Υπόμνημα των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου στον Υπουργό Υγείας για την ενίσχυσή του

Υπόμνημα των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου στον Υπουργό Υγείας για την ενίσχυσή του

Το μοναδικό νοσοκομείο της Σάμου καλείται να προσφέρει υπηρεσίες σε 32 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και σε 8 χιλιάδες περίπου πρόσφυγες και μετανάστες , που η Κυβέρνηση έχει εγκλωβίσει στο νησί κάτω από άθλιες συνθήκες και χωρίς καμία μέριμνα σε ότι έχει σχέση με την υγειονομική τους περίθαλψη. Στην συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε με έξαρση της εποχικής γρίπης , με λιγοστό προσωπικό το οποίο στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου είναι κάτω από το όριο ασφαλείας , αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες του πληθυσμού και βέβαια ενόψει κρουσμάτων κοροναϊού.  

Εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Σάμου, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις δύσκολες χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό , ούτε λόγω του προσφυγικού , ούτε λόγω τουρισμού , αλλά ούτε σε περιπτώσεις έξαρσης ιώσεων και νοσημάτων.

Όπως ήδη γνωρίζετε, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Σάμου , προσπαθούν να αντεπεξέλθουν πέρα των δυνάμεων τους θέτοντας σε κίνδυνο καθημερινά την δική τους υγεία λόγω εξαντλητικών ωραρίων , χωρίς να λαμβάνουν την κανονική τους άδεια και τα ρεπό τους.  

Συγκεκριμένα:

Το ακτινολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου , για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια μένει με ακάλυπτες βάρδιες κατάσταση άκρος επικίνδυνη για ασθενείς και εργαζόμενους που αναγκάζονται να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες με κίνδυνο την υγεία τους.

Σχεδόν σε όλα τα νοσηλευτικά τμήματα απόγευμα – νύχτα και Σαββατοκύριακο υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μία νοσηλεύτρια μπορεί να καλύπτει δύο και τρία τμήματα ταυτόχρονα.

Μαιευτική κλινική με ελάχιστες μαίες και οι περισσότερες βάρδιες χωρίς νοσηλεύτρια ή θα καλύπτει σε έκτατες περιπτώσεις , η μοναδική νοσηλεύτρια άλλου τμήματος.

Μία μεγάλη κλινική του νοσοκομείου , όπως είναι η παθολογική έχει ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο είναι κατάκοπο και εξουθενωμένο.

Η Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου λειτουργεί εδώ και 13 μήνες με μόνο μία παιδίατρο και με δύο γενικούς γιατρούς , από τις οποίες η μία είναι μετακινημένη από το Περιφερειακό ιατρείο του Μαραθοκάμπου και η άλλη υπηρετεί στο αγροτικό ιατρείο Βαθέως και εφημερεύει στην παιδιατρική κλινική , ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο με δεκάδες ημέρες κανονικής άδειας και ρεπό που δεν μπορεί να λάβει.

Το νοσοκομείο της Σάμου δεν έχει γιατρούς ΩΡΛ , πνευμονολόγους , παρά μόνο μία η οποία υπηρετεί στην ΜΕΘ , δεν έχει γαστρεντερολόγους και βεβαία πολλές ειδικότητες είναι μονήρης , πράγμα που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα όπως μεγάλη αναμονή σε ραντεβού και άλλα.  

Στις περισσότερες βάρδιες απόγευμα και νύχτα υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας για όλο το νοσοκομείο.     

Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.

Είναι φανερό ότι με αυτές τις ελλείψεις σε προσωπικό, είναι αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες , τόσο των ντόπιων κατοίκων , όσο και των προσφύγων- μεταναστών και πολύ περισσότερο βέβαια να εφαρμοστεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης για τον κορωνοϊό.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 και 2019 δεν ολοκληρώθηκε καμία προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου, μη ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην αντικατασταθούν ούτε οι 3200 περίπου υγειονομικοί που συνταξιοδοτήθηκαν πανελλαδικά.

Αντίστοιχα, με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, μειώνεται για άλλη μια φορά η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας κατά 41 εκατ. ενώ αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 89 εκατ. ευρώ.

Μόνο αγανάκτηση λοιπόν μας προκαλούν οι δηλώσεις ότι τα νοσοκομεία, έχουν «επάρκεια σε προσωπικό και υλικά» και ότι «όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.»

Τονίζουμε για άλλη μια φορά, την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του νοσοκομείου Σάμου με προσωπικό διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κλείσουν τμήματα η βάρδιες όπως έγινε με το ακτινολογικό που το είχαμε επισημάνει εδώ και ένα χρόνο.

► Να ενισχυθεί άμεσα το νοσοκομείο της Σάμου με το αναγκαίο προσωπικό. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου)

► Να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την αποκατάσταση των κατηργημένων οργανικών θέσεων στην ιατρική, διοικητική και τεχνική υπηρεσία και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη μείωση των ειδικευόμενων γιατρών.

► Να εξασφαλισθεί πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου.

► Καμιά σύμβαση του νοσοκομείου με εργολάβους και ιδιωτικές ασφαλιστικές.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής.

       Ο Πρόεδρος                            ΓΙΑ ΤΟ     ΔΣ               Η Γραμματέας

     Σταμάτης Φιλιππής                                                    Παναγιώτα Λαγογιάννη

VKDMarketMegalo

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Βρήκαν σκυλάκι μόνιμα δεμένο με αλυσίδα σε κάδο πλυντηρίου- Το μετέφεραν οι εθελοντές στο καταφύγιο

Βρήκαν σκυλάκι μόνιμα δεμένο με αλυσίδα σε κάδο πλυντηρίου- Το μετέφεραν οι εθελοντές στο καταφύγιο

H φαντασία των ανθρώπων όταν πρόκειται να βασανίσουν ή να κακοποιήσουν ζώο είναι μεγάλη. Αρρωστημένη φαντασία. Και αυτό το βλέπουμε καθημερινά. Στα, κατά τα άλλα

Περισσότερα »
Συνάντηση Κώστα Μουτζούρη με την Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκαταστάσεως δομής διαμονής μεταναστών στη Λέσβο

Συνάντηση Κώστα Μουτζούρη με την Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκαταστάσεως δομής διαμονής μεταναστών στη Λέσβο

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συναντήθηκε σήμερα με την Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκαταστάσεως δομής διαμονής μεταναστών στη Λέσβο για συντονισμό της περαιτέρω δράσεως.

Περισσότερα »