Υψηλού επιπέδου η ημερίδα για τον Σαμιακό Αθλητισμό 1890-1940…

…αλλά χαμηλής συμμετοχής, αφού οι παρευρισκόμενοι ήταν λίγες δεκάδες δυστυχώς, που τίμησαν ερευνητικές προσπάθειες, διδακτορικές διατριβές και βαθιά εντρύφηση σε ένα θέμα, που όπως είπε σε παρέμβασή του ο πρώην προϊστάμενος των ΓΑΚ-Αρχείων Ν.Σάμου, φιλόλογος και θεμελιωτής του Ιστορικού Αρχείου Σάμου Χρήστος Λάνδρου, δεν είχε ως τώρα τύχει εμπεριστατωμένης έρευνας και προσφέρεται για περισσότερη ενασχόληση ερευνητών στο μέλλον.

Την ημερίδα άνοιξαν με σύντομες ομιλίες τους η πρ/νη των ΓΑΚ Σάμου και άξια συνεχιστής του θεμελιώδους αυτού έργου της διάσωσης της ιστορικής μνήμης, Αγγέλα Χατζημιχάλη και η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Σάμου Άννα Ψαρρά.

Πρώτος ομιλητής ο ιστορικός ερευνητής και υποψήφιος διδάκτωρ του Παντείου Ανδρέας Μπαλτάς, που ανέπτυξε το θέμα «Η αθλητική σχέση της Σάμου με την Σμύρνη 1890-1922», μέρος της έρευνας που περιέχεται στο βιβλίο του «Ο αθλητισμός στην Σμύρνη 1890-1922» του εκδοτικού οίκου «Μπαλτάς».

Δεύτερος ομιλητής ο επίσης ιστορικός και ερευνητής για την ζωή των προσφύγων μετά την Μικρασιατική Καταστροφή Μανόλης Γιαννούτσος.

Και η ημερίδα με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Σαμιακός Αθλητισμός στον Μεσοπόλεμο», προϊόν πολυετούς έρευνας του συλλέκτη-ερευνητή Μανόλη Βαλαγεωργίου, για τα αθλητικά σωματεία από την εποχή της ηγεμονίας έως τον δεύτερο πόλεμο.

Η βραδιά έκλεισε με πέντε τραγούδια από το έργο των Απ. Καλδάρα-Πυθαγόρα «Μικρά Ασία» που απέδωσε ολιγομελές μουσικό σχήμα της Ένωσης Μικρασιατών Σάμου.

Τέτοιες προσπάθειες αξίζουν την προσοχή και την τιμή του Σαμιακού κοινού, γιατί αφορούν την κοινή μας πορεία και ιστορία και είναι προϊόντα έρευνας ανθρώπων που αφιερώνουν χρόνο και ψυχή για την διάσωσή τους.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ψήφισμα συμπαράστασης στον κλάδο θεαμάτων-ακροαμάτων από την Π.Ε Βορείου Αιγαίου

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου,  στέκεται στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Καρδίτσας αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία προσφοράς, αγάπης και βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας, που επλήγησαν από την

Περισσότερα »