Ανακαλύπτοντας γεύσεις και εικόνες της Σάμου

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Με λαμπρότητα η Νέα Τρίτη στο Καρλόβασι

Με λαμπρότητα η Νέα Τρίτη στο Καρλόβασι

Τήν Τρίτη τοῦ Πάσχα (ἢ Νέα Τρίτη) 7 Μαΐου ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Ἱερούργησε στήν αἲθουσα τοῦ πνευματικοῦ κέντρου τοῦ Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Κοιμήσεως τῆς

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Πλακιωτάκης στον εορτασμό της Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Πλακιωτάκης στον εορτασμό της Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821

Ο εορτασμός της επετείου Ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης την 8η Μαΐου 1821από τον Μητροπολίτη Σάμου Κύριλλο και τον αρχηγό της Σαμιακής Επανάστασης Λυκούργο Λογοθέτη

Ανακαλύπτοντας γεύσεις και εικόνες της Σάμου
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση καταγραφής της οινογαστρονομικής ταυτότητας της Σάμου και ανάδειξης των τοπικών της προϊόντων στα πλαίσια του προγράμματος «Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Σάμου-Ανακαλύπτοντας εικόνες και γεύσεις του νησιού» η οποία έχει ενταχθεί στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Β. Αιγαίου».
Από την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 έως και την Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 οι chef Ανδρέας Λαγός, Βαγγέλης Μπιλιμπάς, Ασλάνης Παντερλής και Βασίλης Σκουρφούντας συμμετείχαν στην οπτικοποίηση και καταγραφή συνταγών που βασίζονται στις γαστρονομικές παραδόσεις του νησιού μας και περιείχαν, κατά το πλείστον, τα εκλεκτά σαμιακά προϊόντα.
Η συμμετοχή ήταν εθελοντική και στόχο είχε τη δημιουργία της σύγχρονης οινογαστρονομικής ταυτότητας της Σάμου, στα πλαίσια ανάπτυξης και εδραίωσης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Ανακαλύπτοντας γεύσεις και εικόνες της Σάμου
Στην ομάδα υλοποίησης του έργου συμμετέχει υποστηρικτικά και ο ΕΟΣ Σάμου ενώ την υλοποίηση έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ερευνητικό Ινστιτούτο ΩMEGA TECHNOLOGY με αποδέκτη το Δήμο Ανατολικής Σάμου. Η όλη δράση έχει σκοπό την ανάπτυξη μιας ψηφιακής πλατφόρμας όπου θα παρουσιάζεται ένα σύνολο από δωρεάν ηλεκτρονικές υπηρεσίες σχετικά με την περιγραφή του σύνθετου πολιτιστικού αποθέματος της Σάμου, την ιδιαίτερη γαστρονομική της κουλτούρα, τα τοπικά προϊόντα, τις σύγχρονες διατροφολογικές προσεγγίσεις και ένα σύνολο από συνταγές, καταγεγραμμένες όχι μόνο από chef, μάγειρες, ζαχαροπλάστες και bartenders , αλλά και από καλονοικοκυρές του νησιού μας ή γνώστες της σαμιακής κουζίνας.
Ανακαλύπτοντας γεύσεις και εικόνες της Σάμου
Το τηλεοπτικό συνεργείο που ήρθε για το σκοπό αυτό στο νησί μας περιηγήθηκε σε διάφορες περιοχές όπου σε εξωτερικούς χώρους «ξαναζωντάνεψαν» γευστικά οι γεύσεις, οι μνήμες και οι νοστιμιές του τόπου μας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις συνταγές που οπτικοποιήθηκαν: Κατσικίσια πλάτη γεμιστή με συκωτάκια, μυρωδικά και σαμιώτικο κρασί ψημένη στον ξυλόφουρνο και τυλιγμένη στα αμπελόφυλλα. Σαμιώτικη κακαβιά του ψαρά, με θαλασσινό νερό, πετρόψαρα και καβουράκια. Κολιοί με γλυκάδι, μοσχάτο κρασί και δεντρολίβανο. Κότσι αρνίσιο βρασμένο στο πετιμέζι. Σαμιώτικοι ρεβυθοκεφτέδες με διάφορα αρωματικά του κήπου. Μπουρέκια από κίτρινη κολοκύθα (λύρα) με μυρωδικά και λευκό σαμιώτικο τυρί. Τραχανάς με λαχανικά από το μποστάνι και αρμόγαλο. Αρνάκι τυλιχτό με αμπελόφυλλα, γεμισμένο με σαμιώτικο τυρί και ψημένο σε λευκό μοσχάτο κρασί. Χταπόδι βρασμένο σε γλυκό σαμιώτικο μοσχάτο κρασί. Μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και δυόσμου. Σαρδέλα «παντρεμένη». Κολοκυθόπιτα της άνοιξης και κολοκυθοκορφάδες. Χοιρινό με σέλινο και άγρια σαμιώτικα χόρτα. Σαμιώτικος μπακλαβάς «παστέλι» με σουσάμι, αμύγδαλα και υπέροχο σαμιώτικο μέλι βρασμένο με γλυκό κρασί.
Κι αυτές είναι μόνον οι πρώτες σαμιώτικες «γεύσεις» που έχουν καταγραφεί, καθώς η σχετική λίστα περιλαμβάνει τουλάχιστον 50 διαφορετικές, από κάθε περιοχή της Σάμου.
Ανακαλύπτοντας γεύσεις και εικόνες της Σάμου
Το υλικό, μετά την ολοκλήρωσή του, θα είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν σε επαγγελματίες που θα θελήσουν να εντάξουν στον κατάλογό τους τις συνταγές αυτές, πιστοποιώντας πως στη Σάμο η γαστρονομική παράδοση είναι υπαρκτή και ανατροφοδοτούμενη από τις σύγχρονες μεθόδους και τις διατροφικές προσταγές της εποχής. Επίσης, οι συνταγές θα μπορούν σε όλους τους συνεργαζόμενους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας να προβάλλονται σε ψηφιακή μορφή 3D αποτύπωσης στα κινητά των καταναλωτών, ενώ θα καταγράφονται όλα τα υλικά και ο τρόπος παρασκευής ώστε να μπορεί ο επισκέπτης όχι μόνο να γνωρίζει 100% την ποιότητα της τροφής που γεύεται, αλλά και να δοκιμάσει να την επαναλάβει στον τόπο του.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ