχείς αγώνες για την ελευθερία από τους Οθωμανούς κατακτητές, εμπλουτίζοντας με τη συνεισφορά του τους αγώνες του Έθνους.

Σήμερα είναι ημέρα χαράς και ενατένησης της διαδρομής από το παρελθόν στο μέλλον,  σε δρόμο με όραμα  αντάξιο της ιστορίας. Είναι ημέρα για  σκέψεις που επιτρέπουν  το όραμα της  ανάπτυξης και ευημερίας.  Ένα όραμα που αξίζει σε όλους εμάς,   να μετατρέψουμε σε σχεδιασμό και πράξη με προσπάθεια , που θα επαναφέρει και θα  αναβαθμίσει, θα  αναδημιουργήσει  το νησί μετά την τελευταία δοκιμασία του. Χρόνια πολλά ελεύθερη και Ελληνική Σάμος. Ζήτω οι αγώνες του αδούλωτου πνεύματος του λαού της Σάμου. Ζήτω το Βόρειο Αιγαίο.»

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ