Χτύπησε κουδούνι για 11 προσφυγόπουλα στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος

Λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι χτύπησε το πρώτο κουδούνι για τα 11 προσφυγόπουλα που ξεκίνησαν μαθήματα στη Δομή Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Προσφύγων ( ΔΥΕΠ) στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος. Οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, του Εργατικού Κέντρου, των γυναικείων Συλλόγων, οι προϊστάμενοι της Α΄βάθμιας και B΄βάθμιας Εκπαίδευσης, υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα τα παιδιά που συνόδευαν οι γονείς τους. Τα παιδιά μπήκαν στον αύλειο χώρο του σχολείου όπου εκπαιδευτικοί τους μοίρασαν τσάντες με σχολικά.

00Sxoleio02

Συνολικά τα παιδιά που θα φοιτούν στο τμήμα ΔΥΕΠ θα είναι 14 αλλά σήμερα ο πατέρας των τριών παιδιών περνούσε συνέντευξη στην υπηρεσία ασύλου και έτσι παρευρέθηκαν μόνο τα 11. Να σημειώσουμε ότι άλλα 14 παιδιά που μένουν στο ΚΥΤ Σάμου φοιτούν στο άλλο ΔΥΕΠ του 3ου Δημοτικού Σχολείου της Σάμου. Ωστόσο να σημειώσουμε ότι από τους 150 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος μόνο τα 20 πήγαν σήμερα στο σχολείο καθώς σε έκτακτη συνέλευση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Βαθέος αποφάσισαν τα παιδιά τους να απέχουν από τα μαθήματά τους αρχής γενομένης από την Τρίτη 5 Μαρτίου ως την Παρασκευή 8 Μαρτίου καθώς αντιδρούν για τις συνθήκες υγιεινής που υπάρχουν στο ΚΥΤ και ζητούν να υπάρχει πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, χωρίς να μένει κανένα παιδί στις σκηνές.

Να σημειώσουμε ότι την Πέμπτη 7 Μαρτίου ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και καλεί όλους τους αντίστοιχους συλλόγους του νησιού να παρευρεθούν.

00Sxoleio03

Δηλώσεις Τάκη Διαμαντίδη προέδρου ΕΛΜΕ Σάμου

«Είναι γνωστές οι αντιδράσεις των γονιών, πιστεύουμε πως η πλειοψηφία των γονιών, όπως και των Σαμιωτών μέχρι τώρα έχει σταθεί δίπλα στους μετανάστες – πρόσφυγες.

Γενικά στην Ελλάδα ξέρουμε από φτώχεια-προσφυγιά, ξέρουμε από αυτές τις συνθήκες όλες και νομίζω ότι οι Σαμιώτες έχουν σταθεί δίπλα πραγματικά σε αυτούς τους ανθρώπους.

Από την άλλη μεριά σαφώς υπάρχει μια μειοψηφία, με απόψεις ρατσιστικές, ξενοφοβικές και φασιστικές, που αυτή τη στιγμή έχει επιλέξει ως εργαλείο, το να σπείρει την ανασφάλεια και το φόβο στους γονείς. Επικαλούνται το θέμα των ασθενειών, χωρίς να υπάρχει κάποια επιστημονική τεκμηρίωση για αυξημένες τυχόν πιθανότητες μετάδοσης λοιμωδών νόσων.

Εξάλλου να σκεφτούν ότι τα παιδιά έρχονται το απόγευμα και την άλλη μέρα το πρωί, αφού γίνουν οι καθαριότητες και ότι προβλέπεται να γίνει, θα έρθουν τα άλλα παιδιά στο σχολείο.

Από την στιγμή που δεν υπάρχει καν επαφή, νομίζω δεν στέκουν αυτές οι αιτιάσεις που υπάρχουν. Ιδιαίτερα νομίζω τα συνθήματα που έχουν μπει, ενώ φαντάζουν κάποια από αυτά ότι συμπαραστέκονται στους πρόσφυγες, υπάρχει ένα σύνθημα το οποίο νομίζω είναι απαράδεκτο «Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν τα σχολειά σε άσυλα».

00Sxoleio04

Άσυλα γιατί θα γίνουν τα σχολειά; Γιατί θα φιλοξενήσουν παιδιά προσφύγων και μεταναστών; Επειδή τα παιδιά αυτά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε κάπου αλλού; Επειδή έχουν άλλο χρώμα επιδερμίδας και έχουν μια άλλη κουλτούρα, άλλο πολιτισμό, μια άλλη θρησκεία;

Εμείς θεωρούμε ότι το δικαίωμα της μόρφωσης , είναι δικαίωμα για όλα τα παιδιά, άσχετα από όλους τους προηγούμενους παράγοντες. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποφέρει τα πάνδεινα, έχουν υποφέρει την οικονομική εκμετάλλευση, έχουν υποφέρει τους πολέμους, την εκμετάλλευση των δουλεμπόρων που τους μετακινούν .

Υφίστανται συνέπειες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής κυβέρνησης που τους κρατάει εγκλωβισμένους για μήνες κάτω από άθλιες συνθήκες. Είχαμε έναν φοβερά βαρύ χειμώνα φέτος και αυτοί οι άνθρωποι, τους βλέπαμε στην πόλη της Σάμου, με ρούχα ανοιξιάτικά ή καλοκαιρινά, ξυπόλυτους παράλληλα πολλές φορές, με όλες αυτές τις συνθήκες.

Πιστεύουμε ότι είναι απαράδεκτο, οι άνθρωποι αυτοί έχουν δικαίωμα να έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν, να αναζητήσουν δουλειά όπου επιθυμούν, είτε αυτό είναι κάποια ευρωπαϊκή χώρα, είτε η Ελλάδα, είτε η Σάμος. Νομίζω πρέπει να έχουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος σε αυτό τον πλανήτη».

00Sxoleio05

Δηλώσεις Δημήτρη Ταμπαχανιώτη προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου.

«Μένει η δομή στο 1ο γυμνάσιο, αναμένεται να έρθει κάποιος φιλόλογος και όταν θα έρθει θα λειτουργήσει με 15 περίπου παιδιά, θα έχουμε ένα τμήμα. Πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι τα παιδιά θα είναι εμβολιασμένα και εφοδιασμένα με τα δελτία τα απαραίτητα.

Δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, βέβαια προβλήματα υπάρχουν, όπως είναι το κτιριακό, που το έχουν και τα πρωινά σχολεία και το αντιμετωπίζουν όλοι.

Πρέπει να μην συγχέουμε την εκπαίδευση των προσφύγων μαζί με τις συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες, οι οποίες είναι απαράδεκτες, θα έλεγα άθλιες.

Άρα πρέπει η ίδια η πολιτεία να λύσει αυτό το θέμα, εμείς σα φορείς της εκπαίδευσης, θα κοιτάξουμε να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατόν συνθήκες , στα παιδιά αυτά.

Οι οικογένειες των παιδιών δεν θέλουν να μείνουν στη Σάμο, αλλά να φύγουν στο εξωτερικό. Αν ένα παιδάκι έρθει στο σχολείο, καθίσει μία εβδομάδα, δέκα μέρες στο Κέντρο και πάρει μία βεβαίωση ότι παρακολούθησε τις δομές προσφύγων, αυτομάτως θα πάει να γραφτεί σε όποιο μέρος πάνε. Άρα είναι ένα «διαβατήριο» η βεβαίωση που θα πάρουν τα παιδιά εδώ πέρα.

Πρέπει να προσφέρουμε συνθήκες καλές, για να έχουμε και καλό όνομα ως χώρα στο εξωτερικό, αλλά το κυριότερο και αυτό που πρέπει να τονίσουμε, ότι τα παιδιά θα μάθουν Ελληνική γλώσσα, αυτό μας ενδιαφέρει, αυτός είναι και ο πολιτισμός μας».

000AfisaVKD01

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Νότης Μαριάς: Και νέο «δωράκι» στον Ερντογάν από τη Γερμανική  Προεδρία της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης παραμονές των κυρώσεων

Μήνυμα του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Καθηγητή και πρώην Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

«Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». Με αυτή τη φράση αποδόθηκε η γενναία υπεράσπιση της Πατρίδας μας από τον λαό μας όταν στις 28 Οκτωβρίου 1940

Περισσότερα »
Κορονοϊός: 411 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 1 κρούσμα στη Σάμο

Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 1547 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Σήμερα ανακοινώνουμε 1547 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός

Περισσότερα »
Μήνυμα Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη για την 28η Οκτωβρίου

Μήνυμα Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη για την 28η Οκτωβρίου

Στον Πολιχνίτο και στις  εκδηλώσεις εορτασμού της Επετείου  του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940,  παραβρέθηκε το πρωί ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης παρουσία του  Βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου και

Περισσότερα »