Γιάννης Κατσούλης: «Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ο καρκίνος του μαστού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Αποχωρεί με δική του επιθυμία ο Μαιευτήρας –Γυναικολόγος, Ιωάννης Κατσούλης από το Νοσοκομείο Σάμου

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Για το θέμα, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά, στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, ο μαιευτήρας-γυναικολόγος κ. Γιάννης Κατσούλης.

«Είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες, σε επίπεδο του 12% στο σύνολο των γυναικών, δηλαδή, μια στις οκτώ θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού, σε κάποια φάση της ζωής της. Μιλάμε για όλες τις ηλικίες και το προσδιορίζω αυτό διότι, σίγουρα οι μικρότερες ηλικίες κινδυνεύουν λιγότερο, οι γυναίκες μετά τα 50 περισσότερο, ωστόσο όλο και περισσότερο βλέπουμε και νεότερο πληθυσμό και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο μας έχει απασχολήσει στην επιστημονική κοινότητα, φαίνεται να υπάρχουν κάποια γονίδια εδώ και πολλά χρόνια, τα οποία ευθύνονται και τα οποία φαίνεται να μεταλλάσσονται»

Όπως τόνισε ο κ. Κατσούλης, έχει κατέβει η ηλικία που πλέον προσβάλλονται οι γυναίκες από καρκίνο του μαστού. Στατιστικά είναι περίπου 7.770 περίπου νέες περιπτώσεις τον χρόνο στην Ελλάδα και είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση, λόγω προβολής και από μεγάλους φορείς ή διασημότητες, αλλά και από τους επαγγελματίες υγείας.

Σημαντικό για την κάθε γυναίκα είναι η αυτοψηλάφηση μηνιαία, γιατί έτσι είναι ίσως η πρώτη που μπορεί να καταλάβει ότι συμβαίνει κάτι στο σώμα της. Το οικογενειακό ιστορικό επίσης, είναι εκείνο που μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα σε εξετάσεις από πιο μικρή ηλικία, ακόμα και πριν τα 40 έτη, ενώ μετά είναι απαραίτητη η μαστογραφία κάθε ένα με δύο χρόνια. Πλέον υπάρχει μεγάλη εξέλιξη, σε θεραπευτικό επίπεδο και μπορεί να υπάρξει καθολική ίαση, με σημαντικό το γενικότερο προφίλ της και ο τρόπος ζωής της. Παίζει μεγάλο ρόλο η διατροφή και το κάπνισμα, το κάπνισμα μαζί με διατροφή οποία έχει πολύ ψηλούς υδατάνθρακες και λιπίδια, είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για τις γυναίκες του καρκίνου μαστού. Επίσης η άσκηση είναι πολύ σημαντική, μία βασική κίνηση η οποία επιτρέπει στους ιστούς να ανανεώνονται.

Ο κ. Κατσούλης ανέφερε επίσης πως οι δυνατότητες αποκατάστασης είναι σε υψηλό επίπεδο, ενώ σημαντικό να υπάρχει κατανόηση του οικογενειακού ιατρικού ιστορικού. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ο καρκίνος του μαστού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας.

Για τον εμβολιασμό στις έγκυες γυναίκες, ο κ. Κατσούλης ανέφερε πως λόγω του γεγονότος ότι ο οργανισμός τους και ο ανοσολογικός τους μηχανισμός είναι χαμηλός, ως εκ τούτου το να εμβολιαστεί μία έγκυος είναι πολύ σημαντικό για την υγεία της, καθώς η βαριά νόσηση από λοίμωξη μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα. Δεν υπάρχει κάποιο περιστατικό παγκοσμίως που να αναφέρει προβλήματα σε γυναίκες που επιθυμούν ή είναι ήδη έγκυες, ενώ τα κατάλληλα εμβόλια είναι τα mRNA.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ