Έξαρση της διασποράς του κορωνοϊού στα νησιά

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» – 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος

Έξαρση της διασποράς του κορωνοϊού στα νησιά

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 1.984.544 λοιμώξεις – Μετατοπίζεται η επιδημία από την Αττική στα νησιά όπου εντοπίζονται ένα στα τρία νέα κρούσματα – Περισσότεροι από 600 ασθενείς μπήκαν σε νοσοκομείο το περασμένο 24ωρο – Στο 32% τα παιδικά κρούσματα

Μια ανάσα από τα δύο εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μάς φέρνει το πέμπτο επιδημικό κύμα. Με τα 18.825 σημερινά που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι λοιμώξεις από την αρχή της πανδημίας έφτασαν τις 1.984.544 και, βάσει του ρυθμού που διασπείρεται πλέον, ο ιός θα «σπάσει» το φράγμα αύριο.

Ο δείκτης μετάδοσης της νόσου Rt ξεπέρασε ξανά τη μονάδα και βρέθηκε στο 1.01, από το 0.95 της περασμένης Τετάρτης, 26 Ιανουαρίου 2022. Η θετικότητα από τα 311.547 τεστ ανέρχεται στο 6,04%.

Η κατανομή των κρουσμάτων σήμερα όπως και των τελευταίων ημερών, μαρτυρά τη μετατόπιση της επιδημίας από την Αττική (5.190 νέα κρούσματα), η οποία παρουσιάζει σταθεροποίηση ή και μείωση, προς άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως νησιωτικές. Συγκεκριμένα, στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου ανιχνεύονται 3.399 κρούσματα.

Σε αντίθεση με τους δείκτες της διασποράς, εκείνοι που αποτυπώνουν την κατάσταση των νοσοκομείων, οι «σκληροί» δείκτες όπως τους αποκαλούν οι ειδικοί, κινούνται στα γνώριμα μονοπάτια. Οι θάνατοι από κορωνοϊό ήταν και σήμερα πολλοί (106), οι διασωληνωμένοι λιγότεροι κατά δύο (561 από 563) και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στους 4.665 από 4.651 χθες, παρά τον μεγάλο όγκο νέων εισαγωγών.

Περισσότεροι από 600 ασθενείς χρειάστηκε να εισαχθούν σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας το περασμένο 24ωρο, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr. Τα δεδομένα εξηγούνται από την κυριαρχία της «ηπιότερης» παραλλαγής Όμικρον και στις νέες νοσηλείες.

Σε νησί ένα στα τρία νέα κρούσματα

Ένα στα τρία κρούσματα που εντοπίζονται σήμερα στη χώρα -πλην της Αττικής- είναι σε νησί. 1.517 αφορούν την Κρήτη με το 74% σε Ηράκλειο και Χανιά, 1.271 το Αιγαίο με «έκρηξη» σε Μύκονο, Λέσβο και Κω, ενώ άλλα 601 έρχονται από το Ιόνιο όπου πρωτοστατεί η Κεφαλονιά με τα μισά κρούσματα.

Η αναζωπύρωση της επιδημίας στα νησιά δεν παρατηρείται μόνο σήμερα. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 24 – 30 Ιανουαρίου 2022, πέραν των Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας, Πειραιά και Δυτικής Αττικής όπου η θετικότητα των τεστ ήταν 5,44%, 5,02% και 5,87% αντίστοιχα, ποσοστά άνω του 5% παρατηρήθηκαν μόνο σε νησιά και συγκεκριμένα τη Σαντορίνη (5,26%), τη Σάμο (5,38%), τη Νάξο (5,75%) την Τήνο (7,44%) και κορυφαία τη Μύκονο (8,17%).

Ευχάριστο είναι εντούτοις πως, παρά τη μεγάλη διασπορά, περί τις 40 μόλις είναι οι νοσηλείες που πραγματοποιήθηκαν στα νοσοκομεία των νησιών το τελευταίο 24ωρο, με τις 27 να αφορούν την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης.

Στο 32% τα παιδικά κρούσματα

Μειώθηκε το ποσοστό των ανηλίκων 4-18 ετών στο σύνολο της διασποράς την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη. Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 24 – 30 Ιανουαρίου 2022, η ηλικιακή ομάδα συγκέντρωσε 40.843 κρούσματα, το 32% δηλαδή του συνόλου, ενώ την εβδομάδα 17 – 23 Ιανουαρίου αποτελούσαν το 33%.

Ως προς τους παιδιατρικούς εμβολιασμούς, δίδεται ώθηση στο κομμάτι της επιχείρησης «Ελευθερία» που αφορά την Αττική, με την προσθήκη νέων εμβολιαστικών γραμμών στα mega Εμβολιαστικά Κέντρα «Προμηθέας» και Περιστερίου.

Τα παραπάνω μεταφράζονται σε 40.000 νέα ραντεβού που θα είναι διαθέσιμα από την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, συνεπώς οι γονείς θα πρέπει να μεριμνήσουν σχετικώς και να μπουν στην πλατφόρμα ώστε να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

protothema.gr

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ